Прекарва голяма част от детството си в Латвия, където развива

...
Прекарва голяма част от детството си в Латвия, където развива
Коментари Харесай

ПроКредит Банк и пътят към зелената икономика

Прекарва огромна част от детството си в Латвия, където развива своята връзка с природата и я припознава като тематика, в чието поле желае да навлезе. Константин Киров е началник на отдел " Опазване на околната среда и зелени планове " в ПроКредит Банк от 2019 година Още в първите седмици от постъпването си на работа преди девет години той минава през образования, насочени към методите, посредством които една банкова институция има въздействие върху околната среда. " Ние имаме инфраструктура, за която се грижим и посредством която следим отпечатъка си върху околната среда, само че най-голямо въздействие имаме посредством бизнесите, които поддържаме и финансираме ", споделя Константин Киров.

Прекарва огромна част от детството си в Латвия, където развива своята връзка с природата и я припознава като тематика, в чието поле желае да навлезе. Константин Киров е началник на отдел " Опазване на околната среда и зелени планове " в ПроКредит Банк от 2019 година Още в първите седмици от постъпването си на работа преди девет години той минава през образования, насочени към методите, посредством които една банкова институция има въздействие върху околната среда.

" Ние имаме инфраструктура, за която се грижим и посредством която следим отпечатъка си върху околната среда, само че най-голямо въздействие имаме посредством бизнесите, които поддържаме и финансираме ", споделя Константин Киров.
Сертификат за нулеви излъчвания
Той споделя, че банката целеустремено стартира да дава услугите си през цифрови канали още през 2015 година, с което пести потребността от доста на брой офиси и чести визити от клиенти. А преди три години най-голямата постройка на ПроКредит Банк получава документ за нулеви излъчвания EDGE Zero Carbon. Това значи 40% повече енергийна успеваемост по отношение на междинната за българския пазар. Емисиите, които в банката не съумяват да доведат до нула, се компенсират посредством спестени по други планове, подкрепени от банката, като да вземем за пример пречиствателната станция " Кубратово " до София.
Електромобили
Освен съхранената сила посредством офисите ПроКредит Банк влага средства в първите 10 електрическия автомобил през 2015 година, за които Константин Киров разяснява: " Използваме ги всекидневно за по-голяма част от пътуванията ни. Много от клиентите ни са или в градовете, или доста близо до тях и с електрическите автомобили доста елементарно стигаме до техните офиси. "
Реклама
Към днешна дата автопаркът на кредитната институция е с 60% електрифицирани коли, което включва и плъгин хибриди. С времето се усещат позитивни резултати от зелените решения, взети овреме, и разходът за гориво пада доста, а клиентите на банката се убеждават, че това е технология, която е използвана и в България.
Фотоволтаици
Със идващото си решение за инсталиране на фотоволтаици върху постройките през 2018 година ПроКредит Банк реализира известна самостоятелност от енергийната мрежа. Така тя преодолява сериозния растеж на цените след пандемията, като след инсталиране и на батерия офисът в Пловдив разчита на генерирания на място ток в по-голяма част от денонощието.

Служителите на ПроКредит Банк правят оценка високо тези ограничения, тъй като енергийната успеваемост и приятната работна среда са значими при избора на шеф.
Зелени цели
Но в случай че още преди повече от десетилетие ПроКредит Банк подхваща тези дейности на доброволни начала, в последните години в банката се работи по публични регулации, които ще изискват отчетност от частните институции за въздействието им върху околната среда.
Реклама
През 2016 година е подписано интернационалното Парижко съглашение, което залага като цел 40% по-малко парникови газове в период до 2030 година За европейския континент посредством проекта Fit-For-55 тя е даже 55% спрямо 1990 година, което съгласно Константин Киров е амбициозна цел, нуждаеща се от дейните старания на всички страни.

" Тази цел сама по себе си не е задоволителна. Затова идващият значим документ по тематиката е Европейската таксономия. Това е на процедура обстоен речник за това какво са зелените вложения и оказва помощ да координираме разбиранията си за това какво е екологично и какви са критериите, които би трябвало да се покрият, с цел да имаме действителен позитивен резултат върху околната среда. "

Изискванията, заложени в тези документи, напълно естествено, първо, са ориентирани към по-големите участници, които имат максимален запас да създадат промени в бизнес модела си. Директивата за корпоративната обществена отговорност влезе в действие и ще изисква от 2024 година компаниите с над 250 чиновници или над 40 млн. евро годишен оборот да дават доклад за въздействието си върху околната среда. Съдържанието вътре ще е строго прецизирано по точки и в елементи, които сега липсват в съществуващата към този момент инструкция за нефинансова отчетност.

" Това е методът, посредством който бизнесът в България ще бъде обиден. Ако не непосредствено, тъй като дадена компания не минава прага от 250 чиновници, то най-малкото като снабдител на по-голяма компания. Защото техните сътрудници ще задължават даването на информация до каква степен те самите подхващат такива стъпки, с цел да може това да влезе в докладите на огромните компании, с които те работят. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР