Прекомерният прием на витамини може да е опасен за здравето,

...
Прекомерният прием на витамини може да е опасен за здравето,
Коментари Харесай

Предозирането с витамин А намалява здравината на костите

Прекомерният банкет на витамини може да е рисков за здравето, предизвестяват експертите. Твърде доста витамин А може да понижи здравината на костите, съобщи пред " 24 часа " доцент Лалка Рангелова, експерт по хранене и диететика в Националния център по публично здраве и разбори.

С изключително внимание би трябвало да се употребява черен дроб, защото наличието на витамин А в него е доста високо. Това е единственият витамин, с който може да се предозира посредством храна. Той може да понижи здравината на костите, както и да провокира сухота и лющене на кожата, дерматит, нарушение на растежа на косата, болки в костите и ставите, главоболие, отмалялост, бодърствуване.

Витамините и минералите са извънредно значими за вярното действие на всички органи в човешкото тяло. Дори и изцяло здрави, хората прибягват до банкет на хранителни добавки, с цел да подкрепят имунната си система. Употребата им се ускорява изключително през по-студените месеци, установи доцент Рангелова.

По думите й, здравият човек не се нуждае от спомагателен банкет на витамини под формата на хранителни добавки. " Достатъчно е да се храни здравословно, уравновесено и съответно. Да има естествена за възрастта си физическа интензивност и да се излага на слънце най-малко 15 минути на ден ", изяснява доцент Лалка Рангелова, експерт по хранене и диететика в Националния център по публично здраве и разбори.

Витамините вземат участие при стабилизиране на клетъчните мембрани, донори са на водород и електрони, имат деяние на хормони и катализатори, покачват имунобиологичната реактивност и резистентност на организма, нужни са за естествения метаболизъм на другите хранителни субстанции и доста други

Ежедневният банкет на разнообразна храна е изцяло задоволителен, с цел да обезпечи нужните дози от множеството витамини като се изключи витамин D. За него е открито, че 90% от нужните количества се набират при излагането на директна слънчева светлина, изясни медикът.

Сред главните витамини, от които има потребност организмът, са, А, Е, К, D, С и тези от група В. Първите 4 са мастноразтворими. Това е повода техните неизползвани количества могат да се натрупат като ресурси в организма. Витамин С и тези от група В са водноразтворими и опциите им за формиране на ресурси са доста по-малки. Изключение е витамин В 12, изясни доцент Рангелова.

" Ако не е открит недостиг на съответен витамин, за предпочитане е те да се одобряват от натурални източници, т.е. посредством храните, а не под формата на синтетични съединения, каквито са в питателните добавки ", добавя тя.

Основните хранителни източници на витамин А са черен дроб, яйца, масло, моркови, кайсии, тикви и др.; на витамин D - рибеното масло, мазни риби, хайвер, яйца; на витамин Е - растителни масла, зърнени храни, ядки; на витамин В1 - бирена и хлебна квас, овесени ядки, пълнозърнести храни, черен дроб, бъбреци; на витамин В2 -мляко, млечни артикули, яйца и риба, на витамин В6 - месо, риба, боб, пълнозърнести храни; на фолат - зелени листни зеленчуци, пълнозърнести артикули, бобови, броколи; на витамин В12 - черен дроб, миди, стриди, месо, яйчен жълтък, и на витамин С - шипки, червени пиперки, цитрусови плодове, листни зеленчуци.

Хранителните добавки се употребяват при потвърдени дефицити на витамини. Целта е бързо да се попълнят изчезналите количества, защото дефицитът им се отразява съществено на физическата и умствената продуктивност и качеството на живот. " Много значимо е да се знае, че дефицитите от витамини дълго време протичат без изразени характерни признаци, което доста затруднява диагнозата ", изясни доцент Рангелова.

Безогледният банкет на хранителни добавки крие риск за здравето, тъй като може да се предозира.

" Ако за част от витамините не са открити токсични количества или неподходящи резултати върху организма, при банкет на доста по-големи от препоръчваните дози, то токсичните резултати на витамините А, D, Е и К са добре проучени ", предизвести доцент Рангелова.

Витамин D води до повишение на равнищата на калция в кръвта и обвързваните с това резултати - незаинтересованост, анорексия, запек, диария, сухота в устата, възприятие на боязън, главоболие, гадене, жадност и обща уязвимост. По-късните прояви на интоксикация пък са свързани с калцификация на меките тъкани и включват болки в костите, сърдечна аритмия, високо кръвно налягане, бъбречни увреждания, загуба на тегло.

Свръхприемът на витамин Е може да увеличи риска от сърдечна непълнота, а на витамин С - от формиране на камъни в бъбреците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР