Премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане лансира

...
Премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане лансира
Коментари Харесай

Ново изследване твърди, че България ще е по-богата с прогресивен данък

Премахване на плоския налог и въвеждане на прогресивно облагане стартира ново проучване, показано в КТ " Подкрепа " от Нови леви вероятности. Докладът, озаглавен „ Плосък налог или народна власт? За прогресивна данъчна промяна в България “ , е взаимното проучване на Колектив за публични интервенции и Солидарна България. Според създателите му Огнян Касабов, Ивайло Атанасов и Ваня Григорова плоският налог подкопава демокрацията в България и лишава българите от заслужен живот .
Разликата сред приходите на най-богатите и най-бедните в България е над 8 пъти при приблизително 5 пъти за Европейски Съюз. Близо 40% от българското население е изложено на риск от беднотия и обществено изключване, което е два пъти над средноевропейското равнище, се показва в създаването. При представянето ѝ беше припомнено, че Европейската комисия дефинира обстановката с неравенството и бедността в България като „ сериозна ", което се дължи на „ ниските разноски за обществена отбрана “, подбудени частично и от „ неналичието на напредничавост в данъчната система “.
Според проучването прогресивната данъчна промяна би понижила неравенството и насърчила икономическия напредък през засиленото ползване. Необлагаемият най-малко надлежно ще подсигурява, че голямата част от работещите с месечен приход до 3000 лева (над 95% от заетите) ще заплащат по-ниски налози. Или в точни цифри - в случай че няма оптимален застрахователен приход, в бюджета ще влязат 710 млн. лв., при 12% корпоративен налог ще дойдат още 415 млн. лв., а от 20% налог върху физическите лица с приход над 5000 лв. - 267 млн. лв..
Ваня Григорова, член на КТ " Подкрепа ", икономист и ръководител на " Солидарна България " означи, че предложенията от отчета за въвеждане на напредничав налог са залегнали и в формалното мнение на КТ " Подкрепа " за бюджет 2019.
" От неналичието на необлагаем най-малко са наранени най-тежко 810 000 български жители, от които в бюджета постъпват над 29 млн. лева ", посочи тя и за съпоставяне уточни, че засегнатите от въвеждането на малко по-висок застрахователен приход са 102 000 души. Средствата, от които те ще се лишат сумарно за една година, са към 5 млн. лева " Това явно би трябвало да се промени, изключително от гледна това, че в 40% от страните от Европейски Съюз няма оптимален застрахователен приход, а се таксуват задачите приходи ", акцентира тя.
Позовавайки се на американско проучване, Ваня Григорова акцентира, че всеки спомагателен $, който влиза в джобовете на нискодоходните пластове, прибавя 1.21 $ за националната стопанска система. Същевременно, всеки $ в джоба на хората с висок приход, прибавя единствено 39 центра към Брутният вътрешен продукт. " Ефектът от това да оставим повече пари в ръцете на нискодоходните групи е с 3 пъти по-висок, в сравнение с – в сметките на високодоходните ", безапелационна е Ваня Григорова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР