Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на Европейския съюз,

...
Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Йотова: Да си кажем честно, начинът, по който Европа функционира, не удовлетворява гражданите

Преживяваме един от най-колебливите интервали в развиването на Европейския съюз, неговото действие не удовлетворява европейските жители. Това разгласи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на полемика на тематика „ Бъдещето на Европейския съюз - мощ в единството " по време на срещата на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните от Европейския съюз в София, предава „ Фокус ".

Тя поздрави уредниците на форума за тази полемика, която се състои по време на първите крачки на Българското председателство и визира най-актуалните и парливи въпроси, касаещи всички страни от Европейския съюз.

„ Трябва да сме наясно, че Българското председателство е в края на един доста значим мандат на европейските институции, още повече от триумфа му ще зависи и триумфът на всички страни членки като цяло. Кой ще бъде критерият?

Разбира се, това са съответните резултати във всички най-важни области - сигурност, финансиране на Европейски Съюз в подтекста и на Брекзит, самият развой по делене с Англия, завръщането на Европа като водач на международната сцена. Искам да ви уверя, уважаеми посетители, че Българското председателство влиза през тези месеци със своите мощни и дейни позиции, а не просто водени от инерцията и дневния ред на Европа ", сподели още вицепрезидентът.

Йотова напомни, че преди към година отбелязахме 60 година от основаването на Европейския съюз.

„ И до момента в който водачите на Стария континент подписваха декларацията, на открито имаше доста жители „ за " и „ срещу " европейския план. Преживяваме един в случай че не от най-трудните, то от най-колебливите интервали в развиването на нашето европейско семейство. И би трябвало да си кажем през днешния ден почтено, че методът, по който действа Европа, не удовлетворява настояванията на нашите жители. Нещо повече - значително изчезна оня непосреден възторг и заразително предпочитание, с които е градена Европа. И тук идва един от парадоксите - не ни харесва това, което става, приказваме си на високи равнища, на семинари, само че, за жалост, към момента не можем да увлечем европейските жители, с цел да спорим и да търсим решения за това по какъв начин да развиваме Европа в 21 век ", изясни тя.

Вицепрезидентът означи няколко знакови момента, които „ раздвижиха въздуха " на континента в последно време - Бялата книга и разновидностите за развиването на европейския план, препоръчани от ръководителя на Европейска комисия, визията на френския президент Макрон за това каква Европа ни е нужна, речта на Жан-Клод Юнкер за положението на Европейски Съюз.

„ Но още веднъж гражданска полемика не се състоя. В тези изявления имаше доста хрумвания, само че дали равнодушието не е към този момент наша диагноза? Ето това е значимият концептуален въпрос, на който си изискуем отговор. Много е дълъг описът от причините за днешната обстановка - от бюрокрацията до закъснелите реакции на рецесиите, които ни наранена през последните няколко години. Конкретните решения ще напишат развиването и бъдещето на европейския план, а не структурите, родени в офисите. Европа се раздели и с изключение на работещи решения, като че ли през днешния ден сторим повече огради - огради освен против идващите, само че и едни сред други. Преди 10 години беше немислимо, че една страна може да заплаши, че ще напусне Европейски Съюз заради неналичието на взаимност, а през днешния ден към този момент има и производства против две страни за нарушавания на върховенството на закона. Имаме два пътя - теоретична структура за европейския план и запълване по-късно с съответни политики или съответни политики, които на процедура построяват модела на Европа. И персонално аз съм за втория вид. Дискусията за идващия бюджет отсъства измежду жители на Европейски Съюз по тази причина остава чувството за липса на идея ", сподели още Йотова и уточни, че в България едни от най-сериозните страхове са прекъсването на европейските фондове.

„ Ето по този начин се ражда отдръпването на европейските жители от европейската концепция и се затвърждава чувството за един отдалечен Брюксел, който взима решенията вместо жителите. Всяко едно предложение може да бъде разбрано, в случай че то се дискутира с тях ", сподели още тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР