Прекалено високи нива на замърсители във въздуха диша почти цялото

...
Прекалено високи нива на замърсители във въздуха диша почти цялото
Коментари Харесай

Умираме бавно, но сигурно или поне 99% от човечеството

Прекалено високи равнища на замърсители във въздуха диша съвсем цялото човечество на Земята. Около 99 % от популацията диша прахови частици с прекалено високи концентрации, както и превишаващи равнища на азотен двуокис. Това гласи стряскащ отчет на Световната здравна организация, представен от Българска телеграфна агенция.

Заключенията са направени въз основата на измервания в 6000 града в 117 страни, както и от сателитни данни.

Всяка година над 7 млн души по света умират вследствие на индустриално нечист въздуха, споделя Мария Нейра, специалист по запазване на околната среда в СЗО.

Фините прахови частици са рискови за хората, тъй като могат да попаднат в белите дробове и кръвта, да повлияят на дихателната система и да увредят сърдечно-съдовата система. Азотният двуокис е артикул основно от моторите с вътрешно горене на транспортните средства. Смята се, че той провокира дихателни проблеми.

Заради ужасяващите данни за въздуха, от СЗО още веднъж приказваха за належащата нужда да се върви към стопанска система, която да загърби изкопаемите горива - главната причина за замърсяването на планетата и измирането на жителите й. Здравната организация прикани за дотации за прекосяване към чиста сила в частните семейства, защото димът от печки и камини е главен фактор за световното замърсяване на въздуха.

От СЗО приканват държавните управления да насърчават хората да употребяват колела, публичен превоз и постоянно да избират ролята на пешеходци, когато това е допустимо.

Докладът за качеството на въздуха демонстрира ясни разлики сред по-богатите и по-бедните райони. В страните с високи приходи 17 % от градовете дават отговор на насоките на СЗО за прахови частици. В страните с ниски и междинни приходи единствено 1 на 100 от обитаемоте места съблюдават условията за чист въздух.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР