Прекарвате години в търсене на решение, събирате информация, трупате хипотези,

...
Прекарвате години в търсене на решение, събирате информация, трупате хипотези,
Коментари Харесай

5 открития, направени насън

Прекарвате години в търсене на решение, събирате информация, трупате хипотези, само че картината все не е приключена... тогава подсъзнанието прибавя последния талантлив щрих.

1. Периодичната таблица

Менделеев знаел всичко известно за откритите по негово време 63 детайла. Той записал върху карти имената и атомните им тегла с вярата да открие скица за подреждането им. Но, както и да се мъчел, не успявал.

Казват, че работил три дни без спиране, до момента в който най-после, отмалял от отмалялост, притворил очи да подремне. Вместо да изкара ден и половина в сън, както множеството жертви на недоспиване, той скача единствено след минути. " Видях насън таблица, в която детайлите си пасваха по местата съгласно всички условия – разказва прекарването си ученият - Щом се разсъниха, мигновено я записах на пай хартия. Само на едно място по-късно се наложи да направя промяна. "

2. Yesterday

Пол Маккартни е на 22, когато се разсънва " с приятна мелодия в главата ” и се чуди коя е тази ария. Бързо хваща мелодията на пианото, само че продължава да е сигурен, че в миналото я е чувал. Свири я на най-различни хора, до момента в който най-после не се убеждава, че я е измислил самичък. Тогава надрасква и първичните думи: " Scrambled eggs... oh, my baby, how I love your legs " Истинският текст явно се появява по-късно.

3. Чудовището на Франкенщайн

През лятото на 1816 година, Мери Уолстънкрафт Шели и брачният партньор й Пърси Биш Шели посещават поета Лорд Байрон във вилата му на брега на Женевското езеро. Заедно те вземат решение да си създадат литературно съревнование. Известно време Мери няма концепция, до момента в който не се разсънва потресена от ужасяващ призрачен сън - " човек, който лежи обтегнат и последователно, под действието на някакъв мощен мотор, демонстрира признаци на живот и раздважда с мъчни, безжизнени придвижвания ". Тя бързо взема решение: " Това, което ужаси мен, ще ужаси и другите ” – би трябвало единствено да опише кошмара си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР