Премахнаха контрольора на МБАЛ-Асеновград с решение на Общинския съвет в

...
Премахнаха контрольора на МБАЛ-Асеновград с решение на Общинския съвет в
Коментари Харесай

Обвиниха шефа на МБАЛ-Асеновград, че харчи много за представителни разходи

Премахнаха контрольора на МБАЛ-Асеновград с решение на Общинския съвет в града. Мотив за настояването на част от съветниците е, че длъжността е непотребна и натоварва бюджета на сдружението и на Общината.
" Нямаме искания към Антонина Славова - нито като персона, нито като експерт. Затова не сме предложили човек, който да заеме мястото. В болничното заведение се организира годишно вътрешен одит и външен одит, като за последния се харчат към 14 000 лв., а от началото на тази година е назначен и финансов инспектор. Така че длъжността дублира функционалностите на останалите. "
С това изявление от трибуната на локалния парламент Костадин Яков – ръководител на общинските съветници от групата на Политическа партия ГЕРБ в Асенoвград – аргументира настояването. Негови сътрудници показаха несъгласието си с предлагането, като показаха, че болничният инспектор следи за разходването на средствата, от страна на шефа лекар Иван Червенков. Отправено бе обвиняване, че за представителни разноски и реклама се харчат безпричинно доста пари: за представителни разноски – към 24 000 лв., а за реклама – над 12 000 лв..
В отговор пред съветниците лекар Иван Червенков уточни, че е афектиран от нападките към него и сподели, че не е употребил средства за персонални облаги. Той бе безапелационен, че за всички изхарчени пари от бюджета на сдружението има формален документ. Червенков разясни, че представителните разноски са употребени за празници, като Бабинден, 7-ми април – Ден на медицинския чиновник и други сходни. Разгорещеният парламентарен спор завърши, след голям брой изявления, с унищожаване на длъжността „ Контрольр “.
Предложението бе признато с 18 гласа „ За “. Антонина Славова бе назначена преди към година и половина, като по контракт месечното й заплащане е в границите на две минимални работни заплати. Днес по време на общинското съвещание тя разгласи, че за 2016 година е получила общо 6 800 лв., а за тази - 6 200 лв. досега. Функциите на контрольора са да управлява провеждането на публични поръчки; да изготвя документална инспекция за законосъобразността на ръководство на МБАЛ-Асеновград; да следи законността при подписване и осъществяване на договори; да управлява продажбата и отдаването чартърен на дълготрайни активи на дружеството; да съблюдава сключването, изменението и прекратяването на трудови контракти, както и налагането на дисциплинарни наказания; да ревизира стимулирането и командироването на шефа и персонала; да ревизира разходваните от шефа средства за представителни цели; да предлага ограничения за премахване на установени нарушавания.
Преди гласуването Антонина Славова аргументира оставането си на поста с това, че болничното заведение е комерсиално сдружение. Затова би било най-редно финансовата част да се ръководи от икономист, вместо от доктор. В умозаключение, след признатото от Общинския съвет предложение активността на контрольора да бъде прекъсната, Божидар Малинов от Българска социалистическа партия съобщи: „ Разбирам, че с това решение надграждането на Община Асеновград ще се случва посредством разграждане на контрола “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР