Преходът от Windows към macOS е съпроводен с известни неудобства,

...
Преходът от Windows към macOS е съпроводен с известни неудобства,
Коментари Харесай

Да ползваш macOS след Windows – неудобства и предимства


Преходът от Windows към macOS е съпроводен с известни неудобства, само че те се преодоляват
(снимка: CC0 Public Domain)

Сравненията на десктоп платформите на Apple и Microsoft са непрекъсната тематика на разногласия във форумите. И двете операционни системи имат своите върли почитатели и оценките постоянно са субективни. Ето още едно мнение на запалянко, който съпоставя работата с л аптоп Asus под Windows и MacBook с macOS.

По отношение на хардуера, съгласно, Asus VivoBook Pro 15 печели съвсем във всичко, до момента в който Apple MacBook Pro 15″ 2015 е по-добър единствено в екрана, който е с ярка и ясна картина с висока резолюция.

Но при операционните системи сравнението не е толкоз просто. В някои моменти macOS е по-добра от Windows, в други случаи е противоположното. Предимство на епълската платформа е единният систематичен жанр до момента в който за Windows не може да се каже същото – по този начин да вземем за пример, някои от настройките са в UWP, а други се намират в контролния панел.

Идеята за джаджи и центърът за вести също слагат macOS в по-добра светлина. Например, системата указва дали да изпраща вести от приложението, до момента в който в Windows би трябвало да изключите всичко сами. Джаджите в Windows пък отпаднаха още във версия 7.
още по тематиката
По отношение на мащабирането на екрана, създателят на сравнението е отчаян най-вече от замъгляването на приложенията в Windows. Това не е по този начин обаче при MacBook.

Авторът натъртва и на някои особености и функционалности на macOS като Dock-панелът, работата с прозорци, лентата с менюта и екосистемата (синхронизиране с iPhone), които основават усложнения. Ако панелът в долната част на екрана е комфортен и удобен, то за прозорците би трябвало да се употребява лентата с менюта – те не работят както в Windows и потребителят би трябвало да свикне с тях.

По отношение на опцията за синхронизация всичко се оказва малко по-сложно: да вземем за пример, фотосите от iPhone първо се трансферират в облака и по-късно могат да бъдат изтеглени оттова на MacBook. В същото време би трябвало да платите за място за изображения в iCloud и по някаква причина My Photo Stream не работи.

Засегната е и тематиката за пиратството и игрите на macOS. Авторът означи, че епълската платформа не е известна измежду геймърите и, че компанията към момента не се бори с незаконните стратегии.

Но някои принадлежности и функционалности на macOS, които първоначално наподобяват неуместни, след това се оказват лесни за превъзмогване. Такива са посоката на приплъзване на мишката, точка и запетая, други клавишни комбинации, неналичието на NumLock-клавиатура и специфичен клавиш за екранни фотоси, мъчно отваряне на капака на преносимия компютър.

Въз основа на опита си, създателят обобщава, че двете системи са просто разнообразни. Това не значи, че някоя от тях е по-добра или по-лоша. И множеството от неразбираемите неща в MacBook наподобяват по този начин, заради навика за работа с Windows.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР