Преговорите за споразумението за британското напускане на Европейския съюз излязоха

...
Преговорите за споразумението за британското напускане на Европейския съюз излязоха
Коментари Харесай

Решава се съдбата на договора за Брексит

Преговорите за съглашението за английското овакантяване на Европейския съюз излязоха от задънената улица, откакто представителите на Лондон и Брюксел договориха проектосделка. За привършване на въпроса обаче е рано да се приказва поради компликациите, които английската премиерка Тереза Мей ще срещне при отбраната на съглашението пред Народното събрание.

Според документа от 585 страници се планува временен период след английското отдръпване на 29 март 2019-а до 31 декември 2020-а. Той може да бъде удължаван еднократно до "20XX ", което може да значи до 2099-а.

Предлага се твърдата ирландска граница бъде избегната с оставането на Англия в митническия съюз на Европейски Съюз през преходния интервал. Гражданите на Европейски Съюз, които живеят на Острова, и британците, които са се заселили на континента, резервират правата си, в това число на обществени надбавки и на покана до фамилиите си да живеят дружно.

За бъдещите връзки се планува правенето на изказване към съглашението, в което ще се планува Англия и Европейски Съюз отсега нататък да не си постановат взаимно мита и квоти. Предвижда се също опазване на тясното съдействие на службите за сигурност.

Британското държавно управление утвърди текста след заседание на Тереза Мей с членовете на кабинета й, само че основни негови представители се оповестиха срещу. Министърът за Брексит Доминик Рааб подаде оставка с претекста, че планът на Мей заплашва единството на Англия. След него оставки хвърлиха държавният секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара, министърката на труда и пенсиите Естер Маквей, заместник-министърката в министерството за Брексит Суела Браверман.

Оставките на Рааб и останалите министри сътвориха политическа рецесия във Англия и неизясненост за бъдещето на Брексит. Политическите съперници на Мей предизвестиха, че договорката ще й коства премиерския пост. Сценариите варират от безпроблемно осъществяване на съглашението до отхвърлянето му, което би довело до рухване на премиера от власт, излизане от Европейски Съюз без договорка или втори референдум. Това бяха и трите разновидността, които Мей очерта пред английските депутати в обръщението си към Народното събрание на 15 ноември: "Изборът е явен: можем да изберем да напуснем без съглашение, да поемем риска да няма Брексит или да подкрепим най-хубавото съглашение, което можеше да се контракти ", съобщи тя в Камарата на общините.

Основната опозиционна мощ - Лейбъристката партия, даде да се разбере, че няма да поддържа договорката. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин съобщи пред Народното събрание, че тя не дава отговор на шестте условия на партията му.

Северноирландска Демократическа юнионистка партия, която поддържа английското държавно управление на малцинството, сигурно ще гласоподава срещу договорката, сподели член на Народното събрание от групировката.

Лидерът на секта в поддръжка на Брексит в Консервативната партия заплаши да провежда избор на съмнение против Тереза Мей. Джейкъб Рийс-Мог съобщи пред Народното събрание, че планът на съглашението не отговоря на обещанията на Мей. Според него тя е дала обещание Англия да напусне митническия съюз, да отбрани целостта на Обединеното кралство и да извади страната от юрисдикцията на европейските съдилища, само че контрактуваното не включва тези обещания.

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск удостовери, че привиква изключително съвещание на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз в неделя, 25 ноември, от 9.30 ч за оценка на постигнатото авансово съглашение с Лондон.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР