Преговорите за сформиране на редовен кабинет, инициирани от първата политическа

...
Преговорите за сформиране на редовен кабинет, инициирани от първата политическа
Коментари Харесай

Започнаха преговорите за сформиране на редовен кабинет

Преговорите за съставяне на постоянен кабинет, инициирани от първата политическа мощ в 47-ото Народно заседание, стартираха публично през днешния ден.

На диалозите са поканени Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “.

Темите енергетика, стопанска система, правораздаване и превоз бяха разисквани през днешния ден.

Енергетика

Темата енергетика лиши най-вече време над 5 часа. Спешни ограничения, които да понижат удара от повишаването на електрическата енергия за бедните семейства, разискаха преговорните екипи на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България по време на диалозите за целите на бъдещо съдружно държавно управление. Представителите на другите политически сили се сплотиха към това, че са нужни обезщетения за обществено слабите след вероятно ново повишаване на тока, което се чака през януари.

От левицата оферират безвъзмездни до 200 киловат час ток за най-бедните, прекъсване на тока над 2 неплатени сметки и понижаване на Данък добавена стойност от 20% на 9% за потребителите на газ, ток и парно

Сред дълготрайните оферти е развиването на нуклеарната енергетика у нас, зад тази концепция застават и от Има Такъв Народ. От партията на Слави Трифонов, обаче оферират да се приключи плана за АЕЦ " Белене " и реакторите за втората атомна централа да се насочат към АЕЦ " Козлодуй ".

От Има Такъв Народ оферират и да се подписа нов контракт с Азербайджан за увеличение на доставките на газ.

От Демократична България извеждат на напред във времето оправянето с корупцията в енергетиката, промени на равнище държавни компании след състезания, енергийна самостоятелност, тактика за въглищните райони и 5-годишна тактика за справяне с енергийната беднотия.

" Продължаваме промяната " предлага договаряния с Европейска комисия за контролиран пазар за битовите консуматори най-малко до юли, отчасти ограничение на износа на ток, създаване на Водноелектрическа централа на Дунав и разширение потенциала на газохранилищата.

Предлагат и създаване на национална тактика за рандеман на нефт и газ.

Според един от водачите на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев има заплаха в един миг да имаме проблем с доставките, а освен с цените.

„ Изграждане на нуклеарни мощности ще има по-нататък, зависи каква ще е нуждата. Но ние твърдо считаме, че са извънредно нужни нови мощности, с цел да е обезпечена нуклеарната сила на страната ни. Смятаме, че България би трябвало да е нуклеарна страна ", безапелационен бе Василев.

Икономика


В сферата на стопанската система на напред във времето бяха изведени въпроси свързани с това, че с цел да има висока добавена стойност, би трябвало да се развиват нововъведенията.

Нужно е също справяне с корупцията, с цел да може бизнесът да работи умерено. От това зависят и вложенията у нас. Освен това би трябвало да се обърне внимание и на инфлационните процеси и те да бъдат овладявани.

Правосъдие

Относно правораздаването договарящите са единомислещи, че още през първите 100 дни би трябвало да се работи в посока самостоятелен съд и промяна на основния прокурор.

Обсъжда се и законова смяна, която да даде опция за освобождението на основния прокурор или понижаване на мандата му.

Предлага се още преструктуриране на антикорупционната комисия, както и закриване на спецсъда и спецпрокуратурата и намалявено на правосъдните такси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР