Премахването на бариерите пред разпространението на възобновяемите енергийни източници би

...
Премахването на бариерите пред разпространението на възобновяемите енергийни източници би
Коментари Харесай

ВЕИ подпомагат енергийната независимост и по-ниските цени на енергията

Премахването на бариерите пред разпространяването на възобновимите енергийни източници би довело до по-ниска енергийна взаимозависимост и цени
Мария Манолова е част от авторския екип на Климатека, тя пази докторска степен с тематика на дисертацията „ Енергийното обмисляне като основен инструмент за устойчивото развиване на общините “ в научно направление „ Икономическа и обществена география – районни геоенергийни запаси и тактики “ към ГГФ на СУ „ Св. Климент Охридски “. От 2012 година работи в областта на правене на планове и оценки за осъществяване на капиталови планове в региона на електроенергетиката, възобновимата сила и ефикасните енергийни решения в производството. От 2017 година е част от екипа на Центъра за енергийна успеваемост ЕнЕфект – най-старата организация в областта на общинското енергийното обмисляне в България.

Енергийният бранш има основно въздействие върху климата, защото генерира от общите излъчвания на парникови газове посредством производството на силата, нужна за промишлеността, превоза, обществени и жилищни здания, и на процедура всичко. Енергията е използвана на всички места и без нея не бихме могли да задоволим и най-дребните си потребности като да си създадем кафе, да се стоплим или да използваме ледник. Ето за какво нейната разполагаемост и цена имат толкоз голямо значение за действието, както на публичните процеси, по този начин и на дейностите в всекидневието. Поради това всеки опит за различното произвеждане на сила от локални възобновими запаси има значима роля за енергийната самостоятелност и би трябвало да бъде насърчаван.
Енергийната рецесия в Европа
Европа е съществено пострадала от дефицита на природен газ и въглища вследствие от възстановителния стадий, идващ Ковид-пандемията, който се демонстрира с друга скорост в обособените райони на света. Отделни страни, минали или преминаващи през пандемията, се възстановяват към нормалните стопански действия и това директно се отразява на потребностите от енергийни запаси и първични материали на световно ниво. Търсенето на сила е надалеч по-високо от предлагането, а в райони като Югоизточна Азия, да вземем за пример, в които възобновяване е изпреварващо, се употребяват и притеглят по-големи количества вносна сила и първични материали спрямо предпандемичния интервал. По този метод енергийните потоци се насочват към обособени стопански системи и ощетяват райони като Европа, която се оправя по-бавно в това отношение и е прекомерно подвластна от външни източници на сила. Това е един от факторите, отнасящи се към настъпилата енергийна рецесия на континента. Сред останалите фактори, съгласно редица анализатори, се подреждат следните:
Предходната студена зима
Голяма част от запасите на природен газ са били изразходвани през миналата зима, която бе доста студена. Поради това газовите складове са оставени с най-ниски количества газ за последните 10 година и това може да попречва обезпечаването на настоящия зимен сезон като в това време е определящо за енергийните цени (Фиг. 1)
 Фигура 1. Запаси на природен газ в Европейски Съюз. Източник: Високите упоритости за въглеродна индиферентност и блян за бързото им реализиране
Най-големият производител на природен газ в Европейски Съюз, Нидерландия, стартира прекъсването на добива на суровината още през 2018 година, година През 2020 година добивът на въглища в Европейски Съюз е намалял с 80% спрямо 1990 година (Фиг. 2);
 Фигура 2. Брутно ползване и произвеждане на въглища в Европейски Съюз за интервала 1990 — 2018 (в млн тона). Източник: Неблагоприятни климатични условия за производството на сила от вятър и слънце
Този факт способства в допълнение за настъпилата енергийна рецесия (Фиг. 3).
 Фигура 3. Производство на сила от вятър и слънце в Европа (в ТВтч/мес.). Източник: IEAОграничаване на вноса на природен газ от страна на Руската федерация за страните от Европейски Съюз
Смята се, че страната употребява ситуацията си и се пробва по този метод да форсира лицензирането и стартирането в употреба на противоречивия Северен поток II, който непосредствено ще доставя Германия със синьото гориво от Русия. Към момента Русия е най-големият вносител за континента, като някои от страните в Централна и Източна Европа (Босна и Херцеговина, Северна Македония, Молдова).
Забавяне на опциите за увеличение на потенциала на газопроводите
С мудни темпове се случваучастието в международния енергиен пазар посредством потреблението на портове за импорт на полутечен природен газ от далечни дестинации като Катар, Съединени американски щати и други

Всички тези фактори, взети дружно, изясняват покачването на цените на природния газ в Европа до невиждани равнища (Фиг. 4). Цената на природния газ остава мощно волатилна (волатилност – диапазонът и скоростта на придвижване на цените) и на процедура въздейства на цената на производството на всички останали артикули и услуги, защото дефинира търсенето и предлагането и на останалите енергийни запаси и артикули. По този метод ясно се вижда, че природният газ има основна роля да дефинира в доста по-голяма степен цените им и от там въздейства на общото положение на стопанската система, защото силата е нужна за нейното действие въобще. Тук се зараждат и главните терзания, защото покачването на цените основава условия за инфлация (увеличаване на общото ниво на цените), а тя от своя страна води до понижаване на покупателната дарба и действителните приходи на популацията, както и преразпределението на приходите и благосъстоянието. По-общо казано, в изискванията на инфлация популацията става по-бедно.
 Фигура 4. Цени за продажба на природен газ в Европа. Източник:
Залежите, добивът и производството на стандартните горива не са навсякъде и отмерено разпределени. Ето за какво тяхната приложимост основава накърнимост у страните, които са лишени и мощно подвластни от техния импорт. Ставаме директни очевидци и поносим последствията от последните съмнения в търсенето на природен газ по целия свят, което породи енергийната рецесия в Европа и продължава да държи цените в нестабилни позиции в международен мащаб. Европейски Съюз следва политика на поощрение на потреблението на сила от възобновими източници (ВИ) от години наред и предприе своята мощно амбициозна политика в посока ускорена енергийна промяна през идващите десетилетия. С това тя се стреми да преодолее така и така неподходящата и засилваща се наклонност на увеличаваща се взаимозависимост от вносни горива. Заедно с това, преходът към потреблението на от ден на ден сила от възобновими енергийни източници (ВЕИ) може да провокира съществени геополитически промени вследствие от търсенето на запаси, както на стоманата, медта и полисилиция, по този начин и на други първични материали, значими за трансформацията като кобалт, употребен за производството на акумулатори, и литий – с приложение при батериите, вятърни турбини, слънчеви панели, да вземем за пример.

Въпреки това потреблението на възобновимите източници в децентрализирани системи е едно от вероятните решения за ограничението на енергийната взаимозависимост, защото разрешава доста по-голяма еластичност и самостоятелност. По Европейски Съюз е преизпълнил своите цели до 2020 година в областта на потреблението на сила от ВЕИ (Фиг. 5). През 2019 година потреблението на твърди изкопаеми горива в Европейски Съюз е намаляло с 20% по отношение на 2018 година, която стойност е най-ниска от 1990 година насам, сочат, резултат от постепенния и постоянен напредък на потреблението на силата от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС).
 Фигура 5. Брутна консумация на сила през 2020 година в Европейски Съюз. Изт.: Евростат
Разходите за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници фрапантно понижават през последното десетилетие и през днешния ден производството на електрическа енергия от нови съоръжения за произвеждане на сила от слънце и вятър в Германия, да вземем за пример, е по-евтино от това от изкопаеми горива, както е показано в графиката по-долу (Фиг. 6).
 Фигура 6. Електроенергията от нови съоръжения за произвеждане от вятър и слънце е по-евтина от тази, създадена от стандартни централи (евро/МВтч). Източник: IRENA
В допълнение, развиването и разпространяването на възобновимите енергийни технологии обаче, постоянно бива възпрепятствано от редица административни процедури и ограничавания като нескончаем развой на включване на мощностите в мрежата, условие на редица документи на гише (липсва онлайн кандидатстване), приемането на позволение за градеж в някои райони трае повече от 6 месеца и това има отрицателно въздействие върху предстоящата капиталова възвръщаемост. Въпреки това потреблението на ВЕИ подкрепя намаляването на енергийната взаимозависимост и има роля в задържането на ценовите равнища на силата на районно и локално ниво.
България и енергийните цени
България, като участник в общия енергиен пазар и стопанска система, също бе белязана от невиждано високи цени през последните няколко месеца. На Фигура 7, по-долу е изобразена фигура, от която ясно се вижда, че цената за търговия на сила в сегмент „ ден напред “ на борсата за 21 декември 2021 година, да вземем за пример, доближава 343 евро/МВтч. Същевременно в Германия за същата дата цената доближава съвсем 432 евро/МВтч. Това идва да покаже в каква сериозна степен Европа е подвластна главно от синьото гориво, флуктуациите в неговите доставки, само че и в комбиниране с останалите преобладаващи фактори, упоменати нагоре. Заради достигнатите върхове се наложи и нарастване на цената на природния газ от енергийния регулатор КЕВР с 30%. Увеличението на цените на силата се отрази във всички браншове в България, като провокира повишаване на артикули и услуги.

Негативното въздействие от покачването на цените на енергоносителите се отрази и на общинските управляващи в сериозна степен. От октомври 2020 година локалните управляващи имат обвързване да закупуват нужната им сила за ръководените от тях ведомства и здания от свободния пазар. В последните няколко месеца те изпитват големи усложнения да заплащат сметките си за електрическа енергия и отопление, като в редица селища и общини (Ардино, Вълчи дол, Дългопол, Лесичово, Кнежа, Болярово, Горна Оряховица, Стралджа, Брацигово, Твърдица и др.) се постанова режим на потреблението на системите за улично осветяване за ограничението на тези разноски.

Друг индикативен образец е извънредно високият скок в сметките за електрическа енергия и отопление в община Лясковец, откъдето общително бе изпратена информация за задачите на публикацията. Цените на природния газ през 2021 година, за сравниение с тези за същите месеци от предходната година, се усилват с до над 230% за лева./МВтч (Фиг. 8).
 Фигура 8. Цени на природен газ в детските градини в община Лясковец за месеци от 2020 и 2021 година (лв./МВтч. без ДДС). Източник: Община Лясковец
При сметките за електрическа енергия има даже по-голямо нарастване – с до 307% (Фиг. 9). На графиката е показана и цената за електрическата енергия с получената от страната отплата за понижаване на разноските за октомври и ноември 2021 година
 Фигура 9. Цени на електрическата енергия в детските градини в община Лясковец за месеци от 2020 и 2021 година (лв./МВтч. с ДДС). Източник: Община Лясковец
Рекордното ценово нарастване изправя пред сериозна алтернатива локалните управляващи, защото в този случай те всекидневно би трябвало да взимат решения къде е по-важно да пренасочат така и така лимитираните си бюджетни средства. В този смисъл, локалните съоръжения за произвеждане на електрическа и топлинна сила имат повече от основно значение за локалните управляващи, които са виновни за обезпечаването на обектите, които стопанисват като детски градини, лечебни заведения, учебни заведения, клиники и обществени институции.

В допълнение, на покривите на детските градини в община Лясковец са построени слънчеви съоръжения за битова гореща вода (БГВ), за които е потвърдено (чрез направените енергийни обследвания за доказване на спестяванията), че водят до икономисване на към 10 МВтч ел. сила средногодишно от затоплянето на горещата вода единствено за една детска градина. По този метод посредством потреблението на местни ВЕИ съоръжения е допустимо постигането на по-голяма енергийна самостоятелност и несъмнено, по-ниски разноски за сила.

Според осведомителните източници все още e открито краткотрайно решение и цената на природния газ на европейския енергиен пазар бележи прочут спад (около 81 евро/МВтч към 21 януари 2022 г.), главно поради увеличените доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати, които са се нараснали 5 пъти спрямо доставките на съветски тръбен газ.
Сценарии за развиването на енергийните цени
Няколко месеца преди достигането на рекордните ценови стойности, през октомври 2021 година бе оповестено „ Запазване на конкурентоспособността европейската индустрия и енергийните цени “ на немския мозъчен концерн Aurora, което показва развиването на енергийните цени в условия на несъблюдение на задачите за ВЕИ и извеждането на въглищата до 2030 година в шест страни от Европа – Германия, Полша, Италия, Румъния, България и Гърция. Анализът показва хипотезата, че по-засилената поддръжка за възобновимите източници и отпадането на бариерите пред тях от страна на страните, дружно с ускореното извеждане на въглищните централи биха повлияли удобно върху конкурентоспособността на промишлеността и от там и на цените за потребителите като цяло, защото ще окажат задържащо въздействие върху цените на силата на едро. Изследването наблюдава два сюжета за всяка страна, един „ скептичен сюжет “, при който държавните управления не съумяват да преодолеят съществуващите бариери пред разгръщането на възобновими енергийни източници, като в същото време забавят излизането на въглища и „ целеви сюжет “, при който тези бариери се отстраняват и дяловете на генерираните от ВЕИ доближават равнище, което в сходство с Директивата за възобновимите енергийни източници на Европейската комисия за 2030 година

В отчета се планува, че в случай че българските управляващи съумеят да преодолеят бариерите пред ускореното нахлуване на ВЕИ, енергийните цени на едро могат да се покачат с към 13% до 2030 година при ценовите равнища на силата преди есента на 2021 година В песимистичния сюжет, обаче, българските енергийни цени на едро може да се покачат с 55% до 2030 година, в случай че управляващите не съумеят да отстранен пречките при използването на възобновими технологии (Фиг. 10). Това би довело до задълбочаване на казуса с енергийната беднотия, в случай че българското държавно управление не успее да поддържа възобновимите енергийни източници и не преодолее съществуващите бариери пред тяхното разрастване. Проучването доближава до извода, че общо 39% от чистото търсене на сила може да се покрие от такава, създадена от възобновими източници, което би направило енергийният бранш в страната по-устойчив в бъдеще, а декарбонизацията – по-лесна. В Германия, да вземем за пример, несправянето с бариерите пред ВЕИ би довело до 31% нарастване на енергийните цени на едро, а висок дял на силата от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в енергийния микс би повлияло понижението на същите цени с 14%.
 Фигура 10. Резултати от следенето на изменението на електроенергийните цени на едро при скептичен и целеви сюжет за България от изследването на Aurora. Източник: Бариери пред ВЕИ в България
България има сериозен капацитет за оползотворяване на възобновимите източници, изключително дребни и местни съоръжения, само че наред с това съществуват съществени спънки пред тяхното бързо инсталиране и цялостния развой на вложения от страна на жителите, да вземем за пример. Такива спънки забавят инсталацията и водят след себе си непотребен административен товар, изискват дълги процедури и голям брой документи, които рядко могат да се заявят отдалечено. Сред главните спънки могат да бъдат посочени следните:
Съществуват ограничавания пред взимането на решения от притежателите на независими обекти в многофамилните жилищни здания, което директно попречва процедурата по инсталиране на ВЕИ, в случай че има несъгласни;Липсва правилник за активността на фирмите, които оферират професионално ръководство на етажната собственост;Ограничение при опция за кандидатстване по планове, защото етажната благосъстоятелност не може да има лична банкова сметка, защото не се счита за юридическо лице;Липса на опростена и ясна процедура за подписване на покупко-продажби за покупко-продажба на сила от дребни местни ВЕИ инсталации;Липса на профилирани общински консултантски центрове вид „ на едно гише “, които да подкрепят представители на бизнеса и жителите с процедурите по създаване на ВЕИ инсталации;Изисква се координиране с оператора на електроразпределителната мрежа в процеса при създаване на съоръжения за произвеждане на сила за лични потребности и такива за нейното съхранение;Необходимост от известяван Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ за количеството създадена сила и отчитането ѝ всеки месец;Задължение за обявление на данък за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности, дружно с условието за данъчен склад за всички производители на електрическа енергия, които не продават електрическа енергия на крайни клиенти.
Голяма част от посочените спънки са взети поради в Националния проект за възобновяване и резистентност, като са посочени ограничения за тях. Но забавянето в неговото използване не би трябвало да възпира тяхното премахване.

Възобновяемите енергийни източници са вероятен вид за реализирането на енергийния преход. За тях даже не са нужни спомагателни дотации, а предвидими и транспарантни процедури за построяването и консолидираното им към мрежата, които биха основали доверие и сигурност у инвестиращите в тях. Падането на административните бариери пред въвеждането на възобновимите енергийни технологии би довело до по-стабилни цени на електрическата енергия, както и до повсеместното им разпространяване освен измежду промишлеността, само че и измежду семействата. От своя страна, това ще има най-сериозно значение за установяването на нисковъглеродна стопанска система, по-висок дял на децентрализация и присъединяване на енергийните общности в енергийната система.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР