Преходът - политологически ракурси - това е заглавието на новата

...
Преходът - политологически ракурси - това е заглавието на новата
Коментари Харесай

Проф. Петър-Емил Митев за прехода: Да не забравяме, че можеше да бъде и по-зле

" Преходът - политологически ракурси " - това е заглавието на новата книга на проф. Петър-Емил Митев , която той показа в предаването " 12+3 ".

Ако преходът е от властнически социализъм към либерален капитализъм, този преход е приключил.

Мнозинството си представяше прехода като нещо по-добро. В последна сметка имаше срив. Но в случай че го разгледаме като гражданска война, в случай че считаме, че би трябвало да продължи, до момента в който има даже един трагичен, значи ще продължи постоянно.

Не би трябвало да забравяме, че можеше да бъде и по-зле. Нека си напомним, че през 1989-а година етническото напрежение беше по-силно, в сравнение с в Босна, а там се стигна до революция. Можеше да се получи втора Югославия или Сърбия.

Вярно е, че има и по-добри разновидности. Достатъчно е да погледем да вземем за пример Чешката република. И там имаше всеобща приватизация. Повече от 1000 предприятия бяха приватизирани. Там 85 процената работят сполучливо и в този момент, у нас - по-малко от 10 на 100.

Със сигурност може да се каже, че политическата борба изигра негативна роля. В такива тежки моменти се изисква единодушие.

Проф. Митев акцентира, че в този момент ръководят нови персони, разнообразни от прехода.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР