Прекратяването на концесията на Лукойл“ за пристанище Росенец“ е съвместно

...
Прекратяването на концесията на Лукойл“ за пристанище Росенец“ е съвместно
Коментари Харесай

Махането на „Лукойл“ от „Росенец“ – добро, макар и леко закъсняло решение


„ Прекратяването на концесията на „ Лукойл “ за пристанище „ Росенец “ е взаимно изпитание. Този законопроект мина през икономическа комисия на първо четене “, разяснява пред Българска национална телевизия Мартин Димитров, народен представител от ПП–ДБ.

Според Димитров пристанищата, които са вход за значими първични материали (като петрол и нефтопродукти например), би трябвало да са под държавен надзор, защото страната е тази, която има силите и механизма за надзор на вноса в България.

„ Това дава опция да се дефинират такси както откри страната за добре. В момента е значимо, че има болшинство за реализация на тези хрумвания “, сподели Димитров.

Той заслужено поряза и президента Румен Радев по проблема.

„ През октомври предходната година, вследствие на правилник на Европейски Съюз, който касае глобите против Русия, е трябвало сходни концесии да бъдат преразгледани и прекъснати. Те (служебния кабинет на Радев, б.р.) са поискали и създали изключение от това предписание на Европейски Съюз във връзка с „ Росенец “. Такова основно решение не се взима от един човек (Радев, б.р.) и неговото държавно управление, а се осведоми Народното събрание и се прави публичен спор “, изясни той.

Не по-различно мнение изрече и някогашният енергиен министър от царското държавно управление Мирослав Севлиевски.

„ Прекратяването на концесията на „ Лукойл “ за пристанище „ Росенец “ закъсня с година и половина. Трябваше да се случи още при държавното управление на Кирил Петков “, сподели той.

Беше ясно още със започването на войната на Русия против Украйна, че би трябвало да се направи нещо с „ Лукойл “, както в Италия направиха – назначиха шеф на рафинерията в Сицилия “.

Според Севлиевски положителното през днешния ден е, че по-голяма част от политическите водачи в Народното събрание са се подписали под проекторешението за преустановяване на концесията на пристанище „ Росенец “:

„ Това е посоката, в която би трябвало да вървим. Не може да се вършим, че няма война единствено на 500 км от нас. Трябва да си даваме сметка, че днешният ден няма нищо общо с дните преди 24 февруари 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна. Сега вървим към нова Студена война и би трябвало да си даваме сметка за това “, изясни Севлиевски.

Няма по какъв начин, когато активите на Руската централна банка са блокирани съвсем по целия свят, няма по какъв начин, когато в Русия активите на западни компании се национализират или подаряват на някого, ние да продължаваме по този начин, както беше до момента “, добави той.

„ Разговорът след почналата война на Русия против Украйна не може да продължи по същия метод. Кой, по кое време и по какъв начин е дал тази концесия, е непотребен диалог. Условията са били радикално разнообразни тогава. В ония години Русия, Европа и Съединени американски щати се обичаха и работеха дружно. В момента не е по този начин “, подсети някогашният министър на енергетиката от времето на Симеон Сакскобургготски.

Според него на „ Лукойл “ нищо няма да й стане – компанията е готова, тъй като е очаквала да се случи точно това.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР