Прекалено много се забави президентът, и Борисов, и първата сила,

...
Прекалено много се забави президентът, и Борисов, и първата сила,
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Прекалено много се забавя връчването на първия мандат

" Прекалено доста се забави президентът, и Борисов, и първата мощ, която има отговорността да предложи министър председател и кабинет, защото мина повече от месец от изборите ". Това разяснява в " Още от деня " депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски.

По думите му този месец е изгубено време за България, тъй като нищо не е контрактувано или реализирано. Припомни, че и в предходния парламент са проведени срещи сред парламентарните групи, които не са довели до резултат.

" Отговорността е в първия и втория - те са партиите, които са едно и също, които ги свързват идентични полезности и би трябвало да излъчат кабинет, това чакат и българските жители ".

Българска социалистическа партия е виновна партия и ще вземе своето решение, когато ѝ пристигна редът да го взима, съобщи той. Определи като тичане от отговорност предлагането на ГЕРБ да разгласят име на министър председател и да оставят " празни кутийки " за министерствата.



Името на Мария Габриел излезе от медиите, няма по какъв начин да разясня нещо, което може би и самият Бойко Борисов не знае, съобщи Свиленски.

" Той желае да хвърли името на премиера на следващия ден пред медиите и до идващия понеделник, когато би трябвало да получи мандата, той да носи отговорност по съставянето на кабинет и Борисов да се скрие евентуално. Според мен това му е задачата ".

За Българска социалистическа партия за значими целите, решенията, които държавното управление ще взима и политиките, които ще води. По думите на Свиленски имат единодушие с ГЕРБ по някои тематики, само че за други не са чули мнението им:

" Не чухме какво е мнението им по тематиката с Украйна. Ние там имаме ясна позиция - не може държавното управление да продължи да изпраща военна помощ. Има и други неща - по обществената политика. Очакваме тези диалози в действителност да се проведат, само че в същинския смисъл, а не протоколни срещи ".



Пред Българска социалистическа партия няма алтернатива " Борисов или Радев " - алтернативата им е " моделът Борисов, който беше завещан от модела Радев в ръководството ", разяснява депутатът. Според него служебните държавни управления би трябвало да ръководят не повече от два-три месеца.

" Това е рушене на парламентаризма, рушене на демокрацията. Но за това сме отговорни и ние, сегашните народни представители, които не вземаме ограничения, с цел да бъде определено постоянно държавно управление ".



Борисов би трябвало да каже какво желае, само че и до ден сегашен не го е споделил и бави парламентарната рулетка, счита Свиленски. Заяви, че е " сдържан оптимист " за съставянето на кабинет.

Приоритетите на Българска социалистическа партия са 850 лева минимална заплата от първи юли т.г., както и втората година майчинство да е равна на минималното заплащане. Предлагат още еднократна помощ от 380 лева за първия образователен ден за всяко дете. Внесли са и оферти за смяна на наказванията на пияни и дрогирани водачи, както и за каналджии на мигранти, уточни социалистът.

Георги Свиленски съобщи още, че в случай че 49-ият парламент не излъчи държавно управление, не би трябвало да приема и бюджет.

Вижте целия диалог във видеото

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР