Преходът към зелена енергия не трябва да е за сметка

...
Преходът към зелена енергия не трябва да е за сметка
Коментари Харесай

Радев: Преходът към зелена енергия не бива да удря по родната икономика

Преходът към зелена сила не би трябвало да е за сметка на конкурентоспособността на българската стопанска система. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на " Дондуков " 2 организира среща с президента на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и с представители на управлението на синдикалната организация. Като държава-член на Европейски Съюз България работи за постигането на оповестените цели за преобразяване на Европа във въглеродно безпристрастен континент, само че би трябвало да бъдат също по този начин ясни и ограниченията за опазване и поощряване на нашата конкурентоспособност. Това са големи вложения, изключително за по-бедни страни, акцентира президентът.

" Зелената договорка " в границите на Европейския съюз и нейното отражение върху българската енергетика беше измежду водещите акценти на срещата. По думите на президента комплексът " Марица изток " дава самостоятелност, самостоятелност и суверенитет на България, създава сред 40% и 60% от електрическата енергия в страна, а суровините, технологията и инсталациите, са български. Резултатите от така наречен " Зелена договорка " в вероятност значи покачване на цената на излъчванията и условията към енергийните централи, употребяващи въглища. Това изправя страната ни пред сериозен проблем, с оглед тежкото финансово положение на " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 ".

И Румен Радев, и представителите на КНСБ подчертаха нуждата от доста по-голяма  интензивност на българското държавно управление за присъединението на страната ни към европейските стратегии за въглищните райони в преход и изработването на ясна тактика за развиването на една стратегическа за България сфера като енергетиката. Представителите на КНСБ показаха като образец позицията на други държави-членки на Европейски Съюз, към този момент декларирали и отстояващи ползите си, в това число и с обезпечаване на европейско финансиране за своите въглищни райони или за промяна на енергийните си мощности.

България е в основен миг за установяване на вероятностите за развиване на своята енергетика и са нужни отговорно отношение, единодушие и единна политика за гарантиране на енергийния баланс и енергийната сигурност в страната, бяха единомислещи участниците в полемиката. Според КНСБ в идващите години България е застрашена да се трансформира от районен експортьор на електрическа енергия в огромен вносител, в случай че няма изясненост за бъдещето на употребяващите въглища електроцентрали, на АЕЦ " Белене " и така нататък

Проблемите, пред които е изправен така наречен втори дирек в пенсионното обезпечаване, също беше измежду тематиките на диалога. Обща бе позицията, че откакто обезпечаването във втория дирек е наложително за жителите, са нужни и съответни ограничения за гарантиране на техните права. Представителите на КНСБ показаха позицията си за въвеждане на пожизненост на пенсиите от втория дирек, посланичество в КФН, законодателни промени и други. 

От КНСБ приканиха за рационализиране на правната рамка в България при  сключването на групови трудови контракти за дейно понижаване на обществените неравенствата, от които страната ни е най-силно наранена в Европейски Съюз. Пламен Димитров изрази и позицията на КНСБ за криминализиране на  дейностите против правото на сдружаване на служащите.

По време на срещата представителите на КНСБ връчиха на президента и пакет от ограничения и оферти, за повишение на успеваемостта на битката със сивата стопанска система.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР