Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания Олимпик

...
Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания Олимпик
Коментари Харесай

Прекратените полици са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от оповестената в неплатежоспособност кипърската застрахователна компания " Олимпик " са на стойност 9 млн. 350 хиляди лева Това изясни заместник-председателят на Комисията по финансов контрол Ралица Агайн.

В отговора си Агайн акцентира, че според кипърското законодателство - договорите с " Олимпик " се приключват с назначението на краткотраен ликвидатор - т.е. на 18 август, а българският регулатор е подхванал дейности още от 10 май.

От Комисията за финансов контрол предизвестяват, че в случай че след 10 май са били продавани полици на оповестеното в неплатежоспособност застрахователно сдружение " Олимпик ", това е машинация.

Застрахователното сдружение имало лиценз в Кипър, само че имало клонове само в България. В края на септември ще се знае по какъв начин да се работи с клиентите на сдружението, само че от КФН позволиха, че българският Гаранционен фонд може да спомага за отбрана на правата им. Средната загуба на клиента е сред 3 лв. и 78 лв. за интервала до края на януари и след края на януари междинната загуба от 103 до 192 лв. на клиент. Още на десети май било направено по този начин, че да не могат да се продават застраховки в България, сподели Ралица Агайн и предизвести:

" Ако има хора, на които е била продадена застраховка след тази дата, ще би трябвало да знаят, че става въпрос за машинация и ще сигнализираме и полицията и всички способени органи, тъй че да се земат ограничения, тъй като това е обезпечено машинация ".

От КФН споделиха, че едноличен краен притежател на " Олимпик " е испански жител. От среднощ, по последни данни, без гражданска остават 197 551 застраховани.

Комисията за финансов контрол /КФН/ не знае какъв брой тъкмо са застрахованите в " Олимпик ". Това излиза наяве от писмени отговори на въпроси на " Хоризонт " от отрасловия заместник-председател Ралица Агайн. За " Гражданската отговорност " е основана нужната организация посредством Гаранционния фонд. Именно с помощта на него се знае какъв брой тъкмо водачи имат полици по наложителната застраховка. За останалите обаче - комисията няма по какъв начин да знае, тъй като " Олимпик " е бил поднадзорен на кипърския регулатор. Очаква се краткотрайният ликвидатор да приготви листата с ощетените и откакто кипърският съд се произнесе те ще имат 35-дневен период, с цел да търсят правата си.

От Комисията за финансов контрол допълват, че " българските консуматори е добре да знаят и да имат поради, че доста от европейските страни изобщо нямат схеми за компенсиране при неплатежоспособност на осигурител, нито по " Гражданска отговорност " на автомобилистите, нито по застраховки " Живот ".
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР