Преходният военен съвет на Чад и бунтовнически групи днес сключиха

...
Преходният военен съвет на Чад и бунтовнически групи днес сключиха
Коментари Харесай

Преходният военен съвет на Чад и бунтовнически групи подписаха мирно споразумение в Катар

Преходният боен съвет на Чад и размирен групи през днешния ден подписаха спокойно съглашение в столицата на Катар Доха, дни преди началото на разговора за национално помиряване, който ще се организира по-късно през месеца, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

На церемонията по сключване на съглашението, в което страните се съгласиха да вземат участие в народен, приобщаващ разговор, участваха над 30 размирен групи. До подписването се стигна след месеци на договаряния в катарската столица. Подробности за това по какъв начин ще се ползва съглашението и по какъв начин ще се следи за спазването му, не бяха оповестени незабавно.

Външният министър на краткотрайното военно ръководство на Чад Махамат Зене Шериф съобщи пред кореспонденти, че има вяра, че това съглашение ще докара до резистентен мир в страната. Дипломат номер едно на Чад сподели, че 1500 представители ще участват на националния разговор, който ще се организира на 20 август. " По-голямата част от въоръжените групи подписаха това съглашение и ще вземат присъединяване в националния разговор. А този народен, приобщаващ разговор е конгрес за целия чадски народ ", съобщи той, отхвърляйки подозренията, че не всички групи са подписали съглашението.

Националният разговор има за цел да събере необятен кръг от групи и партии, както и държавното управление и бунтовниците.

Според осведомен източник, тези, които са подписали съглашението, са се съгласили да прекратят дефинитивно огъня, както и да работят за гражданско разоръжаване. Временното военно държавно управление на Чад също по този начин се е заело да не стартира военни или полицейски интервенции в прилежащите страни против размирен групи, подписали съглашението, добави източника.

Махамат Идрис Деби, който предходната година завзе властта след гибелта на своя татко, е водач на краткотрайното военно държавно управление в страната. Той се самообяви за началник на
Преходния боен съвет през април предходната година, откакто неговият татко, дългогодишният президент на Чад Идрис Деби бе убит  по време на посещаване при военни, борещи се с бунтовниците в северната част на страната.

Първоначално военният съвет съобщи, че ще следи 18-месечния преход към демократично ръководство в Чад, само че с наближаването на крайния период той не демонстрира съвсем никакви признаци за образуване на избори в страната.

Външният министър на Катар Шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който приказва по време на подписването на съглашението през днешния ден, прикани групите, които не са подписали контракта, да се причислят към него.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР