Прехвърлят книжата в общ фондПарите ще влязат в Сребърния фонд

...
Прехвърлят книжата в общ фондПарите ще влязат в Сребърния фонд
Коментари Харесай

Държавата си взима „спящите“ акции

Прехвърлят книжата в общ фонд


Парите ще влязат в Сребърния фонд за погашение на пенсии


Държавата ще си вземе “спящите ” акции от всеобщата приватизация, чиито притежатели не са се интересували от тях през последните 15 години. Това излиза наяве от Концепция за персоналните сметки на хората, водени от “Централен депозитар ” АД, която е пусната от Министерството на финансите за публично разискване. Целта на измененията е хората да се поинтересуват от акциите си, да схванат че могат да ги продадат и да получат пари, както и да се раздвижи финансовият пазар.

В Регистър А на “Централен депозитар ” (ЦД) по персонални сметки на жителите се водят притежаваните от тях акции и обезщетителни принадлежности, в това число добити от всеобщата приватизация. Първоначалното зареждане на сметките в Регистър А към ЦД е направено в първата вълна от всеобщата приватизация през 1996 година като сега акции имат над 2 млн. души. Стойността на тези акции е 2-3 милиарда лева Много от притежателите на такива акции през последните 15 години не са показали интерес към тях, в това число и заради неведение на наследниците, че имат права върху книжата. Много хора даже не взимат дивидентите си от сдруженията като след приключване на 5-годишна отминалост парите остават в сдружението. Други пък, които знаят за акциите и имат интерес към тях, не са подхванали дейности по ръководството им, тъй като обвързваните с това разноски (за прекачване по подсметка на капиталов медиатор, както и за предпазване и продажба) в множеството случаи са по-високи от цената на самите скъпи бумаги.

За да се раздвижат тези бумаги се предлага да се даде период от 1 година, в която притежателите на акции да могат да ги трансферират от персонални сметки в ЦД към подсметки при капиталов медиатор. След това “спящите ” акции, към които към момента няма интерес, ще бъдат трансферирани в специфичен капиталов фонд. Срещу книжата си всеки ще получи дялове от фонда, равностойни на притежаваните от него акции. След това ще бъде даден нов период от 5 година, в който хората ще могат да изискат от фонда да изкупи дяловете им и да вземат парите си, или да заявят предпочитание да останат притежатели на дяловете. Ако и в този период хората не създадат нищо, дяловете им ще бъдат продадени, а парите ще влязат в Сребърния фонд за погашение на пенсии.

След всеобщата приватизация


Останаха 636 сдружения


Публичните сдружения от всеобщата приватизация (които се търгуват на фондовата борса) са 91, а непубличните са 545, написа в Концепцията на МФ. Предвид възрастта на хората, които са придобили акции от всеобщата приватизация (през 90-те години множеството са били на 40-50 години), е прекомерно евентуално немалка част от акционерите с персонални сметки в Регистър А да са умряли. Затова се предлага да бъдат облекчени процедурите за заместничество на акциите с цел да може хората да получат действителни пари за собствеността си. За да се раздвижи пазарът би трябвало да бъде стихотворец ангажимент да бъдат понижени таксите за прекачване на акциите към капиталов медиатор (към Регистър Б), както и за предпазване и продажба на книжата, написа в Концепцията.

Проверете собствеността си


Има три разновидността

 С ПИК може да ревизирате гратис какви акции притежавате. С ПИК може да ревизирате гратис какви акции притежавате.
Има три разновидността всеки да ревизира какви акции от всеобщата приватизация или от търгувани на борсата сдружения има. Първият е да направи информация в уеб страницата на Централния депозитар посредством дипломиран електронен автограф (КЕП). Цените на електронните подписи варират според от издателя и периода им от 20 до 70 лева Вторият вид да ревизирате какво притежавате още веднъж е посредством уеб страницата на ЦД като потребление личен идентификационен код (ПИК), който се издава гратис от Национална агенция за приходите. Третият вид е като употребявате услугите на капиталов медиатор. За задачата човек би трябвало да подпише контракт за агентство с капиталов медиатор, който има лиценз за регистрационен сътрудник, и да изиска да му създадат информация за притежаваните скъпи бумаги. Услугата се заплаща, като съгласно цените на капиталовите медиатори коства сред 25 и 36 лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР