Прехвалената от управляващите тол-система не работи. По тази причина не

...
Прехвалената от управляващите тол-система не работи. По тази причина не
Коментари Харесай

Само във Фрог: Тол-системата не работи, не е ясно къде отиват парите ви

Прехвалената от ръководещите тол-система не работи. По тази причина не е ясно къде отиват сега парите, които давате, когато си купувате винетка. Това откри Фрог нюз, откакто в детайли се срещна с техническата документи, която е неразделна част от контракта, подписан сред страната в лицето на АПИ и компания ”Капш ”. Тя в действителност е виновна за построяването на цялостната система в България, която ни коства 105 милиона лв..
По този метод свадите към тол-системата не престават да се завихрят с цялостна мощ.

За какво става дума

Само преди ден ръководещите обявиха, че отсрочват за следващ път старта на тол-системата. Първо трябваше да започва на 1 януари – не потегли, отложиха я за 16 юли – отново не потегли. Сега сякаш щяла да проработи на 1 март 2020 година Като причина, акцентираха че би трябвало решение на Министерския съвет, с което да бъде доказана техническата редовност на системата. Този път промените са записани в законопроект за ремонти в Закона за пътищата, импортирани от депутати от ГЕРБ на 1 юли. Текстовете плануват до 29 февруари 2020 година товарните транспортни средства над 3.5 т да заплащат винетка, надлежно тридневна, седмична, месечна или годишна. И сега системата с винетките си е цялостен парадокс, тъй като контролът е неосъществим, най-много поради фактът, че не е построена отчитащата контролна система. Още от в този момент специалистите в сектора са безапелационни, че тол-системата няма да тръгне и на 1 март 2020 година, а управлението на страната знае чудесно този факт. Причините, с които и тогава по –всяка възможност ще бъде отсрочен стартът на тол-системата са няколко.

За да тръгне тол-системата

За да тръгне тол-системата би трябвало да се случат доста неща. Според документите, съпътстващи контракта с Капш, изпълнителят „ е длъжен да построи 100 броя нови Стационарни контролни точки (рамки) и да преоборудва 320. “ До момента няма данни, че това е направено. Както към този момент ви съобщихме по неразбираеми аргументи " Капш " и страната ни са се договорили да не се преоборудват 125 съществуващи рамки за надзор. Специалистите са на мнение, че това орязване на техниката ще докара до понижен или занижен надзор на транспортните средства, а някои настояват, че системата няма по какъв начин да проработи без въпросното съоръжение.

.

Снимка: Част от техническото задание към Договора за осъществяване подписан с " Капш ". Няма данни всичко това да е изпълнено и налично.

„ Ако ги няма всички 420 рамки, това значи, че в изискванията на 1 компания, която създава софтуера и 1 компания монополист („ Интелигентни трафик системи “), която събира парите, както е сега, е допустимо събирането на пари от жителите да не бъде регистрирано към пътната организация, а и пътната организация няма да може да разбере дали всеки, който е минал през избран път е таксуван, заради неналичието на информация от камерите.

Това е изключително годно за електронните тол-такси, където устройствата, които събират данни за местоположението на колите предават данни не непосредствено към централната система, която би трябвало да е на АПИ, а минават през системата на доставчика на услуги, в тази ситуация „ Интелигентни трафик системи “, обясниха за Фрог специалисти.

Условие да започва системата е тя да се тества в началото 6 месеца, след цялостното й създаване. Факт е, че такова към момента нямат. Чак след наложителния интервал на тестване от 6 месеца, стартира различен, който е 12 месечен. През това време се потвърждава успеваемост, т.е. че системата работи преди да бъде пусната за събиране на пари от жителите. Дори и от в този момент да стартира тестването на системата, няма по какъв начин до 1 март 2020 година да са завършили тестванията й, защото за тях трябват общо 1 година и 6 месеца. Излиза, че страната ни най-рано би могла да има дейно настояща тол-система след 2021 година И то единствено при изискване, че системата е построена към днешна дата и стартира незабавно тестването й. Това обаче към момента не е реалност, тъй като няма приемо–предавателен протокол, както се изисква по контракт.

Къде отиват парите ни

Големият въпрос е къде отиват парите ни сега, откакто, нито е построена тол-системата, нито има ефикасен надзор за нея. Не се изключва вероятността средствата да се гълтат от частната компания, която все по-отчетливо се свързва с Капш.

Ситуацията, по какъв начин може да се манипулира системата, може да се онагледи по този начин: Ако 1 камион е минал 100 км. и е платил на „ Интелигентни трафик системи “ 200 лева, само че тази компания заявява пред АПИ (така работи системата в момента) да вземем за пример 10 км. Това значи, че „ Интелигентни трафик системи “ регистрира на страната 20 лева, вместо 200 лева

Ако не са налични всички 420 рамки и те не работят, АПИ няма да има метод по който да разбере, че това се случва, тъй като няма да имат снимково доказателство, че камионът е минал не 10 км, а 100 км.

Рамките и камерите са единствено контролното средство на АПИ, а същинското обявление става от устройствата в камионите и от доставчика. Тоест система без пътни рамки с камери и лазери ще заплаши съществено националната сигурност на страната, оставяйки без надзор средства сред 700 млн. и 1 млрд на една частна компания, която може да манипулира всички данни, тъй като единствено тя е позволена да ги събира.

.
Снимка: Не е ясно какво е изплатил възложителя, т.е. страната на изпълнителя " Капш ".

Има съмнения, че обстановката устройва съответни лица от честния бранш и няма да е учудващо в случай че съзнателно не се минава към дейно създаване на тол-системата и контролът, с цел да може милионите от продадени винетки да отиват в нечий джоб, а не в държавната хазна.

Миналата седмица при следващото си джип-шоу министър председателят Бойко Борисов изясни на министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков: „ Тол-системата я вкарвайте, да се почва- тези тирове дето вървят -да заплащат. Не може да разчитат. Аз желая да подвигам следващата година приходите, желая да дадем повече пари на медицинските сестри. ТОЛ-а е печатница за пари, изкарвайте си пари. Защо го влагаме това. Не може единствено да бъркаме у готовите пари на приходните организации. Много ни е амбициозна работата, само че до момента в който не въведем ТОЛ-а разчитаме главно на положителните доходи на финансовия министър. “

Бойко Борисов е безусловно прав, че тол-системата е печатница за пари, само че сега не и за страната. Въпрос на време е да забележим докога ще е по този начин.

Очаквайте още разкрития.

Екип Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР