Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите

...
Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите
Коментари Харесай

Денков: Премахната е още една бариера да бъдем равноправни в ЕС

„ Премахната е още една преграда да бъдем равноправни с останалите страни от Европейски съюз във всяко едно отношение. Скоро би трябвало да премахнем и останалите – да бъдем признати в Шенген и да се присъединим към еврозоната “.

Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков, представен от пресцентъра на Министерския съвет, откакто през днешния ден Европейската комисия разгласи, че приключва наблюдението на България и Румъния посредством Механизма за съдействие и инспекция, с който наблюдаваше правосъдните промени и битката с корупцията в България и Румъния, както и с проведената престъпност у нас. 
Мониторингът над двете страни беше основан при присъединението им към Европейския съюз през 2007 година Първоначално Европейска комисия приготвяше оценки и рекомендации на всеки шест месеца, а по-късно - един път годишно, напомня Българска телеграфна агенция.   „ От името на българското държавно управление благодаря на Европейската комисия и на ръководителите на европейските страни за това, че оцениха напредъка на България и Румъния във връзка с използването на върховенството на закона и отстраниха специфичния механизъм за инспекция на нашите страни “, сподели министър председателят.    От този миг във връзка с спазването на върховенството на правото към България ще бъде прилаган същият механизъм на оценка като за всички останали страни членки на Европейски Съюз. 
  През 2019 година Европейска комисия реши да приключи издаването на отчети за нашата страна поради задоволително осъществяване на рекомендациите, като до тогава беше издала 17 оценки.

През юли тази година комисията заяви, че има намерение да приключи действието на механизма. Механизмът за съдействие и инспекция беше въведен при присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз през 2007 година като преходна мярка, се показва в днешното известие на Европейска комисия.    От 2020 година Европейска комисия вкара общ годишен отчет за положението на върховенството на закона във всяка от страните в Европейски Съюз.

  Бих желала да поздравя България и Румъния за забележителния прогрес, реализиран от присъединението им към Европейски Съюз до момента, декларира по този мотив ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен, представена в известието.

Върховенството на закона е една от нашите съществени общи полезности като съюз и двете страни реализираха резултати по значими промени през последните години. Отчитаме тези старания, като прекратяваме механизма.

Работата към този момент може да продължи в границите на годишната оценка за върховенството на закона, както за всички останали страни в Европейски Съюз, добавя тя.

  Развитието на ситуацията с върховенството на закона в Европейски Съюз сложи нов подтекст за съдействието на Европейска комисия с България и Румъния, се добавя в известието.

Годишните отчети за върховенството на закона съпътстват устойчивите промени за България и Румъния, както и за останалите страни в Европейски Съюз.

От предходната година тези нови отчети включват и рекомендации, като се следи за осъществяването на доста от контрактуваните промени в България и Румъния. Когато е подходящо, напредъкът по тях се следи и в границите на европейския учебен срок, отбелязва комисията, представена от Българска телеграфна агенция. 

  „ Прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция е самопризнание и безрезервна оценка, че с работата на държавното управление и Народното събрание българската страна съумя да реализира фундаментални и устойчиви промени в региона на върховенството на правото, които ясно показват способността на страната ни да извършва отговорностите си на предвидим и благонадежден член на Европейския съюз ", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По думите ѝ това е самопризнание и за дългогодишната интензивност и старания на българските жители и гражданското общество. 
  „ Днешното решение на Европейската комисия е забележителен триумф и самопризнание за промените, които се правят в България, в региона на върховенството на правото. Това доста покачва доверието към българската правосъдна система и ще се отрази удобно на процеса за интеграция на България в Шенген и в еврозоната “, разяснява правосдният министър Атанас Славов. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР