Прекрои ли инвестиционната си програма ВиК – Пловдив заради жилищен

...
Прекрои ли инвестиционната си програма ВиК – Пловдив заради жилищен
Коментари Харесай

Харчи ли хиляди левове ВиК –Пловдив за частен комплекс на терен, даден от Каназирева?

Прекрои ли капиталовата си стратегия ВиК – Пловдив поради жилищен комплекс, който се строи на държавния терен на бул. „ Никола Вапцаров”? TrafficNews пусна поредност от материали за даването на парцела, както и за осъществяването му сега.

В края на февруари пуснахме материал, с който показахме по какъв начин от компанията строител безобразно са възстановили пътната и тротоарната настилка след присъединение към ВиК мрежата. Към днешна дата освен, че нищо не е променено, само че се вижда по какъв начин заровеното и асфалтираното на пътното платно отново е разкопано.

От компанията реализатор имаха наставление да възстановят до края февруари пътната настилка, а разрешителното им към този момент изтекло, което бе до 31 март. Оказва се, че сред присъединението на комплекса и „ оправянето” на пътя са се от намесили ВиК – Пловдив…

Новата инвестиция

Кметът на регион „ Южен” Костадин Язов съобщи пред TrafficNews , че възобновяване се е забавило поради инвестиция на ВиК. Към момента в районната администрация знаят, че там ще се прекарва нов тръбопровод. Фирмата строител „ Блубилдинг” пък момента не са изкарали ново позволение за разкопаване и възобновяване на настилката.

Продължаващите действия по бул. „ Никола Вапцаров” са поради „ връщане в експлоатация” на тръбопровод, който не се употребява. Говорителят на водното сдружение инж. Антон Гълъбов сподели, че обектът в регион „ Южен” е влезнал в капиталовата стратегия на ВиК.

„ В момента там правим действия, като ще сложим нова тръба в остарелия тръбопровод. Той е изкаран от употреба, защото е етернитов и стават доста повреди по него. За това ще сложим нова тръба в него, мероприятието е тежко, само че следва скоро да го завършим”, сподели Гълъбов. Той изясни, че незабавно по-късно ще бъде възобновена и настилката не булеварда и самото кръстовище, като компанията и водното сдружение ще се разделят разноските.

Запитан за какво се прави, Гълъбов съобщи:

„ Водоснабдяването в регион „ Южен” от ден дневно става по-трудно поради огромното строителство в региона. При сегашната мрежа даже без повреди има от време на време проблеми с налягането по високите етажи на околните жилища. С това ще подобрим качеството на водоснабдяването”, сподели представителят на водното сдружение.



Изкараните тръби след първичното " прикачване " и етернитовия тръбопровод

Въпросителните

ВиК – Пловдив всяка година работи по редица сходни обекти, с цел да усъвършенства качеството на услугата. Обичайно водното сдружение написа проектите си в синхрон с Община Пловдив, с цел да се подменят тръби, там където ще се вършат поправки. Практика е обаче всяка една сходна интервенция да бъде обрисувана през капиталовата стратегия на сдружението, която се разказва при започване на годината.

В случая „ инвестицията” наподобява да е наложена и решена в придвижване . С други думи, компанията към този момент е свързала обекта си към мрежата, само че в един миг от ВиК вземат решение, че би трябвало да пуснат неизползваема тръба в употреба, като тя да свързва бул. „ Никола Вапцаров” с продължението на бул. „ Цар Борис III Обединител”. Това пък постанова „ разкачане” от мрежата и разкопаване на биндера, който е положен на бул. „ Никола Вапцаров”. Първият обект, който ще зареди новата тръба е точно новият жилищен комплекс.

Съвпадението и „ промяната” на капиталовата стратегия в придвижване пък наподобяват по този начин, като че ли цялото мероприятие се прави, с цел да може ВиК - Пловдив да достави новият жилищен комплекс с по-добро налягане. Всички действия сигурно костват десетки хиляди левове.

Инвестиционната стратегия на ВиК – Пловдив за 2022 година не е качена на уеб страницата на водното сдружение и в този смисъл няма по какъв начин да се ревизира дали въпросния обект е бил в него.

Още повече, че прекарването на тази тръба идва в миг, в който ВиК – Пловдив има проблем с доставките на тръби и фитинги, защото Върховен административен съд анулира новата им поръчка . С други думи – водното сдружение имат дефицит на детайли за водната мрежа и не се знае при една по-сериозна повреда, дали тя ще има нужния запас да реагира, въпреки това пътни поправки под тепетата се стопират поради липса на тръби.

Проектът

Теренът в Кючука бе даден на компанията „ Блубилдинг” след търг в Областна администрация против право на градеж на 31 декември 2020 година в мандата на Дани Каназирева. По време на търга компанията носеше названието „ Импулс инфинити строй” и бе с 20 лв. капитал. Първото име на юридическото лице бе „ Строителен контрол плюс”.

Компанията на Димитър Боев би трябвало да построи детски ясли на повърхност 1200 кв.м, която ще е от най-малко от три групи за 75 деца и офиси от най-малко 400 км.м за организация „ Социално подпомагане”. Двата обекта по-късно ще бъдат дарени на страната и Община Пловдив. Срещу това компанията ще вдигне 5-етажен жилищен комплекс с общо РЗП от 8099 кв.м, които ще може да продаде. Теренът остава държавен, като компанията ще има отстъпено право на градеж. Самите ясли пък са подблокови и се намират на партерния етаж на комплекса. Задължителното озеленяване към него е изработен като двор на детското заведение.

Въпросните обекти, които ще бъдат дадени на общината и страната се правят оценка на 3 млн. лв., съгласно контракта от регионална администрация.

TrafficNews ще потърси отговори на всички въпроси, които изникват от странната обстановка с прекарването на тръба в „ извънреден” порядък, която е част от капиталовата стратегия на ВиК – Пловдив. Също по този начин ще попитаме и въз основата на какви разбори е направена тя и каква е цената на цялата инвестиция!

Пътното платно и купчините със строителни боклуци



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР