Прекратиха издирването на Боян Петров. Това съобщи неговият приятел Кирил

...
Прекратиха издирването на Боян Петров. Това съобщи неговият приятел Кирил
Коментари Харесай

Прекратиха издирването на Боян Петров


Прекратиха издирването на Боян Петров. Това заяви неговият другар Кирил Петков, който взе участие в избавителната интервенция.

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още един път - стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и след това постепенно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без адаптация. След това в ниската част на планината направихме доста заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За страдание не открихме Боян, само че в този момент можем да си тръгнем знаейки, че всичко допустимо в действителност беше направено. Специално желаеме да благодарим на 10-имата другари на Боян, които през вчерашния ден финансираха този полет непосредствено, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите водачи на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се реализира! Бог да го елементарни Боян!", написа Петков във Фейсбук.

БГНЕС напомня, че алпинистът Боян Петров е в неопределеност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Петров е роден през 1973 година, татко е на две деца,жената до него е Радослава Ненова. Към 2017 година той е българският височинен планинар с най-вече, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра. Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките в София. Бил е координатор на Центъра за проучване и отбрана на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на планове в региона на биологичното многообразие, ръководство и изследване на предпазени територии и съветник на държавни институции, неправителствени организации, известни списания и онлайн издания. Взима интензивно присъединяване в акции в поддръжка на опазването на предпазените територии и биологичното многообразие в България.

Боян Петров на два пъти излиза победител от борба с рака. Има инсулинозависим диабет вид 1. През 2008 година при катерене в Алпите пада и чупи крайник. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 година пък пропада в ледникова пролука, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 година претърпява злополука с мотор и получава ново строшаване на крайник. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична рецесия и губи схващане. Успява да се възвърне благодарение на полски алпинисти. Подобна рецесия преодолява и при сполучливото нанагорнище на Нанга Парбат през 2016 година, където авансово инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му оказват помощ бързо да се върне към обикновено положение.

На 23 август 2016 година по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „ Струма “ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна контузия с хематом и е приет в болница във Военномедицинска академия с заплаха за живота.

Само няколко месеца по-късно той възобновява подготвителните си изкачвания. От 16 април е последното му шерване във Facebook. Тогава му следва да изкачи Шиша Пангма. "От прозореца ми в Тингри се открива страхотна панорама към колосите Еверест и Чо Ойю, само че първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер на следващия ден рано сутринта", написа той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР