Преките жертви на хаоса, който фалитът на Томас Кук предизвика

...
Преките жертви на хаоса, който фалитът на Томас Кук предизвика
Коментари Харесай

Великобритания плаща за връщане на клиенти на Томас Кук

Преките жертви на хаоса, който банкрутът на " Томас Кук " провокира в международен мащаб, са 600 хиляди души. Британското държавно управление отхвърли да избави туроператора от срив, само че е готово да заплати над 100 милиона паунда за връщането на засегнатите английски туристи вкъщи им. Дъщерните компании на " Томас Кук " в Европа също са изправени пред фалит и от това могат да бъдат наранени още най-малко 450 хиляди техни клиенти.


Британското държавно управление възнамерява да върне в родината им всичките над 155 000 наранени сега английски клиенти на " Томас Кук " за 2 седмици с към 1000 полета до 18 разнообразни страни. Вчера наред са репатрирани 14 700 души, в това число от България, през днешния ден - още 16 000. А тези, които търсят различно избавление, се оплакват, че съперници на " Томас Кук " в бизнеса, са нараснали двойно или тройно цените на самолетните си билети.

Кабинетът на Борис Джонсън беше упрекнат, че е позволил краха на " Томас Кук ", отказвайки да даде гаранция за 200 милиона паунда избавителен пакет, препоръчан от турското държавно управление и испански хотелиери.

Андреа Ледсъм, министър на бизнеса: " Ясно е, че това щеше да бъде мятане на пари напразно. Затова оказваме помощ на засегнатите хора. "

Премиерът Джонсън разкритикува управлението на " Томас Кук " за насъбраните задължения от над 2 милиарда паунда. А пресата на Острова пресметна, че последните петима шефове на компанията са взели общо 47 милиона паунда заплати и бонуси.

Дъщерните компании на " Томас Кук " също са в потрес. В Полша утрешните полети бяха анулирани. В Германия, която има към 140 000 наранени туристи, притежаваната отчасти от " Томас Кук " компания " Кондор ", моли държавното управление за заем от 200 милиона евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР