Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното здравеопазване, време на

...
Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното здравеопазване, време на
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски вече е Доктор хонорис кауза

Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното опазване на здравето, време на интензивно разрушение на здравното офицерство у нас, в този момент е време то да си върне достойното място в редовете на въоръжените сили, сподели през днешния ден във Варна началникът на Военномедицинската академия /ВМА/ ген.-майор доктор Венцислав Мутафчийски  Венцислав Мутафчийски Венцислав Методиев Мутафчийски е български доктор, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20, който получи почетното научно звание "Доктор хонорис идея " на Висшето военноморско учебно заведение /ВВМУ/.

Удостояването му бе по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развиването на образованието и медицината у нас, както и за реализацията на взаимния план сред ВМА, ВВМУ и Медицинския университет в крайморския град за образованието на военни лекари.

Досега запасът с военни медици се запълваше с лекари от скамейките на цивилните университети, само че каквото и в допълнение военно образование да преминат тези младежи, то не е задоволително за създаване на същински офицери, уточни Мутафчийски.

По думите му планът във Варна преодолява този проблем, изключително като се има поради, че експертите от ВМА са непрестанно на задачи зад граница.

В момента те са три - в Африка, Азия и на Балканите, изясни Мутафчийски. И добави, че за военните лекари, участващи в задачите, се изискват качества, които мъчно се построяват в цивилните университети - да бъдат мощни, волеви, устойчиви офицери, които могат да вземат бързо решения и да остават непоклатими, без значение от провокациите.

,,Медицинският университет във Варна е неповторим за страната ни, тъй като е единственият със съществено отношение към бичове на съвремието като тероризма и асиметричните заплахи'', добави Мутафчийски.

По думите му войната от дълго време не е това, което сме гледали по филмите, а е асиметрична и по тази причина той персонално е извънредно задоволен от програмата на МУ, която годишно се надгражда.

Нашата отговорност към тези младежи - бъдещи военни лекари, е да хвърлим всички старания да сбъднем техните упования, само че най-важното е да ги научим да мислят, да не "заспиват ", да бъдат създатели, сподели още Мутафчийски.

,,Удостояването на началника на ВМА със званието "Доктор хонорис идея " е безусловно справедливо самопризнание, той е прочут от дълго време в средите на армията като неин основен доктор и прелестен специалист'', уточни министърът на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността.

Той напомни, че в границите на една година ген.Мутафчийски е съумял да реши проблемите със отговорностите на Академията и да я изведе на облага.

За неговите качества на управител и на доктор, на човек, на учител, купата, която през днешния ден получава, е единствено едно от признанията, които обществото му дължи, заключи министър Каракачанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР