Прекалено честото измиване на ръцете и използването на мокри кърпи

...
Прекалено честото измиване на ръцете и използването на мокри кърпи
Коментари Харесай

С какво е опасно честото миене на ръцете

" Прекалено честото измиване на ръцете и потреблението на мокри кърпи нарушава защитната бариерата на кожата. " Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна кожният лекар доктор Лили Дикманова. Според нея една от грешките, които вършат някои хора, е да предположат, че периодическото измиване на ръцете е удобно. По думите ѝ това може да направи кожата податлива на възпаления и разнообразни типове алергии. Тя изясни, че кожата е податлива на проблеми през зимния сезон заради неналичието на задоволително слънчева светлина и ниските температури.
" По-интензивното миене със мощни сапуни и измивни гелове, които са необятно публикувани в магазините, нарушава бариерата на кожата. С доста честото измиване се измива този бариерен липиден пласт, който е върху нея, и вследствие на това се нарушава нейната пропускливост. Кожата към този момент няма тази бариерна функционалност – отбрана към въздействието на фактори от околната среда, а просто става по-суха ", изясни доктор Лили Дикманова. Тя предложи потреблението на по-щадящи сапуни и гелове за измиване, които не са с прекомерно мощна химична формула. Според експерта в риск са хората в професионалните посоки, като миячи, камериери, сервитьори и други. По думите ѝ не липсва риск и за хората, които работят в офис.
" Други, които употребяват доста постоянно мокри кърпички да почистват масите, на които работят, или компютрите, както и тези, които ужасно доста си мият ръцете, с цел да не се заразят от нещо, също вършат дерматити ", разясни доктор Лили Дикманова. Дерматологът посъветва при появяването на проблем да се посети лекарски кабинет. По думите ѝ в такива случаи високата сензитивност на кожата, в резултат на премахването на липидния пласт, може да се лекува с емулиантни кремове и потреблението на медицински сапуни след консултация със експерт.
Според нея възпаленията в резултат на професионални вредности са най-честата причина за проблеми с кожата. По думите ѝ някои специалности изискват честото миене на ръцете и потреблението на мощни химични препарати, които водят до алергични реакции и възпаления. „ Хора, които се занимават с разчистване на офиси, работят в кухни или работата им е обвързвана с миене на ръце, са изложени на риск от дерматологични проблеми. Всички специалности като готвачи, сервитьори, миячи в перално помещение, както и строителните служащи и монтьорите също са в по-голям риск от развиването на даден кожен проблем.
" Шофьорите, които са в контакт с масла, и строителните служащи, които работят с цимент, лепила, гипсокартони или катран и асфалт, по същия метод доста постоянно вършат дерматити ", сподели още доктор Лили Дикманова. Тя добави, че сходен жанр кожни раздразнения развиват и заварчиците, които не съблюдават наредбите са сигурност при работа.
" При заварчиците работата без маска може да докара до сериозен дерматит по лицето ", сподели експертът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР