Прехвърляне на ядрени технологии за Саудитска Арабия неминуемо ще предизвика

...
Прехвърляне на ядрени технологии за Саудитска Арабия неминуемо ще предизвика
Коментари Харесай

Нагорещяващи се пясъци

Прехвърляне на нуклеарни технологии за Саудитска Арабия неизбежно ще провокира конкуренция във въоръжаването в района

С изненадващото оповестяване в края на 2018-а на идно американско евакуиране от Сирия с оглед предизвестена победа против „ Ислямска страна “, придружено от началото на годината от ожесточаването на реториката на Белия дом по отношение на Иран и против съдружниците от НАТО, стана ясно, че подмолните проекти на администрацията на президента Доналд Тръмп за района на Близкия Изток са навлезли в нов стадий. И времето, и събитията сякаш са почнали да ги притискат.

По-рано тази седмица надзорна комисия в доминираната към този момент от демократите камара на представителите в американския Конгрес излезе с отчет, на основата на който стартира следствие на опитите на публични лица от Белия дом да ускорят проектите за създаване на десетки атомни централи в Саудитска Арабия, прескачайки Конгреса. Тревогите на конгресмените са учредени: преди всичко прекачване на технологии към страна, която може да ги употребява, с цел да създаде нуклеарна оръжейна стратегия, опонира 100 % на американското законодателство в тази област. И всяка сходна договорка би трябвало да има предварителното утвърждение на Конгреса, преди нуклеарните материали, които ще се употребяват, да бъдат сложени под контрола и надзора на Международната организация за атомна сила (МААЕ).

Всички предходни договаряния сред Вашингтон и Рияд в предишното са се разпадали след отхвърли на Саудитска Арабия да подпише гаранции, с които да се ангажира, че няма да употребява технологиите за въоръжение. Според наблюдаващи зад Океана, в този момент обаче администрацията на Доналд Тръмп може и да не преглежда тези клаузи като наложителни. В допълнение към това отчетът на надзорната комисия към Конгреса акцентира, че „ мощни, частни стопански ползи в Съединени американски щати оказват нападателен напън за прехвърлянето на чувствителни нуклеарни технологии към Саудитска Арабия “ за евентуалните милиарди долари облага от построяването на нужните уреди на територията на кралството. Според документа президентът Тръмп е „ непосредствено зает с напъните “. На 12 февруари той е имал частна среща в Белия дом с представители на IP3 – главният консорциум, зает с лобирането за нуклеарна договорка със саудитците, учреден от армейския военачалник от запаса Джак Кийн (инициатор на срещата), и неколцина други шефове на компании от бранша на атомната енергетика в Съединени американски щати, с цел да обсъдят проектите за градеж на АЕЦ-ове в Йордания и Саудитска Арабия.

Тръмп, несъмнено, не може да е самичък в прокарването на сходна скица. Докладът категорично загатва имената на министъра на енергетиката Рик Пери, вездесъщия шурей на Доналд Тръмп – Джаред Кушнер, близкия спонсор на акцията на американския президент Том Барак и някогашния консултант по националната сигурност Майкъл Флин. Последният изпадна в недружелюбност откакто се призна за отговорен в края на 2017 година, че е излъгал в показанията си пред Федералното бюро за следствие (ФБР) за контактите на акцията на Тръмп с съветски представители. Сега, като съучастник в една от фирмите, непосредствено забъркани с лобирането последните две години в интерес на ускореното прекачване на нуклеарни технологии към Саудитска Арабия, е и в евентуален спор на ползи по отношение на предходната си позиция в Белия дом.

В формалното официално съобщение от Капитолия се споделя, че следствието на надзорната комисия в Конгреса оттук насетне ще се концентрира върху това дали напъните на администрацията на Доналд Тръмп са били „ в полза на националната сигурност на Съединени американски щати или в полза на тези, които най-вече ще завоюват “ от тази политика. И умерено можем да кажем, че към този момент са си дали отговор на въпроса.

На второ, не по-малко значимо място, в първичните си изводи в отчета американските законодатели акцентират, че прекачване на нуклеарни технологии към Саудитска Арабия без гаранции за това, че няма да се употребяват за изработка на оръжия, неизбежно ще провокира конкуренция във въоръжаването в района. Което е и много близо до акъла. Най-малкото, тъй като Иран не може да си го разреши. Освен това Съединени американски щати по този начин или другояче се отметнаха предходната година от нуклеарната договорка с Техеран и върнаха своите наказания над режима на аятоласите. Иран сега хем води прокси-война със Саудитска Арабия в Йемен, хем се намира в извънредно комфортни връзки с Русия в Сирия. А на иранската нуклеарна стратегия единствено й избиха зъбите – какъв брой му е да й сложат едни московски протези. И в кратковременен и в дълготраен проект цялото е рецепта за злополука. Или просто част от подъл план.

Защото в Близкоизточното уравнение на салдото на силите по формулировка влиза и Израел – който е единствената нуклеарна мощност в района (да не се заблуждаваме). И който играе острия ъгъл в триумвирата Тел Авив-Вашингтон-Рияд за пробутване на ползите на лобитата зад администрацията на Доналд Тръмп в Близкия Изток. И по този начин към този момент две години. Последните безспорно виждат в нуклеарен Рияд, с протекциите на Вашингтон, мощен съдружник на Тел Авив против Техеран, пък и има милиарди за продобиване, както излиза наяве от предварителните изводи на Конгреса, които очевидно свариха някои неподготвени.

Очевидно свързващото звено в цялата скица още веднъж е Джаред Кушнер, старшият консултант на президента, публично претрупан с разрешаването на спора сред Израел и палестинците. Който по едно и също време с това на Тръмп, шепне в ухото както на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, по този начин и на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман – и от през днешния ден, събота, е на седемдневна обиколка из района. Която ще го води до Оман, Бахрейн, Катар, Обединените Арабски Емирства и Турция, с планувана спирка през Рияд за диалози с Мохамад бин Салман. Първата среща сред двамата от бруталното ликвидиране през октомври на саудитския публицист от „ Вашингтон Пост “ Джамал Хашоги, за което бяха упрекнати 15 души, свързани с тайните служби и близкото обграждане на престолонаследника. Оптиката очевидно се е трансформирала, с цел да се рискува следващо разпалване на гнева на медиите зад Океана, толкоз скоро след зверството, за което наскоро Мохамед бин Салман бе посочен от американските секрети служби недвусмислено за гарант.

Обиколката на Кушнер не придвижда публична спирка в Израел, само че за болшинството от наблюдаващи не е и належащо – позициите на Тел Авив са ясни, а точно Саудитска Арабия е ключът в проектите, които се пробва да прокара Белият дом за ново равновесие на силите в Близкия Изток – което да докара до допустим мир сред Израел и палестинците, оптимално да отслаби стратегическите позиции на Иран в района и действително да разреши на Съединени американски щати евакуиране на военни активи от Ирак и Сирия. Било с нуклеарни централи в Саудитска Арабия или контракти за въоръжение за стотици милиарди за Рияд и съдружниците му против Техеран в Йемен, скрито и намерено лобиране на крупни компании и каквото още има в арсенала.

Според някои предизвестеното евакуиране на Съединени американски щати от Сирия е самобитен блъф, с който да се принудят европейските съдружници да отдръпват поддръжката си за нуклеарната договорка с Техеран. Иначе действително Вашингтон не може да рискува стратегическите си ползи и тези на Израел в района против контра-триумвирата Турция-Иран-Русия, който се оформи към Сирия и политиката на Белия дом там последните две години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР