Преизбрания в събота с абсолютен консенсус от 2970 гласа за

...
Преизбрания в събота с абсолютен консенсус от 2970 гласа за
Коментари Харесай

Новият император на Китай

Преизбрания в събота с безспорен консенсус от 2970 гласа " за " водач на Китай Си Дзинпин към този момент може да ръководи до момента в който реши – или най-малко до момента в който здравето му разреши.

© Reuters Още по тематиката
Митата на Съединени американски щати върху стоманата - фокус на срещата на върха на Г-20

Берлин предизвести Вашингтон да не прави опити да раздели Европейски Съюз по въпроса
19 мар 2018
Как Китай оспорва позициите на Съединени американски щати в Азия

Бъдещето на континента зависи от разпределението на въздействието в играта сред Пекин и Вашингтон
15 мар 2018
Срещите Китай - Източна Европа може да се разредят, форумът в София е под въпрос

Форматът 16+1 нервира Западна Европа и постепенно реализира резултати
12 мар 2018
Китайското всевиждащо око

Пекин построява това, което самичък назовава " най-голямата мрежа за наблюдаване в света ". Притесненията са, че може да бъде употребена против малцинства и дисиденти
9 мар 2018
Китайските олигарси губят политическото си въздействие

Пекин втвърди тона против тях, стартира инспекции на огромни компании, а наличието им на годишните парламентарни сесии е лимитирано
6 мар 2018
Китай ще централизира събирането на статистически данни

Ходът цели да се преборят измамите с надуването на резултатите по провинции
7 ное 2017
Китай стопира краткотрайно 40% от фабриките си в битка против смога

Мерките ще забавят индустриалния бранш в страната и ще усилят цената на суровините
1 ное 2017
Майсторът на покупко-продажбите пред Китайската стена

Лидерите на двете най-големи международни стопански системи се срещат през днешния ден и на следващия ден в Маями, а огромните тематики ще са сигурността и търговията
6 апр 2017 :
- Отпадането на ограничаването за броя мандати, които президентът на Китай може да прекара на поста, ще докара до повече концентрация на властта в Пекин и усилване на компартията.
- Този ход е артикул както на персоналните упоритости на Си Дзинпин, по този начин и на вътрешните битки за власт и интернационалната конюнктура.
- Нарастващият политически авторитаризъм в страната евентуално ще докара до по-голяма държавна интервенция в стопанската система. " Прекалената централизация на власт позволява деспотично ръководство на човеци за сметка на груповото водачество ", написа през 1980 година реформисткият китайски водач Дън Сяопин и прокарва мандатността на президентите.
" Това бе най-високата и ефикасна правна мярка, сложена, с цел да предотвратява еднолична тирания и доминация на Партията и държавното управление, крайъгълен камък, отбелязващ политическия и цивилизационен напредък на Китай. Това бе едно от най-важните политически завети на Дън Сяопин. Китай можеше да надгради върху тази основа и нямаше причина да се връща назад в предишното. Но премахването на ограничаването за броя мандати на националните ни водачи е тъкмо това. И посява семето на хаоса, което ще провокира неописуеми вреди. "

С това отворено писмо към 59-те пекински делегати на Националния национален конгрес на Китай, оповестено на информационната платформа WeChat, Ли Датонг, някогашен редактор на China Youth Daily, се трансформира в рядка обществена икона на съпротивата в Китай. То бе оповестено на 26 февруари, две седмици преди Конгреса, на който представителите на Китайската комунистическа партия (ККП) гласоподаваха съвсем единомислещо – единствено с два гласа " срещу " и три " въздържали се " от общо 2964, да отстранен ограничаването от два президентски мандата.

То на процедура ще разреши на избрания отново с безспорен консенсус от 2970 гласа " за " на 17 март водач Си Дзинпин да ръководи, до момента в който реши – или най-малко до момента в който здравето му разреши. И демонстрира рискова наклонност за завръщане на " политиките на личността " в още една огромна и значима страна. Промяната ще докара до стягане в ККП, както и до спомагателна концентрация на властта в Китай. Може да се чака и повече интервенция на страната в стопанската система, което в допълнение ще ограничи пропазарните промени. Но в света на Тръмп и обещанията за търговски войни Китай парадоксално може да продължи да наподобява като герой за свободна търговия в световен проект.

" Изток - Запад, Север - Юг, партията води на всички места "

Под този девиз мина 19-ият конгрес на ККП през октомври 2017 година Това, което му липсваше, бе слоганът " под вещото управление на Си Дзинпин ".

Една от аргументите президентът да изиска конституционните промени евентуално е страхът му ККП да не последва ориста на други комунистически партии в света, които залязоха бързо, откакто поеха курс към адаптиране към свободната стопанска система, само че те самите не съумяха да се приспособят към новите политически действителности. " Целта на Си Дзинпин още от идването му на власт е да вдъхне нов живот на Комунистическата партия и да завоюва допустимо максимален надзор над нея от вътрешната страна. Той нееднократно е казвал, че се учи от ориста на Съюз на съветските социалистически републики и е приоритет да не я повтори ", споделя пред " Капитал " Ангела Щанцел от Европейския съвет по външна политика (ЕСВП).

Неслучайно част от наложителната идеологическа стратегия, през която минават бъдещите партийни членове, е направеният от Китайската академия по обществени науки през 2013 година документален филм за рухването на Съветския съюз. В него се твърди, че руският народ продължавал да има вяра на партията, само че неразумни водачи като Михаил Горбачов и Борис Елцин я разрушили от горната страна надолу, написа Сюзън Шрик от Калифорнийския университет, Сан Диего, в своята публикация " Завръщането на персоналистичното ръководство " в последния брой на Journal of Democracy.

Възвръщането на доверието в партията минава през нейното пречистване, а Си е експерт в това. В петте години, прекарани на върха на Китай, Централната дисциплинарна комисия на ККП е наказала 1.4 млн. партийни членове, в това число 100 генерали, 34 членове на Централен комитет и двама от Политбюро. В своя тирада преди честването на 92-годишнината от основаването на ККП през 2013 година Си декларира, че от тези ограничения зависи партията да резервира уважението на масите: " Печеленето или губенето на обществена поддръжка е въпрос, от който зависи оцеляването или изгубването на партията. "

Корупция или почистване на сметки

За тази цел президентът на Китай овладя редица лостове на въздействие в първия си петгодишен мандат. Центърът за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS) във Вашингтон написа в собствен отчет от октомври 2017 година, че " водещата дребна група за изцяло задълбочаване на промените ", управлявана от Си, се е трансформирала в доста по-силен кабинет в сянка от самия Държавен съвет, висшия 35-членен орган на изпълнителната власт. Директорите на организации рапортуват на Постоянния комитет към политбюро на Централен комитет на ККП, също ръководен от Си. Под негово управление е и Съвместното бойно командване на армията, а дисциплинарната комисия към държавното управление е употребена, с цел да може Си да притиска регионалните шефове да съблюдават икономическата линия на Пекин.

В допълнение към всички тези властови лостове, съсредоточени в ръцете на Си, последните ремонти в конституцията основават ново дисциплинарно тяло, известно като Национална надзорна комисия. Тя ще е " четвърта власт " и ще следи за осъществяването на партийната линия. Комисията, която ще оперира от най-високото държавно равнище до най-малките административни единици, ще бъде нов инструмент в битката на Си с корупцията.

Въпреки чистките Си, наподобява, има задоволително поддръжка в партията. " На партийния конгрес през октомври 2017 година Си Дзинпин разгласи началото на " нова епоха на социализма с китайски характерности ". От гледната точка на ККП прекратяването на повсеместната корупция и беднотия, основаването на високотехнологична стопанска система и превръщането на Китай в една от международните сили изисква координирани старания. За разлика от епохата на реформизма при Дън Сяопин измежду китайския хайлайф назрява консенсус за потребността на мощен водач на върха на партията, който да преследва тези цели ", показва пред " Капитал " Матиас Степан, шеф на програмата по обществени политики на основания в Берлин Институт за проучване на Китай " Меркатор ".

Икономически (д)ефекти

Авторитарният завой ще се отрази и на метода, по който се ръководи втората най-голяма стопанска система в света. " Си Дзинпин едва ли ще направи съществени промени на икономическия фронт. Държавните предприятия може да бъдат реформирани, само че едва ли приватизирани ", счита Матиас Степан. Пазарните промени в страната стагнират и макар поръчките на президента за водачество на свободните пазари за артикули Китай остава затворен за доста западни бизнеси. Въпреки това може да се окаже, че страната няма потребност да прави доста, с цел да стане водач в свободната търговия. " Тактиката на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да предоговаря търговски съглашения както с Китай, по този начин и с Европа, основава пространство за Пекин да се показва за " избавител " на свободната търговия, без да предлага нещо по-различно от статуквото. А то по този начин или другояче работи в интерес на Китай ", счита Степан.

Друг проблем, създаващ главоболия на партията, е увеличаващият се дълг. Миналата година Банката за интернационалните разплащания предизвести за надвиснала финансова рецесия, защото корпоративният дълг на Китай е достигнал $18 трлн., или 169% от Брутният вътрешен продукт на страната. Според разбор на Fitch, представен от Financial Times, $7.6 трлн. от този дълг е " неприятен ", т.е. всеки трети корпоративен заем в Китай няма по какъв начин да бъде обслужван. Проблемът е повече от стопански и управнически – той се базира на политическото усилване на фамилни династии и неофициални мрежи на въздействие с присъединяване на Комунистическата партия, написа Гуин Гилфорд за Quartz. Те са се сраснали с страната и на процедура блокират всевъзможен опит за пропазарни промени, с цел да предотвратят конкуренцията и по този метод не подтикват работливост, а растеж, основан на спекулативно кредитиране и търсенето на облаги. Вероятно е Си да продължи със сериозната икономическа интервенция, която до момента е довела до държавно контролиране на пазарите на облигации, акции, валута, както и на тези за цимент, въглища и стомана, акцентира Гилфорд.

Плавно завладяване

Отвъд необятното отразяване на конституционните промени в действителност апокалиптичните прогнози за връщане на диктаторския режим в Китай не се сбъдват към този момент – Си не размени президентската купа с тази на висш водач по сходство на Председателя Мао, остави седемчленния Постоянен съвет към Политбюро, наложителната пенсионна възраст от 68 години бе непокътната, а пропорционалното систематизиране на членовете на Политбюро сред армията, районните водачи и партийните членове остана непроменена. Същинският проблем съгласно Ангела Щанцел е, че Си не уточни собствен правоприемник, каквато бе традицията при последните двама президенти.

Това е и повода настоящият китайски президент да бъде сравняван с Мао. От една страна, това наподобява неуместно - спокойният и балансиран Си, който има световни стопански упоритости, едва ли ще повтори ужасите на " Големия скок " или " Културната гражданска война ". От друга обаче, сходно на Мао Си е добър в това да разиграва съперниците си и другите авторитетни фракции в партията, с цел да всява ужас, и реализира задачите си. Не се опасява и да " прочиства " системата от враговете си, въпреки и надалеч не толкоз грубо, колкото Председателя Мао. От краткосрочна позиция закотвянето му във властта даже може да бъде обсъждано като гаранция за стабилността. В дълготраен проект обаче може да се окаже сериозен проблем. " От една страна, стягането на персоналната му власт може да да ускори вътрешнопартийната съпротива против него ", споделя Щанцел. И прибавя, че авторитаризмът има един повсеместен недостатък - всички неприятности в последна сметка се приписват на водача. " Ако има мотиви за неодобрение - в партията и измежду народа - те ще се насочват единствено против Си ", заключва анализаторът от ЕСВП.

Днешен Китай е страна с живо и цветно общество и бързо разрастваща се междинна класа. Страната е мощно интегрирана в световната стопанска система и е експортьор номер едно в света. По всички правила на демократичния консенсус от предишния век икономическото отваряне трябваше да докара и до демократизация в политическия живот, както се случи с други някогашни автокрации в района като Южна Корея и Тайван да вземем за пример. Но в Поднебесното царство " краят на историята ", както си го представяше Франсис Фукуяма, се отсрочва. Откога има мандатност в Китай

След гибелта на Мао Дзедун през 1976, партията трансформира разпоредбите под напън от Дън Сяопин, който два пъти е ставал жертва на чистки на Мао. Целта е да бъде предотвратено повтаряне на трагичните неточности от " Културната гражданска война " (1966-1976 г.) и " Големият скок напред " (1958-1961 г.). Според биографичните есета на Дън той не е смятал Мао за персонално виновен за жестокостите по време на тези два кървави интервала, а е упреквал системата, позволяваща еднолична власт. " Прекалената централизация на власт позволява деспотично ръководство на човеци за сметка на груповото водачество ", написа той в своя труд " За промяната на системата на партийно и държавно водачество " от 1980 година Това на процедура слага началото на системата за институционализация и разделяне на управляващите в Китай – постановат се лимитирани като време и брой мандати, " целесъобразно " пенсиониране при постигане на избрана възраст (в момента 68 г.) прехвърляне на властта от партията към държавни организации и организирането на контролирано предаване на властта – проблем, който постоянно се дефинира като ахилесовата пета даже на най-успешните властнически режими.

Когато Дзян Дзъмин се отдръпва последователно от всички постове, които държи сред 2002 и 2004 година, той става първият водач на комунистическа страна, който не умира на поста или не пада от власт вследствие на прелом. Примерът му е последван от Ху Дзинтао, който през 2013-2014 година също непринудено се " пенсионира " след два петгодишни мандата. Процесът по избирането на нов водач към момента остава " черна кутия ", само че се случва в Централния комитет на партията и е основан на изявленията с евентуални претенденти и скрито гласоподаване. Финалното решение се взима на края на първия мандат на настоящия водач.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР