Преизграждането и възстановяването на правата държава в България изисква персонални

...
Преизграждането и възстановяването на правата държава в България изисква персонални
Коментари Харесай

Радан Кънев: Безусловно откъсване на милиционерското училище от правото за преизграждане на държавността

Преизграждането и възобновяване на правата страна в България изисква лични смени, законова и конституционна промяна, навлизането в специалността на хора, които са минали през други полезности в образованието и професионалното си развиване. И абсолютно отделяне на българската правна специалност от милиционерското учебно заведение в Симеоново. Това разгласи на медиен семинар в Страсбург евродепутатът от „ Демократична България “ и ЕНПРадан Кънев. Според него общественото откриване на рецесията в българското правосъдие е мотив за по-ускорено решение на насъбраните в продължение на 10 години дълбоки проблеми в кадровата политика, довели до крах и деградация на ръководството българското правораздаване.

„ Стигна се до миг, в който това просто не може да бъде прикрито в обществото. Фактът, че явно персоната на господин Гешев и метода, по който управлява прокуратурата, станаха безусловно нетърпими и в България, а даже и в професионалните среди, близки до него, и изключително тук- в европейските институции, направи диалога за отстраняването му неминуем “, сподели Радан Кънев. По думите му обаче промяната в прокуратурата би трябвало да се реализира доста деликатно. И единствено политическото единодушие не е задоволително, а е належащо да се изслушат всички професионални гласове. Радан Кънев разгласи, че макар че симпатизира на концепцията, не трябва да се прибързва с позиция по тематиката за премахването на институцията основен прокурор, а би трябвало точно да бъдат претеглени рисковете в едната и другата посока.

„ Логиката на отвесната йерахизация, доведена до безспорна прекаленост, и от конституцията, и от закона, въпреки всичко е ясна - да не се позволяват локални прокурорски величия да се трансформират във в действителност господари на области или локални мафиотски босове да си назначават прокурор ипо този метод, това трагично прочувствено взаимодействие сред Борисов и Гешев, което следим да се придвижва на разнообразни равнища в страната “, сподели той.

Евродепутатът дефинира като умищлена провокация и тролене присъединяване на Делян Пеевски в Комисията по конституционните въпроси, само че пък Движение за права и свободи били майстори в това и не пропущали момента за „ подобен лек тормоз на съперниците си. Присъствието на Пеевски, уточни Радан Кънев, обричало авансово конституционния план на публично съмнение. А това явно било и търсения резултат. „ Ако българската политическа система не може да се оправи с фигурата на Делян Пеевскисме изправени пред много по-големи проблеми. Трябва да имаме самочувствието и професионализма да продължим да работим, макар неизбежното му наличие “, акцентира евродепутътът.

Според него изваждането на следствието от прокуратурата е образец за извънредно преждевременно и безогледно решение. „ Следствието беше там, където в този момент го слага новия закон. Беше изработен сериозен разбор, че на практика то не реализира проверяваща активност в тази си роля и беше публично оповестено за най-луксозния клуб за млади пенсионери в света, в който едни хора в работна възраст не работят, само че взимат солидни заплати и получават съществени пенсионни права. За да се преодолее този проблем беше интегрирано в границите на прокуратурата, където казусът продължи. И още веднъж се оказа, че не е доста ясно каква е ролята му. Истината е, че от 30 години имаме проблем да разберем какво тъкмо е желал да ни каже конституционния законодател за ролята на следствието. Проблемът с мястото и функционалностите на българското разследване е непрестанен “, разясни Радан Кънев.

Според него мястото на следствието не е в прокуратурата и то би могло да бъде комфортна платформа с значима роля при следствията против магистрати, без да е подчинено на държавното обвиняване. „ Едно от хубавите неща на тази политическа обстановка, в която се намираме, е че концентрацията на власт в едни ръце наподобява в обозримо бъдеще невъзможна. Ще има доста мощен надзор, толкоз мощен, че ще ни е боязън за стабилността на ръководството “, заключи той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР