Прекомерната употреба на захар влияе негативно върху кръвоностната система и

Прекомерната употреба на захар влияе негативно върху кръвоностната система и ...

Свръхупотребата на захар нарушава кръвоснабдяването.


Прекомерната употреба на захар влияе негативно върху кръвоностната система и може да доведе до нарушаване на работата на вътрешните органи. До този извод стигнаха диетолози от Копенхагенския университет. За труда им съобщава The Copenhagen Post, цитиран от РИА-Новости.

В изследването са участвали мъже, които в продължение на две седмици са употребявали по 225 грама захар дневно. В началото и в края на експеримента медиците измервали кръвоснабдяването на краката на доброволците.

Резултатите показали, че притокът на кръв в крайниците е намалял със 17 процента.

При това диетолозите са уверени, че заради недостатъчния приток на кръв страдат и важни вътрешни органи като мозъкът и сърцето. Медиците подчертават, че е важно да се следи какво яде и пие човек.

„Половин литър кола от време на време няма да ви причини никаква вреда, ако се храните здравословно и се придържате към балансирана диета“, казва съавторът на изследването Юлва Хелстен.

„Но ако злоупотребявате със захар, както нашите участници в експеримента, за 14 дни вашето кръвообращение ще стане като на мъже след 65-годишна възраст“, подчертава професорът. /БГНЕС

Източник: bgnes.com
placeholder