Прекъсването на учебния процес в училищата в страната във връзка

...
Прекъсването на учебния процес в училищата в страната във връзка
Коментари Харесай

Важна новина за всички ученици и дистанционно обучение

Прекъсването на образователния развой в учебните заведения в страната по отношение на въведеното изключително състояние за ограничение на разпространяването на COVID-19 наложи промени освен в организацията и методите на образование в учебните заведения, само че и в графика на образователното време. Това се споделя в писмо с рекомендации на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев до шефовете и учителите за облекчение на електронното образование на учениците в интервала 13-16 април.

Красимир Вълчев разгласи докога ще продължи ваканцията

Обучението в електронна среда от разстояние стартира дейно в доста огромна част от учебните заведения, с помощта на обединените старания на всички участници в процеса - шефове, учители, родители, възпитаници. В хода на образованието се усъвършенства организацията и успеваемостта, само че наред с това се натрупа отмалялост от интензивността на дейностите, показва министър Вълчев.

В тази връзка от МОН предлагат в интервала от 13 април до 16 април да се разнообразят заниманията и да се даде опция за разтоварване на учениците, като в това време се ангажира тяхното внимание и се обезпечи спазването на ограниченията за обществена изолираност посредством осъществяване в електронна среда на разнообразни действия.

Това може да са занимания по интереси; действия за обща поддръжка според от самостоятелните потребности на учениците - да вземем за пример в допълнение образование за превъзмогване на компликации и наваксване на пропуски в образованието, самостоятелни съвещания и кариерно консултиране;

обучение по предмети в региона на изкуството, технологиите и спорта, в случай че образованието по тези предмети е било задоволително при изключителното положение; виртуално посещаване на музеи, гледане и разискване на филми с образователна цел, разискване и оценяване на екипни проекти; часове на класа или занимания за здравното, екологичното, гражданското и патриотичното обучение, за сигурността на придвижването, за заплахите в интернет; психическа поддръжка за превъзмогване на наложената обществена изолираност и за възстановяване на работата в екип.

Всяко учебно заведение може по своя преценка да разшири спектъра на вероятните действия, като преценява дневната ангажираност на учениците да не надвишава четири часа.

В този интервал /от 13 до 16 април/ част от учителите, които през миналите три седмици интензивно и дейно са работили с учениците си в електронна среда от разстояние и няма нужда да дават самостоятелни съвещания на обособени възпитаници, може да употребяват времето не за директна работа с учениците, а за разбор на напредъка, за разискване на платформи и приложения.

Ръководният екип на обещано учебно заведение би могъл да употребява това време за разбор и възстановяване на организацията и координацията на дейностите за оптимално систематизиране на времето, ресурсите и функционалностите за реализиране на ефикасни резултати, без това да води до несъразмерен надзор и спомагателна административна тежест.

Всеки педагогичен експерт, който пожелае, може в този интервал да употребява и заплатен годишен отпуск, осведоми министър Красимир Вълчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР