Преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган миналия месец не

Преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган миналия месец не ...

Как небостъргач в Маями се възползва от икономическата несигурност в Турция?.


Преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган миналия месец не насърчи особено чуждестранните инвеститори в имоти, които избягват страната заради авторитарното управление, пише Wall Street Journal в свой материал.

Но икономическата несигурност в страната може да помогне на турския имотен предприемач Бекир Окан и на плана му да изгради една от най-високите кули във Флорида.

Окан, който е активен предприемач в Турция и Централна Европа, е обявил за продажба апартаменти в планирана сграда със смесени функции, наречена Okan Tower. Те са предназначени за заможни турци, които искат да изнесат капитали от родината си.

Окан прогнозира, че турските инвеститори ще искат още повече да изнесат парите си от Турция след победата на Ердоган. „Турците обичат Маями, климата и стабилната политика“, казва той.

Неговата компания Okan Group, чиято централа се намира в Истанбул, е продала 45 от 389 апартамента от проекта за 300 млн. долара в Маями. Окан се надява строителството да започне през ноември и да завърши през 2022 г.

Преследването на турски инвеститори от Окан е нов завой в стара стратегия за северноамериканския имотен пазар. Още по тематаМегапроектите в Турция дават тласък на имотния секторЧужденци са купили имоти за близо 42 млрд. долара в Турция в последните 15 г.Как Турция смята да привлече повече чуждестранни инвеститори в имоти?

Предприемачи, които строят жилищни сгради в големи градове, все повече се насочват към купувачи сред заможни чужденци, тъй като се съмняват в политическата и икономическата стабилност на собствената си страна.

Предприемачи в Маями от години продават имоти на бразилци, венецуелци, мексиканци и други латиноамериканци и южноамериканци, които се чувстват като у дома си в Южна Флорида. Азиатските купувачи тласнаха нагоре цените на северноамерикански пазари като Сан Франциско, Ню Йорк, Ванкувър и Торонто.

Турците предимно избягваха САЩ, като предпочитаха да инвестират парите си в европейски градове като Лондон и Париж, но Окан се надява да промени това.

Турците „виждат потенциал за бъдеще в Южна Флорида, особено в Маями“, казва той.

Проектирана от архитекта от Маями Робърт Бехар, Okan Tower разполага с „басейн в небето“ на последния етаж, ресторант и турска баня. А за да е сигурно, че потенциалните купувачи няма да загубят връзка с Турция, фасадата на сградата е във формата на лале – турското национално цвете.

„Лалетата са както националното цвете на Турция така и символ на богатство. Първоначално, докато търсех вдъхновение, исках да създам нещо, което ще остави трайно впечатление в Маями и в същото време има символично значение за Турция“, споделя Окан.

Той планира да финансира Okan Tower, която ще включва и хотел под бранда Hilton с 294 стаи, само със собствен капитал, като е заделил 25 млн. долара. За разлика от други предприемачи във Флорида, Окан не смята да използва депозити при предварителни продажби, за да финансира строителните работи.

Той обаче е решен да продължи напред, въпреки че пазарът в Маями продължава да се охлажда.

Средната цена на квадратен метър на пазара за предпродажби на апартамент в центъра на Маями достигна пик от 4878 долара през 2015 г., след което намаля до 4322 долара през 2017 г., според данните от априлския доклад на компанията Integra Realty Resources.

В същото време предприемачите са активни. През 2016 г. те са пуснали на пазара в централната част на Маями 2202 нови жилища, което е най-високото ниво от осем години насам. Тази година се очаква да бъдат пуснати 2899 жилища, сочат данните на Integra Realty Report.

Очаква се цените на апартаментите в Okan Tower, които ще оперират като хотелски стаи, когато собствениците не са там, да започват от 318 500 долара и от 1,9 млн. долара за мезонетите на две нива.

68-годишният Окан, който започнал кариерата си като учител по математика, създава Okan Group през 1972 г. Днес компанията има инвестиции в сектори от енергетика до образование, строителство и туризъм, а имотните й проекти в Турция и Централна Европа са с обща площ от около 1,4 млн. кв. м.

Окан създал връзки с Южна Флорида в началото на 90-те години на миналия век, когато посетил региона с бившия турски президент Тургут Йозал. Okan Tower ще бъде първият му голям имотен проект в САЩ, въпреки че той отвори и сателитен кампус на намиращия се в Истанбул Okan University в Dania Beach през 2015 г. Дъщерята на Окан и най-малкият му син също са завършили университети в Южна Флорида, а двама от внуците му са родени в Маями Бийч.

Източник: investor.bg