Прекарваме между 85 и 90% от времето си в затворено

...
Прекарваме между 85 и 90% от времето си в затворено
Коментари Харесай

Въздухът в хола може да е двойно по-замърсен от този на улицата

Прекарваме сред 85 и 90% от времето си в затворено помещение, което прави въздуха, който дишаме в тях извънредно значим. Лошата вест е, че той може да бъде два пъти по-мръсен от този на открито.

Може би звучи изненадващо, само че някои от най-вредните замърсители на въздуха постоянно участват в по-голяма централизация в затворени пространства, в сравнение с на открито.

Това значи, че въздухът в множеството градове с доста трафик може да е по-чист от въздуха в хола Ви.

А сериозността на казуса се крие в това, че европейските жители прекарват сред 85 и 90% от времето си в затворено пространство – вкъщи, в учебно заведение, на работа и даже когато се забавляват.

Риск за възрастни и деца

Цигарите не са единственият източник на замърсяване на въздуха в затворено помещение: по-голямата част от външните замърсители влизат и в домовете ни, а също така готвенето, използването на свещи и тамян, почистващи препарати, строителните материали, мебелите, домашният текстил, както и компютрите, също могат да отделят нездравословни химикали.



Плесента и праховите акари утежняват качеството на въздуха, а и способстват за съществуването на бактерии и вируси.

Поради тези фактори въздухът в закрити пространства може да бъде до два пъти позамърсен от външния, съгласно Съвместния проучвателен център на Европейски Съюз (JRC).

Според Европейската организация по околна среда, неприятното качество на въздуха в закрити пространства може да бъде изключително нездравословно за уязвимите групи като деца, възрастни хора или такива със сърдечно-съдови и хронични респираторни болести като астмата.

Данните на JRC демонстрират, че близо 20% от случаите на астма и алергични болести са породени от вътрешни условия.

Според данни, оповестени от Европейската фондация на белите дробове (ELF), замърсяването на въздуха в затворени пространства е осмият най-съществен рисков фактор за развиването на заболявания, със смъртност от 1,5 до 2 милиона души в международен мащаб.

Как да подобрим качеството на въздуха вкъщи?

За възстановяване на качеството на въздуха в помещението, ELF предлага почесто проветряване, отоплителни решения, които не утежняват качеството на въздуха, замяна на нагревателите на дърва и потреблението на пречистватели за въздух.

Последното може да бъде потребно както през зимата, по този начин и през лятото, защото вентилацията може да бъде проблематична както в средата на алергичния, по този начин и в отоплителния сезон.

Не е елементарно да намерим времето денем, когато концентрацията на прахуляк, замърсители от отопление и автомобилни изпарения е задоволително ниска, с цел да може вентилацията посредством отваряне на прозорци, да усъвършенства в действителност качеството на въздуха в дома.

В допълнение, през зимата несъразмерната вентилация може да докара до обилни загуби на сила, които би трябвало да бъдат обезщетени посредством прегряване - което в последна сметка значи още по-мръсен въздух.

Как по-лесно да избягаме от настинките?

„ Ако след тазгодишните топлинни талази, решим да си купим нов климатик или да заместим остарял, който харчи прекалено много сила, е добра концепция да изберем модел, който дружно с това да усъвършенства и качеството на въздуха. “ - предлагат от LG.

Полезно допълнение към климатика, да вземем за пример, са антибактериалните филтри, които отстраняват освен патогени, само че също и полени, и прахови частици.

Избирайки климатик екипиран с плазмен йонизатор си оказваме помощ да останем здрави, защото йоните, предавани от устройството, се свързват с нездравословните частици, като по този метод стерилизират въздуха и повърхностите в помещението, като в това време отстраняват миризмите.

„ Тези функционалности вършат живота по-лесен за тези, които страдат от алергии през лятото и резервира качеството на въздуха високо през зимата, сезонът на настинките.” – споделят специалистите на LG.

В допълнение, инверторните компресорни елементи разрешават енергоефективна работа и спрямо стандартното решение охлаждат въздуха по-бързо в жегата, а в по-студените дни загряват пространствата по-бързо, без да замърсяват въздуха.

Най-модерният моносплит - т.е. външно и вътрешно тяло - може да се употребява за отопление при температури към нулата, само че може да издържи и при по-силен мраз - до -25°C.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР