Прехвърлянето в друго училище след старта на учебната година вече

...
Прехвърлянето в друго училище след старта на учебната година вече
Коментари Харесай

Прехвърляне - само с подпис на министъра

Прехвърлянето в друго учебно заведение след старта на образователната година към този момент ще става единствено с автограф на министъра на образованието. Режимът ще се затегне, в случай че бъде признат план за изменение на Наредба 10 за организация на дейностите в учебното обучение, който е подложен на публично разискване до 4 март.

Промените се вършат, с цел да се лимитират порочни практики в системата. До момента се хитруваше при кандидатстването в елитни учебни заведения - седмокласници от Пловдив да вземем за пример участваха в конкуренцията в профилирани учебни заведения в Пазарджик или Смолян, където е по-лесно да се влезе. А в първите седмици след началото на образователната година представяха документи за заменено местоживеене или месторабота на родителите и на това съображение се местеха в тукашните езикови гимназии и Математическата.

Измененията в наредбата целят да се избегне субективизмът при взимането на решение дали да се вземат поради доводите на фамилията.

След 5. и 7. клас

остава опцията за пренасяне в друго учебно заведение над одобрения държавен банкет при следните условия: когато е изменен непрекъснатият или актуалният адрес; при положение, че изискванията в приемащото учебно заведение разрешават това, с цел да не се стигне до претъпкани паралелки; при бал на ученика, по-голям или еднакъв на минималния за съответната паралелка. Учениците от прогимназиален курс би трябвало да са били признати в учебни заведения по държавния план-прием.

Ако тези условия са изпълнени, ученикът ще се записва със заповед на шефа на приемащото школо, само че за това към този момент ще се желае позволение на министъра на образованието, а освен единодушието на Регионалното ръководство по обучение като преди. Разрешение от МОН няма да е нужно единствено когато учебното заведение е само в обитаемото място.

Решението на министъра за записване на възпитаник над държавния и спомагателния план-прием ще се издава след позитивно мнение на комисия, избрана от него, в която ще има трима специалисти от МОН, един представител на Държавната организация за протекция на детето и трима представители и юридически лица с активност в областта на учебното обучение.

Поради огромния интерес към някои учебни заведения, считани за елитни, за еднакъв достъп до обучение и още веднъж превъзмогване на субективизма се регламентират и изискванията, при които ще става

местенето за учениците от 1. до 4. клас.

Те отново са свързани с смяна на адресната регистрация в прилежащия регион на школото и с опцията да се обезпечат подобаващи условия на физическата среда за всички възпитаници в паралелката. При пренасяне на първолаче с изключение на тези условия в мечтаното учебно заведение би трябвало да са признати всички декларирали предпочитание деца от прилежащия регион, без значение дали дават отговор на изискването за 3 година уседналост и по кое време е заменена адресната регистрация.

Ако всичко това е изпълнено, записването ще става със заповед на шефа в границите на допустимия брой възпитаници в паралелка, в случай че е получено позволение от министъра.

Проектът на наредбата дефинира и при какви условия може да се одобри първолаче над одобрения учебен план-прием след трето класиране. Това още веднъж е обвързвано с смяна на адреса от друго обитаемо място в прилежащия регион след приключване на периода за подаване на документи в постоянната акция по приема. Пак би трябвало да са налице условия да се обгрижват толкоз деца в паралелката и да са били признати всички искащи от прилежащия регион, без значение какъв брой точки са събрали.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР