Преходите между интериора и екстериора в едно жилище са маркирани

...
Преходите между интериора и екстериора в едно жилище са маркирани
Коментари Харесай

На какво трябва да обръща внимание крайният клиент, който държи на качествено строителство?

Преходите сред интериора и екстериора в едно жилище са маркирани от невидимите на пръв взор разнообразни пластове на фасадата - обшивка, топлоизолация, зидария, вътрешни мазилки и най-сетне латекс или друго декоративно покритие. Всеки един от тези материали способства по друг метод за вътрешния комфорт на жителите и за устойчивостта от позиция на екологичните стандарти.

Възниква въпросът: ‘‘ Какво се случва в пластовете на фасадната структура? От какви материали да я осъществим и по какъв начин да ги съвместим?‘‘ Логично е да стартираме със зидарията - изборът най-често е сред алената тухла, която познаваме от десетилетия, и високотехнологичните блокчета от YTONG.

За нас като архитекти са значими няколко съществени неща – дълготрайността на постройката, нейният хубав външен тип и най-много – щастливите жители!

Изискванията на всеки са разнообразни, само че с годините открихме трите детайла, които са от голяма важност за всички хора: лесното поддържане на непрекъсната приятна температура през зимата и естествената хладина през лятото, шумоизолация, която стопира звуците от съседите до момента в който си почиваме и не на последно място възприятието за сигурност в личния дом. С тези критерии избрахме и предлагаме на нашите клиенти да изпълнят вътрешните и външните зидове на къщите си с YTONG. Продуктите на компанията като че ли са основани, с цел да дават отговор на нашите условия за комфорт, които описахме нагоре.

Нека разгледаме по настрана критериите, които ни водят при избора на материали за фасадна и вътрешна зидария.

Топлина – най-важната функционалност на главната фасадна структура е да защищити постройката от измененията на външната температура. Тук материалите са от изключително значение. Те би трябвало да имат невисок коефициент на топлопроводност, който се отбелязва с гръцката писмен знак λ (ламбда). Колкото по-нисък е той, толкоз по-добър топлинен изолатор е материалът. В това отношение качествата на блоковете YTONG са неоспорими. Специално за външни зидарии се оферират такива с учудващо невисок коефициент ламбда – единствено 0,09 W/(m∙K). Къде е тайната? Порите в блоковете заемат над 80% от техния общ размер. Това ги прави от 3 до 5 пъти по-добър топлоизолатор от единичните червени тухли, както и от тухлите четворки.

Шумоизолация - в днешно време животът в огромен град е общоприет метод за битие. Намалената отдалеченост до мечтаните места несъмнено е улеснение, само че това идва със своите проблеми. Повечето жилищни здания са непрекъснато изложени на звук от транспортни средства, климатични съоръжения, градежи, както и битова активност на прилежащите. Затова ние подхождаме към този проблем още в самото начало на проектирането. Подходящия избор на блокове YTONG ни дава опция да се оправяме с нездравословния звук без спомагателни ограничения. Разчитаме единствено на изолационната дарба на зидарията, която е с към два dB по-висока от тази на различни зидарски материали при една и съща повърхнинна компактност на стенните структури. Особено внимание обръщаме на преградните стени, държим те да се извършват от YTONG MASSIV, който ни разрешава със относително дребна дебелина на зидарията да удовлетворим високите условия на строителните правила.
Снимка: КСЕЛА България Архив  На какво би трябвало да обръща внимание крайният клиент, който държи на качествено строителство?

Сигурност – за нас като проектанти тя се показва главно в две посоки: пожарозащита и сеизмична резистентност. Тук още веднъж прибягваме до YTONG, като несъмнено средство против разпространяването на огъня. Зидариите съставляват естествени загради по пътя на пожара. В техническо отношение техните благоприятни условия са в пъти по-големи от условията на нормите за жилищни здания. Така осигуряваме отбраната на човешкия живот и на имуществото при положение на произшествия. От същите съображения се ръководим и при проектирането на устойчиви на земетресение сградни структури, включително и на зидариите. Като лек материал YTONG генерира по-малко земетръсно натоварване върху сградната структура и разрешава на инженерите да овладеят сеизмичния риск. От друга страна YTONG има по-голяма дуктилност от всеобща употребяваните керамични тухли, които са доста нежни. Какво съставлява дуктилността? Това е способността на материала посредством пластични деформации да гълтам и преразпределя сеизмичното натоварване. Това държание на зидариите понижава натоварването върху носещите детайли и разрешава на постройката да оцелее при земетръс.
Снимка: КСЕЛА България Архив  На какво би трябвало да обръща внимание крайният клиент, който държи на качествено строителство?

Различните артикули на YTONG можем да използваме според от разположението и функционалността им в постройката - от еднослойни и сложни стени за външни зидове (дебелини от 20 до 40 cm при необходимост), до преградни стени сред стаи или независими обекти в постройката с дебелини от 12,5 до 25 cm. Нашата задача като проектанти е да подберем подобаващи материали и да убедим вложителя, че средствата вложени за енергийна успеваемост, шумоизолация и физическа сигурност на обектите постоянно се възстановяват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР