Прекъснатото заседание на парламентарната комисия по правни въпроси беше подновено

...
Прекъснатото заседание на парламентарната комисия по правни въпроси беше подновено
Коментари Харесай

Правната комисия не гласува закриването на спецпрокуратурата

Прекъснатото съвещание на парламентарната комисия по правни въпроси беше възобновено и още веднъж прекъснато. Така още веднъж не се стигна до гласоподаване на измененията, които плануват профилирания съд и прокуратура да бъдат закрити и да бъде определен нов състав на Висшия правосъден съвет.

Срещу тези промени се изрекоха депутатите от ГЕРБ-СДС, представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев и основният прокурор Иван Гешев, който съобщи: 

" Вярно, че сме в предизборна обстановка, предизборна пропаганда, това е ситуацията, за жалост уповавам се ползите на българските жители и на българското общество да са преди всичко, макар че съм песимист към този момент ".

По-рано в комисията породи следващ скандал по време на заседанието й. Депутатите се скараха по текстове от правилника за работа на Народното събрание. Част от народните представители желаеха съвещанието да продължи и след 14 часа, а останалите настояха, че това не може да се случи, тъй като има планувано пленарно съвещание.

Това изостри тона измежду народните представители за следващ път през днешния ден.

От " Демократична България "  предложиха да няма полемика по измененията в Закона за правосъдната власт, в които е записано закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. Мотивът на Атанас Славов беше, че необятен спор в Народното събрание към този момент имало.

Главният прокурор Иван Гешев реагира с думите, че това е опит да се отнеме думата на представителите на правосъдната власт, които имат какво да кажат. В залата беше представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев.

В последна сметка съвещанието се реалокира от постройката на някогашния Партиен дом в Народното събрание и продължи. Депутатите обаче не съумяха да гласоподават измененията в Закона за правосъдната власт, защото стартира пленарното съвещание в 16.00 часа и съвещанието на правната комисия беше прекъснато. Все отново депутатите съумяха да гласоподават лишаване на Бюрото за отбрана от основния прокурор и прехвърлянето му към Министерството на правораздаването.

Преди това основният прокурор Иван Гешев предизвести депутатите от парламентарната правна комисия, че държавното обвиняване отхвърля да носи отговорност за последствията от закриването на Специализирания съд и прокуратура и от преместването на Бюрото за отбрана на свидетели в Министерството на правораздаване. Гешев пристигна на съвещанието по лично предпочитание.

" Тези дни слушам думата " обезкостяване " на основния прокурор и прокуратурата или, както закупи граджанственост - " тричане ".  Ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата. Това ще докара единствено до ниска успеваемост на прокуратурата и взрив на престъпността в размер на това, което беше през 90-те години на предишния век. Това е, което ще съставлява проблем за прокуратурата. Но това е " обезкостяване " и " тричане " на българските жители и на българското общество и на тяхната сигурност. Това е огромната цена, която ще бъде платена ", съобщи той.

Иван Гешев участва на съвещанието без покана, както беше и предишния петък, когато се опита да отбрани позицията на прокуратурата по двата законопроекта. Тогава обаче нямаше кворум и не се стигна до разискване.

Сега обаче му се наложи съвсем 30 минути да изслуша острата замяна на реплики сред депутатите от комисията по сходство на тази, която следим през последните дни в пленарната зала.

Чуха се обиди, както и обвинявания в шиканиране двата законопроекта или за лобиране в полза на президента Румен Радев, а от Има Такъв Народ, Демократична България и " Изправи се БГ! Ние идваме! " заподозряха, че Движение за права и свободи и ГЕРБ желаят с процедурни хватки да забавят приемането на промените в двата закона и да се стигне до 14.00 часа, когато би трябвало да стартира пленарното съвещание.

И за двата законопроекта Иван Гешев беше безапелационен, от тях следва юридически безпорядък, юридическа злополука. Ако бъдат признати предлаганите промени, очевидци по основни каузи ще останат без отбрана, а делата против проведената престъпност ще би трябвало да стартират изначало. " Тук съм да ви кажа, че ние няма да носим отговорност по тази причина ", сподели Иван Гешев.

От ГЕРБ остро възразиха против разискването особено на измененията, свързани със спецправосъдието, защото съгласно тях било несериозно на ръба на конституцията при върнат трети мандат и предстоящо разформироване на Народно събрание. 

Вместо това желаеха да бъдат разисквани промени в Изборния кодекс, с цел да бъдат върнати хартиените бюлетини за идния избор. Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и " Изправи се БГ! Ние идваме! " видяха в тези обструкции опит да се осуети приемането на измененията в двата закона, още повече, че времето е лимитирано поради идното пленарно съвещание. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР