“Прекланям се пред Вашия дух, благодарение на който съхранихте българските

...
“Прекланям се пред Вашия дух, благодарение на който съхранихте българските
Коментари Харесай

Захариева: Възнамеряваме да увеличим броя на стипендиите за младежи от Украйна

“Прекланям се пред Вашия дух, с помощта на който съхранихте българските обичаи толкоз време. Благодарение на вас успяхме освен да запазим Болградския район, само че и да го разтеглим. ” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към представители на над 200-хилядната българска общественост в. Тя се срещна с тях в Одеса в третия ден от формалното си посещаване в страната. Заради строгите карантинни ограничения в Болградския регион Захариева не може да посети сърцето на българщината в Украйна, само че представители на града, отпред с кмета Сергей Дмитриев, дойдоха, с цел да се видят с нея. На диалога участваха деятели от съвсем всички организации на българите и от обитаемоте места с плътно българско население в Украйна.
Българският първи посланик посочи, че украинските управляващи са оказали цялостно подпомагане за запазването и разширението на административния Болградския регион, в който към този момент живее близо 74 000 души плътно българско население. “На всичките си срещи в Киев заявих, че вие сте главната причина България и Украйна да имат толкоз близки и другарски връзки ", обърна се Захариева към българите на срещата в Одеса. И добави: " Знам, че не ви е било постоянно елементарно да пазите българския език и просвета, само че желая да ви уверя, че през днешния ден ние работим доста добре с украинското държавно управление. ”
 Движение Възраждане към Министерство на външните работи: Защитете българите в Украйна Движение Възраждане към Министерство на външните работи: Защитете българите в Украйна
От Движение Възраждане желаят незабавна среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева, във връзка признатия на 25 април от украински...
Обсъдени бяха и проектите за разкриване на българско приблизително учебно заведение в Одеса, финансирано от България. “Премиерът на Украйна пое ангажимент пред мен най-накрая това учебно заведение да бъде намерено. Ще изпратим работна група, с цел да избере постройка и да стартира нейната подготовка. Новият закон в Украйна дава опция за образование на майчин език, само че с цел да ви помогнем с преподаватели и с цел да се трансформират образователните стратегии, би трябвало да има искащи възпитаници. Призивът ми е да записвате децата си, че желаят да учат български език. Радвам се и, че от ден на ден студенти избират да учат в България - имаме планове да увеличим броя на стипендиите за младежи от Украйна ”, съобщи Захариева.
Българският външен министър предложения всички организации на българите в чужбина да аплайват с планове за финансиране по Министерство на външните работи до края на октомври, като плануваният бюджет за тази планова сесия е 500 000 лв.. На срещата с българите в Одеса участва и депутатката от Върховната Рада на Украйна, българката Тетяна Плачкова, съпредседател на Групата за другарство с България. “Уверявам ви, че като първата жена българка в украинския парламент работя от първия ден на своя мандат за отбраната на културата и правата на националните малцинства ”, съобщи Плачкова. “Болград, столицата на българите в Бесарабия, който следващата година ще навърши 200 години, постоянно е отворен за вас. От името на жителите на града благодаря на Вас персонално и на Министерство на външните работи за финансовата помощ по Вашата стратегия “Помощ за развиване ”, съобщи кметът на Болград Сергей Дмитриев. Градът е получил за разнообразни планове от бюджета на Министерство на външните работи към 70 000 лв..
Новият общоприет консул на Република България в Одеса Светослав Иванов, който пое управлението на тази значима дипломатическа задача със 100-годишна история, даде обещание да работи с всеки наш съотечественик в консулския окръг. Захариева разиска със сънародниците ни разнообразни въпроси, които затрудняват българската общественост: бюрократичните спънки при придобиването на българско поданство, неналичието на съответна стратегия за в началото посрещане и насочване на новоприетите студенти от Украйна в български вузове и настаняването им в общежития, потребността от поддръжка за медиите на българското малцинство в Украйна, административното обслужване в консулската работа, обезпечаването на преподаватели от България, по какъв начин да се употребяват стратегии, финансирани от Европейския съюз (ЕС), за нашите сънародници от Украйна.
“Горд съм да ви поздравявам в одеска област. Подкрепям изцяло проектите за разкриване на българско учебно заведение и ще Ви окажа цялостно подпомагане. Мисля, че няма украински жител, който да не е бил най-малко един път на море в България, и се надявам туристическият продан да се възвърне и даже развие ”, сподели Максим Куций. Захариева и одеският губернатор разискаха редица въпроси, свързани с туризма, отражението на Ковид върху стопанската система и опциите, които се дават на украински жители за образование в български университети и за сезонна трудова претовареност в България.
 Повишено внимание предложи външното министерство на българите, макар анулацията на военното състояние в Украйна Повишено внимание предложи външното министерство на българите, макар анулацията на военното състояние в Украйна
По информация на българското посолство в Киев след анулацията на военното състояние в 10 области в Украйна, считано от 14:00 ч. на 26 дек...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР