Прехвърлянето на четири имота в Борисовата градина от една общинска

...
Прехвърлянето на четири имота в Борисовата градина от една общинска
Коментари Харесай

Фандъкова прати в прокуратурата доклад за имоти в Борисовата градина

Прехвърлянето на четири парцела в Борисовата градина от една общинска компания в друга провокира позабравените червено-сини словесни дуели от предишното на днешната сесия на общинския съвет.

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи във връзка публикуваното изказване, че още през януари 2018 година е одобрила плана за Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина, който в този момент подлага на критика и предлага да се преработи главно. Тогава тя е подписала протокола на Експертния съвет, в който липсват рекомендации към проектанта на ПУП-а да не се строи климатичното учебно заведение, музея на зелената памет на София и други

" Наистина съм одобрила този протокол, тъй като процедурата е такава. Но ето някои рекомендации на Експертния съвет: първата е да се уточняват и класифицират велосипедните трасета. Пета точка е " да се премислят предложенията за ново застрояване в охранителната зона на резервата като се съобрази с рекомендациите на журито от състезанието ". А те са точно да не се позволява строителство в тази част ", акцентира през днешния ден Фандъкова.

Но още тогава, на 30 януари 2018 година, тя е получила от цивилен сдружения ( " Спасение 2000 ", " Защита на регион " Лозенец ", " Бели брези " и др.), взели участие в Експертния съвет, особеното им мнение, че тази рекомендация е с много обща дефиниция, която може да се заобикаля.

по тази причина след тези " рекомендации ", утвърдени от Фандъкова, в плана за Подробен устройствен план си остават до през днешния ден за строителство и климатичното учебно заведение, и музея, и културния център при Гара Пионер, и ресторант " Тенекиите " и така нататък

На днешната сесия Фандъкова разгласи, че е поръчала на зам.-кмета ралица Стоянова, която към този момент е да изготвила обстоен отчет за приватизацията на всички парцели в Борисовата градина от 1997 година насам. За съществуването на автокъща " Капитолия " в парка тя насочи рецензията си към районния кмет на " Средец ", Мария Ачкова, която е от ДСБ. " Още 2018 година съм й поискала в кадастралната карта и регистри да се впише типа на собствеността – обществена общинска, да се уточни метода за трайно прилагане на " Капитолия ", тъй като в този момент в кадастъра тя е записана като автогараж. Все още няма такава смяна в кадастъра ".

Г-жа Ачкова я нямаше, с цел да отговори на упрека, само че за този терен, който до през днешния ден се стопанисва от общинската компания " Софийски парцели ", даде информация Милка Христова от Българска социалистическа партия.
" Теренът под " Капитолия " е общински, ръководен от " Софийски парцели ", само че постройката там е продадена от общината на частно лице. При продажбата площта й е била 88 кв.м, а в този момент се оказва, че същата постройка към този момент е повишена и е с повърхност 769 кв. м. Кой от Столична община е дал позволение за това строителство в парка? Или в случай че не е дал, по какъв начин е допустимо " Софийски парцели ", респективно Столична община, да не са разбрали, че в общинския парцел частник строи нелегално ", попита Христова и не получи отговор.

По мотив направения отчет за тъмната приватизация на парцели в Борисовата градина, направен по повеля на кмета, Христова прикани той да се показа пред общинските съветници. Пред публицисти Фандъкова през днешния ден съобщи, че го е изпратила в прокуратурата.

" Изпраща се отчетът в прокуратурата и – край. Как в този момент да разберем кой е разрешил дострояването на половин декар повърхност в " Капитолия ", повтори въпроса си Милка Христова. Общински съветници от ДСБ също приканиха за повече бистрота за покупко-продажбите в Борисовата градина.

Отговор не последва, само че Орлин Иванов от ГЕРБ се върна към кметуването на Стефан Софиянски и Антоан Николов. " Тогава е дадена къпалнята " Мария Луиза " и Летния спектакъл, и заменката на Юлия Берберян за 21 дка от парка против 15 панелки в " Обеля " и Люлин ", изреди той. И това било преди 2005 година, когато ГЕРБ взе властта в общината.

Иво Божков от групата на ДСБ прикани да се извадят всички имена, забъркани в тъмната приватизация в Борисовата градина. " За да е ясно кой е направил неизгодните покупко-продажби ", акцентира той.
Накрая общинските съветници единомислещо одобриха предлагането на кмета за изваждането на четирите парцела в Борисовата градина - " Капитолия ", " Маймунарника ", " Веселото село " и велотрасе, от общинската " Софийски парцели " в друга общинска конструкция - " паркове и градини ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР