Преговорите за транзита на газ от Русия за Европа през

...
Преговорите за транзита на газ от Русия за Европа през
Коментари Харесай

Засега подновяването на договора за транзит на газ от Украйна е далеч

Преговорите за преноса на газ от Русия за Европа през украинска територия ще продължат след президентските избори в Украйна. Това са резултатите от срещата в Брюксел на равнище Украйна - Русия - Европейски Съюз. Междувременно страните споделиха взаимно изключващи се оферти, оповестява вестник " Независимая Газета ", представен от Агенция " Фокус ".
Договорът за пренос на съветски газ през украинската газопреносна система, подписан през 2009 година, е годен до края на тази година. Условията на новото съглашение са същността на договарянията за пренос.
Украинската страна упорства за нова скица за образуване на преноса, която включва подписването на два контракта . Първият да е сред " Газпром " и оператора на украинската газопреносна система (сега функционалността му продължава да се реализира от дъщерното сдружение на " Нафтогаз " - компанията " Укртрансгаз " ). Вторият да е сред оператора на газопреносната система и европейските купувачи на газ. Става дума точката на продажба на газ да бъде преместена от западната граница на Украйна до украинско-руската граница.
Заместник-министърът на външните работи на Украйна за европейска интеграция Олена Зеркал написа в обществената мрежа, че новата скица, която украинската страна би трябвало да внедри за осъществяване от 2020 година, се основава на нормите и разпоредбите на Европейски Съюз. А вторият контракт, съгласно Зеркал, " би трябвало да дефинира размерите на газа и интервала на превозване ".
Що се отнася до новите контракти, съветската делегация, съгласно министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, е предложила да удължи съществуващия контракт за идващия интервал. " Какъв е казусът с удължаването? В допълнение към несъответствието на контракта с европейските правила, при тълкуването на " Газпром " този контракт не съдържа никакви гаранции за размера на преноса . Това значи, че след приключването на строителството на " Северен поток 2 " съветската страна може да понижи преноса през украинската територия до нула, даже в случай че договорът бъде удължен за идващите години ", изясни Юрий Витренко.
Климкин съобщи пред кореспонденти, че съветското предложение за удължение на договорите на среща в Брюксел прозвуча три пъти. " Руската страна даже не преглежда обстоятелството, че имаме напълно друго законодателство, други правила, други закони, които отразяват европейското законодателство. И, несъмнено, съветската страна не признава решенията на Стокхолмския арбитраж ", сподели външният министър на Украйна.
Украинските представители настояват, че представителите на Европейски Съюз споделят позицията на Киев. Еврокомисарят Марош Шефчович, който взе участие в срещата в Брюксел, съобщи пред кореспонденти, че от " Газпром " се изисква да подпише с украинския оператор същия контракт, който " Газпром " има със западноевропейските страни: „ Този контракт би трябвало да дава отговор на стандартите Европейски Съюз би трябвало да бъде дълготраен - повече от 10 години “.
Президентът на центъра " Стратегия XXI " Михаил Гончар съобщи пред изданието " Слово и ДелоЮ, че през идващите години, до момента в който обходните газопроводи не стартират да работят с цялостен потенциал, " Газпром " ще се нуждае от украински маршрут. Сега, съгласно Гончар, Русия не бърза да реализира съглашение, защото чака резултатите от президентските и парламентарни избори в Украйна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР