Прекратяването на концесията на Лукойл може да доведе до криза

...
Прекратяването на концесията на Лукойл може да доведе до криза
Коментари Харесай

Христо Алексиев: Прекратяването на концесията на Лукойл носи риск цените на горивата да скочат

" Прекратяването на концесията на " Лукойл " може да докара до рецесия в търговията с горива ". Това сподели в студиото на предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия Христо Алексиев, стопански секретар на президента и длъжностен транспортен министър и вицепремиер в служебния кабинет " Донев ".

" Има риск цените на горивата да се усилят, в случай че не се работи рационално. Ние имахме целенасочена политика и резултатите са факт: България е с най-евтините горива в Европейски Съюз ", разяснява Алексиев.

Според него е безконтролно да се правят сходни дейности, защото не са били направени нужните разбори. По негови данни прекратяването на концесията ще има извънредно отрицателен резултат за страната.

" С това решение страната губи контрола върху пристанището. Досега страната постоянно имаше достъп до него, а в този момент поради тези недомислени решения може да загубим този надзор ", добави той.

Алексиев подсети, че служебното държавно управление е единственото, което е принудило " Лукойл " да заплаща налози на страната. Допълни, че в границите на 5 месеца, компанията е изплатила 180 млн. лева директни налози.

" Това ни даде опция да понижим цените на горивата с повече от 1 лев. Откъде България ще внася горива в бъдеще? България използва 3,5 тона на година. Кой и на каква цена ще внесе тези горива? Горивата в Гърция са над 4 лева, тук са 2, 50 лева По 400-450 цистерни би трябвало да влизат в България всеки ден. Има риск рафинерията в " Росенец " да спре да работи. Тя няма нито авто, нито жп достъп. Спре ли да работи пристанището, рафинерията стопира ", разяснява Алексиев.

Той също по този начин осъди и тези, които са " за " преустановяване на концесията.

" За мен е необичайно по какъв начин същите тези хора се явяват като спасители на това въздействие, което може би те са инспирирали. Не желая тези хора да ме избавят от това въздействие ", сподели още той.

Той недоумява и за концепцията за цялостното унищожаване на служебното държавно управление от Българската конституция.

" Много е значимо да не се взимат конюнктурни решения на база на сегашен политически спор. Решенията би трябвало да работят за добруването на жителите и като цяло на страната ни. Предложението е отправено от много хора, които са били членове на служебни кабинети. Не разбирам тяхната теза. Те са работили в тези служебни кабинети. Знаят какъв брой работа е свършена и какъв брой рецесии са решени. Тръгването след статута на служебно държавно управление е като че ли вървят против себе си ", уточни Христо Алексиев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР