Прекалено е странно, за да е измислица: НАСА е хранила

...
Прекалено е странно, за да е измислица: НАСА е хранила
Коментари Харесай

НАСА хранила хлебарки със скали от Луната

Прекалено е необичайно, с цел да е небивалица: НАСА е хранила хлебарки с част от скъпите си лунни проби, донесени на Земята от Аполо 11. Освен това организацията е хвърляла лунен прахуляк в аквариум и е инжектирала мишки, разкрива уеб сайтът „ Лайв Сайънс “.
НАСА към момента разполага с по-голямата част от лунните скали, които екипажът на Аполо 11 донесе вкъщи, само че дребна част от благосъстоянието на астронавтите е била употребена в малко прочут, само че жизненоважен набор от опити, които подсигурили, че пробите са безвредни за предпазване тук на Земята.

Учените били съвсем сигурни, че на Луната не живеят никакви евентуално рискови микроби, само че не можеха да бъдат безусловно сигурни.

И до момента в който извличането на лунни скали беше необикновен подарък за науката, на Земята това можеше да се окаже проклинание, в случай че се окажеше, че тези скали са рискови за земния живот. Ето за какво, като част от подготовката за задачата, НАСА трябваше да сформира стратегия за проби.

„ Трябваше да потвърдим, че няма да заразим с нещо освен хората, само че и рибите, птиците, всевъзможни животни и растения. Трябваше да потвърдим, че няма да повлияем на нито един аспект от биосферата на Земята. Ето за какво разработихме стратегия, която изпълнихме в продължение на три полета “, споделя Чарлз Бери, който дава отговор за медицинските интервенции по време на задачите Аполо.

Самите астронавти бяха сложени под карантина при идването им на Земята и останали изолирани от всички, с изключение на от 20 индивида, в продължение на три седмици. Колекция от мишки в това време е инжектирана с лунен материал. Гризачите биваш строго следени от учените, също както астронавтите под карантина.

Самите астронавти също са следили мишките и желали да знаят по какъв начин се оправят те.

Ако гризачите се оправят добре, евентуално астронавтите ще излязат от карантината в точния момент, в случай че мишките не са добре – карантината може да бъде удължена, а астронавтите – изследвани още по-внимателно и в детайли.

Но за НАСА потвърждението, че хората и мишките биха оживели при излагане на лунен материал, не е задоволително за сигурността на живота на Земята. В допълнение към мишките НАСА подлага на опит и още типове: японски пъдпъдък, няколко неназовани типове риби, кафяви скариди и стриди, немски хлебарки и домашни мушици и други.

След това НАСА се обръща към скъпия 22 кг лунен материал, доставен неотдавна. Учените смилат всичко на прахуляк, половината от който пекат, с цел да стерилизират, а другата половина оставят както си е.

Мишките и пъдпъдъците получават лунна проба в организма си с инжекция, за насекомите тестът се смесва с храната им, а за водните животни просто е прибавен лунен прахуляк във водата, в която живеят.

НАСА следи менажерията в продължение на месец, с цел да види дали някое създание няма да пострада от излагането на лунния материал. Немските хлебарки, хранени с лунен прахуляк, процъфтявали макар екзотичната диета. Всички животни се справили добре с едно изключение – всички стриди умирали, без значение дали са в чиста вода или в тази примесена с лунен прахуляк. Вероятно учените са провокирали това, защото са провеждали тестванията по време на размножителния интервал на стридите.

В допълнение към тестването на животни, НАСА работи и с американското министерство на земеделието, с цел да тества растенията за възможни нежелани реакции към лунен материал, за всеки случай. Не е имало нежелани реакции, а някои от растенията даже се развивали по-добре в почвата с лунен прахуляк.

Подобни опити са провеждани и след задачите Аполо 14 и Аполо 16.

Накрая НАСА се твърди, че лунните проби са безобидни. След Аполо 14 през 1971 година, организацията стопира тестването върху животни и растения и приключва строгите карантинни процедури за астронавтите при завръщането им на Земята.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР