Преките чуждестранни инвестиции в българската икономика през изтеклата година са

...
Преките чуждестранни инвестиции в българската икономика през изтеклата година са
Коментари Харесай

За година чуждите инвестиции в България растат с 36%

Преките задгранични вложения в българската стопанска система през изтеклата година са се нараснали с 36.7% и доближават 901.9 млн. евро. Това демонстрират данните на Българска народна банка, представени от capital.bg.

Големият растеж може да се изясни и с ниската база, която съставлява последното тримесечие на 2016 година Тогава имаше огромен отлив на капитали.

За разлика от 2016 година над половината от привлечения капитал е под формата на дългови принадлежности, което приказва за разширение на активността на към този момент присъстващи в страната непознати компании и за кратковременен интерес.

Секторът, който е привлякъл най-вече непознати вложения, е търговията - съвсем 300 млн. евро. Година по-рано сумата беше 192 млн. евро. От друга страна, най-значително е нарастването в бранш " Операции с недвижими парцели " - от отлив през 2016 година до вложения на стойност 216.5 млн. евро година по-късно. Сходна е обстановката в преработващата индустрия, където капиталовложенията нарастват с над 400% до 253.7 млн. евро. Към финанси и обезпечаване се насочват други 275.1 млн. евро, до момента в който 233.4 млн. евро се отдръпват от бранш " Професионални действия и научни проучвания ".

Основен източник на капитали за българската стопанска система остава Холандия с чисти инвестиции от 875.7 млн. евро. Често зад тези вложения се крият български капитали или от други страни отвън Европейски Съюз, които минават през Холандия поради по-либералния данъчен режим. Далеч на второ място остава Швейцария със 126.6 млн. евро, припомня изданието.

Приливът на капитали в страната от началото на годината се дължи най-вече на инвестиции под формата на дългови принадлежности - тяхната стойност надвишава 480 млн. евро. Това значи, че огромна част от вложителите през 2017 година съставляват към този момент одобрени в страната предприятия, които уголемяват активността си.

За съпоставяне - година по-рано главният източник на непознати инвестиции беше дяловият капитал, който се асоциира с дълготрайни проекти.

Данните на Българска народна банка демонстрират още, че комерсиалното салдо приключва годината на минус от 2.04 милиарда лева при недостиг от 984.4 млн. евро година по-рано. Причината за това е по-високият импорт (27.9 милиарда евро) по отношение на износа (25.8 милиарда евро) поради растящото ползване в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР