Преизпълнени с любовта на Христа, бъдете живи свидетели на Евангелието

...
Преизпълнени с любовта на Христа, бъдете живи свидетели на Евангелието
Коментари Харесай

Папата призова да не се страхуваме да бъдем живи свидетели на Евангелието

Преизпълнени с любовта на Христа, бъдете живи очевидци на Евангелието във всеки ъгъл на този град, не се опасявайте да бъдете светците, от които тази земя толкоз се нуждае.

С подобен апел се обърна Светия отец в неделната си проповед по време на Светата литургия , създадена на площад " Княз Александър Първи " в София.

Папа Франциск прикани да не се опасяваме от святостта, а в противен случай, да се радваме и да се усещаме призвани, с цел да свидетелстваме за Христа - " вие и всички синове и дъщери на тази земя ще станат това, за което е мечтал Отец, когато ви е основал - призвани, сюрпризирани и изпратени от обич ".

Бог приканва, Бог изненадва, Бог обича - на тези три постулата построи проповедта си папа Франциск.

В светлата седмица след Великден Светият отец напомни по какъв начин Исус е призовал Петър, който изоставя рибарството, с цел да стане " риболовец на индивиди ", само че след гибелта на Учителя, като че ли и той прави стъпка обратно под тежестта на страданието, разочарованието и измяната, които са тежък камък, преди богатствата новина за Възкресението да се вкорени в сърцата им, изясни папата.

" Бог обича! На крайбрежията на езерото на Галилея, където Бог вика Петър, той го приканва да остави занаята на рибаря, само че макар вестта за неговото възкресяване Петър се връща към предходния живот. Така става с всички следовници на Бога. Сякаш те се връщат обратно. Петър още веднъж взима мрежите в ръцете си, още веднъж поема тежестта на страданието, на разочарованието, даже и предаването е нещо доста мъчно в сърцето на следовниците. Болката е белязала техните сърца.

Господ знае какво мощно прелъщение е да се върнем към нещата от предишното, сподели папа Франциск. Той разтълкува, че в Библията мрежите на Петър са знак на изкушаваща носталгия към предишното, на желанието да си върнем нещо от това, което сме желали да оставим. Фино и рисково е прелъщение да се обезсърчим и да се предадем, уточни Светият отец.

По думите му примирението е това, която яде като молец и разяжда вярата.

После се появява най-лошото, което може да се случи на една общественост - сивият прагматизъм на живота, в който на пръв взор всичко наподобява обикновено, до момента в който в реалност вярата се изпарява и дегенерира в еснафщина, сподели папа Франциск.

Той напомни обаче, че тъкмо в този миг при Петър идва Исус и стартира изначало и с самообладание чака. Господ, разтълкува папа Франциск, не чака идеални обстановки, Той ги основава и не чака да срещне хора без проблеми, разочарования, грехове или ограничавания.

Братя и сестри, Господ в никакъв случай не се уморява да ни приканва. Силата на Любовта прекатурва всяка прогноза и знае по какъв начин да се стартира още веднъж, обърна се папа Франциск към вярващите и добави, че Исус, Бог постоянно ни предлага още един късмет.

" Всяка заран Той ни търси там, където сме и ни приканва да станем, да възкръснем още веднъж посредством неговото слово, да погледнем нагоре и да повярваме, че сме основани за Небето, а не за Земята, за висините на живота, а не за низостта на гибелта, призовавайки ни да не търсим " Живия измежду мъртвите ", сподели Светият отец.

Когато Го одобряваме, ние се издигаме по-високо, одобряваме по-красивото си бъдеще не като опция, а като действителност, означи той.

Бог изненадва, Той е Господ на изненадата, който ни приканва да се изненадваме, само че и да вършим изненадващи неща, раздира парализиращата бариери, като ни изпълва с нужната храброст за превъзмогване на съмнението, недоверието и страха, които постоянно се спотайват зад мисленето, че постоянно сме правили нещата по този метод ", уточни Светият отец и прикани да не се опасяваме: " Господ обича живота ти, даже когато се страхуваш да го погледнеш и да го вземеш в ръце. "

По думите му Бог приканва и изненадва, тъй като Бог обича, а любовта е Неговият език и той моли Петър да ни научи на този език. В този път не сме сами и би трябвало да се осланяме на Господ и на силата на Неговата обич.

Да бъдеш християнин е апел да вярваш, че Божията обич е по-голяма от всяко ограничаване или грях. Едни от най-големите болки и спънки, които изпитваме през днешния ден, не се коренят в това да разберем, че Бог е Любов, а във обстоятелството, че сме почнали да Го възвестяваме и свидетелстваме по подобен метод, че за мнозина това не е Негово име.

Чудото на Бога - неговата обич прави нашия живот произведение на изкуството, в случай че позволим да бъдем водени от Него, съобщи папа Франциск. Това значи, по думите му, да се преодолява апатията с кураж и да се дава християнски отговор, а това значи и да се способни да устоим на патологиите на консуматорството и повърхностния индивидуализъм.

Днес ние сме призвани да погледнем и да открием това, което Господ е направил в предишното, да вървим с Него към бъдещето, знаейки, че при триумф и неточности, Той постоянно ще се връща, с цел да ни призове още веднъж да хвърлим нашите мрежи, прикани папа Франциск.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР