Преходният период за въвеждане на правилото изтича този месец42% от

...
Преходният период за въвеждане на правилото изтича този месец42% от
Коментари Харесай

Домейните на кирилица само с разширение .ею от 1 юни

Преходният интервал за въвеждане на правилото изтича този месец

42% от страниците с уголемение.ею са на български език (източник: EURid)

От 1 юни 2019 година всички домейни на кирилица ще могат да имат само уголемение.ею. Това подсетиха от EURid, организацията с нестопанска цел, която ръководи.ею и.eu домейните от името на Европейската комисия.

Преди три години EURid възприе интернационалната процедура, че скриптът от второ равнище би трябвало да подхожда на скрипта от най-високо равнище или с други думи името на домейн преди и след точката би трябвало да е със знаци от една и съща писменост.

Преходният интервал за въвеждане на правилото изтича на 31 май 2019 година и домейните на кирилица с уголемение.eu ще бъдат отстранени. От 1 юни само домейни на кирилица с уголемение.ею ще могат да бъдат регистрирани. Преминаването към разширения само на кирилица е за отбягване на риска от комплициране при домейн имена, които си наподобяват.

В навечерието на третия си рожден ден, домейнът на кирилица.ею продължава да притегля интерес. Към 30 април 1922 имена на уебстраници са с уголемение.ею, от които 45% или 863 са регистрирани в България. Освен в България, домейни на кирилица са регистрирани и в Германия, Испания, Англия, Чехия, Люксембург и Белгия.

Според план на EURid и ЮНЕСКО за проучване на многоезичието и потреблението на имената на домейни със специфични знаци (IDNs) и в интернет пространството, последните се оказват  главен фактор за поощряване и опазване на езиковото разнообразие и еднаквост в интернет.
още по тематиката
По данни на двете организации, 42% от страниците с уголемение.ею са на български език, а 28% от всички страници с домейни на кирилица са на съветски и български език, като българският е по-популярен от съветския.

Годишнината на домейна.ею е на първи юни, единствено една седмица след Деня на Славянската книжовност и просвета –  24-ти май –  и ще бъде маркиран от EURid на едно най-големите събития, отдадени на цифрови технологии в Европа – DigitalK на 30-31 май в София.

Според статистиката, повече от 250 милиона души по света употребяват кирилица като публична писменост и с присъединението на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година кирилицата стана третата публична писменост на Европейския съюз, след латинската и гръцката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР