Прекъснатата визита на президента Румен Радев и последващите скандали повдигнаха

...
Прекъснатата визита на президента Румен Радев и последващите скандали повдигнаха
Коментари Харесай

Кога се налага карантина и какви са правилата при контакт с вируса?

Прекъснатата аудиенция на президента Румен Радев и последващите кавги повдигнаха въпроса какъв в действителност е протоколът за деяние при контакт със инфектиран. Още преди да излезе заповедта на здравния министър, се оказа, че доста хора не са наясно с разпоредбите. Включително и родители на карантинирани възпитаници.

Според специалисти по здравно право у нас към момента липсва явен правилник по какъв начин би трябвало да работят хората, в случай че се окаже, че техни близки са били контактни на инфектиран с ковид. Трябва ли самите те да се изолират като превантивна защитна мярка? Липсвала и ясно и точна формулировка какъв интензитет на контакт действително се смята за рисков за здравето. Проверка на NOVA сподели, че родителите на повече от едно дете се питат, дали в случай че единият им възпитаник е под карантина, би трябвало ли и другият да бъде, в случай че спят в една и съща стая.

Мая има три деца - най-малкото  посещава детска градина, а другите две - учебно заведение. Майката не е сигурна по какъв начин би трябвало да работи, в случай че едно от децата й се окаже под карантина.

Образователният министър е безапелационен - при позитивна проба за COVID-19 на възпитаник, у дома би трябвало да остават единствено съучениците му от съответния клас. Братята и сестрите на карантинираните деца обаче могат да посещават учебно заведение.

„ Говорим за взаимодействащи от първи ред. От втори ред - не. Карантинират се децата от съответната паралелка - това дава убеденост, че през този интервал, когато вирусът вероятно е в организма на карантинирания, той ще бъде изчистен, в случай че не са се появили признаци ”, изясни Вълчев.

За Мая обаче идва нов въпрос - отнася ли се това предписание и за нея и брачният партньор й, които всеки ден вървят на работа. 

„ Това съм чула от познати, които са били в такава обстановка - има контактен, той си е под карантина у дома, а тези, които са негови контактни не са под карантина ”, показа тя.

Според юристи по здравно право липсва явен правилник - кои лица се смятат за " контактни " и подлежат на наложителна карантина. Така сега всичко опирало до персоналната отговорност на жителите.

„ Законът изрично не ви задължава. Морално, в случай че изпитвате предпочитание да не сте рискова за здравето на близките, това става с наставление на съответната РЗИ ”, съобщи юрист Мария Петрова.

Правото на самоизолация обаче можело да докара до злоупотреби.

„ Ако аз работя на трудов контракт и не се явя на работа, това ще е самоотлъчка. Как ще обясня на работодателя си, че аз съм безпределно виновна и морална, тъй като съм била контактна с някого и на следващия ден когато неговият PCR тест е негативен, кой ще понесе отговорността за това, че аз не съм работила ”, добави юристът.

Затова тя счита, че е нужно по-внимателно прецизиране от страна на здравните управляващи.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР