Преговорите за съставяне на новото правителство между четирите политически сили

...
Преговорите за съставяне на новото правителство между четирите политически сили
Коментари Харесай

Преговорите за правителство: Развръзката предстои тази седмица

Преговорите за сформиране на новото държавно управление сред четирите политически сили - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", наподобява към този момент са на финалната права. След близо две седмици обществени полемики сред специалистите на обединенията за уточняване на програмата на бъдещия кабинет, както и неофициални диалози сред водачите на четирите политически сили за уточняване на структурата и състава на държавното управление, съоснователят на Политическа партия Кирил Петков дефинира два периода за завършване на договарянията - оптимистичен и реален.
Кога ще има държавно управление
" Оптимистичният е още тази седмица да бъде гласувано държавното управление, а реалистичният - това да стане идната седмица ", сподели Петков пред БНР в неделя. По думите му текстът на съдружното съглашение към този момент е подготвен и изпратен на съдружните сътрудници за последни корекции. След това документът би трябвало да бъде утвърден от управителните органи на обединенията. Българска социалистическа партия към този момент насрочи присъствено съвещание на Националния съвет на партията във вторник, на което ще бъде разискван планът за съглашение. Същото се чака да навят и партиите от " Демократична България " - " Да, България ", ДСБ и " Зелено придвижване ", като документът би трябвало да бъде утвърден от управителните органи на всяка от трите партии в обединяването.

Петков разясни, че съдружното съглашение ще бъде подписано от Политическа партия с всяка от другите три обединения поотделно. " Ние не държим толкоз каква ще е формата на подписването на съглашението, а държим текстът да е еднакъв ", уточни той.
Консултации при президента
В понеделник и вторник ще се проведат консултациите с парламентарно показаните политически сили при президента Румен Радев за връчването на първия мандат. Първия ден срещите са с " Продължаваме промяната ", ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, а във вторник - с " ИТН ", " Демократична България " и " Възраждане ". След тях се чака президентът да разгласи по кое време ще връчи на Политическа партия мандата за кабинет. От групировката ще имат една седмица да предложат състава на новото държавно управление.
Реклама Как ще се вземат решенията в обединението
Въпреки че диалозите за съдружното съглашение са конфиденциални, в свои участия в централните медии в събота и неделя Кирил Петков и Асен Василев повдигнаха малко завесата към това по какъв начин ще се вземат решенията в обединението и по какъв начин ще се структурира новият Министерски съвет.

" Предлагаме да има съвет на специалистите по тематики, с цел да се продължат полемиките на равнище експертност. И единствено в случай че има проблем, който не може да бъде решен от тях, да се качва на лидерско равнище ", сподели Кирил Петков по БНР. Това значи, че ще се резервира форматът от договарянията за определянето на целите на държавното управление, въз основа на които се изготви и съдружното съглашение. Все отново се резервира и опцията, в случай че има несъгласия сред сътрудниците, те да се вземат решение на лидерско равнище. Според договарящи този лидерски формат няма да има закрепени съвещания, а срещите ще са на избран интервал от време.
Министрите си избират заместниците
Петков удостовери информацията, че министрите сами ще избират заместниците си - обратно на нормалната до момента процедура всяка от партиите в ръководещата коалиция има квота измежду зам.-министрите. " Прехвърляме самодейността за избор на хора към съдружните сътрудници, само че те ще носят цялостната отговорност за дейностите си и ще пожелаваме резултатите, които бихме претендирали от всеки министър в този кабинет ", съоснователят на Политическа партия. И добави: " Всеки министър би трябвало да води политиката, която е заложена в съдружното съглашение и от тази позиция той би трябвало да си пристигна с екипа, тъй като в случай че му се сложат като за-министри хора, които той не познава или им няма доверие, биха почнали и оправданията, че не може да свърши нещо, тъй като заместникът му от другата партия не си прави работата. Така, в случай че аз съм министър председател, ще изисквам резултати от всеки един министър, и той няма да има това опрощение ", съобщи Петков.
Как ще наподобява Министерски съвет
Пред " Нова TV " Асен Василев сподели, че към момента се разисква структурата на Министерския съвет: " Идеята е всеки от съдружните сътрудници да има вицепремиер, само че това към момента е в развой на доуточняване ". По думите му към момента се разисква и възможното делене на министерството на стопанската система на две обособени ведомства - на растежа и нововъведенията и на промишлеността, което ще дава отговор за държавните сдружения. Тази концепция породи откакто водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отхвърли да стане ръководител на Народното събрание на ротационен принцип. Така по неофициална информация Нинова се сочи като възможен вицепремиер и министър на ведомството, което ще дава отговор за държавните компании. Неофициално Асен Василев също се сочи за вицепремиер. Твърде евентуално е Политическа партия да има и още един вицепремиер. При договарянията в последните дни се загатва името на Калина Константинова, която ще дава отговор за администрацията.
Реклама
За броя на министерствата Василев изясни пред " Нова TV " той сподели, че може да има " едно или две повече като някои от министерствата се разделят ". " Едно от тях е за електронното ръководство. То ще дръпне структури от разнообразни ведомства ", посочи той.
Най-вероятните министри
Лидерите на Политическа партия споделиха, че две от имената, които групировката ще предложи за министри, са служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебният учебен министър Николай Денков. По неофициална информация останалите министерства, които ще са в областта на въздействие на Политическа партия, са възможното ново министерство за напредък и нововъведения, като министър се чака да е Даниел Лорер. Към мандатоносителя ще са още министерствата на превоза, на защитата и на културата. Като евентуален министър на защитата се сочи служебният министър председател Стефан Янев.

Не е изключено към Политическа партия да премине и министерството на опазването на здравето. Първоначално се обсъждаше то да е в областта на въздействие на " Демократична България ", а по-късно и на Българска социалистическа партия. След диалозите в края на предходната седмица обаче се заприказва, че Политическа партия ще предложат здравния министър, дружно с неофициалната информация за ръководителя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Така се обрисува Българска социалистическа партия да получи общо четири министерства - на промишлеността, общественото, на земеделието и на туризма.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Свят 3 Икономика 1 Свят 2 Технологии 3 Медиа и реклама 1 Свят 2 Технологии 3 Свят Реклама
Същият брой се обрисува и за " ИТН ", които ще получат министерствата на районното развиване, на енергетиката, на спорта и на външните работи. Засега неофициалната информация е, че Министерство на регионалното развитие ще оглави някогашният народен представител от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който беше препоръчан за транспортен министър в неуспелия кабинет на Има Такъв Народ в предходния парламент. Бившият зам.-министър на енергетиката от служебния кабинет Александър Николов, който също беше номинация на Има Такъв Народ за несъстоялото се държавно управление, се чака в този момент да бъде препоръчан за титуляр. За министър на спорта се сочи Радостин Василев, а на външните работи - Димитър Гърдев.

Три министерства най-вероятно ще имат от " Демократична България " - правосъдното, на екологията и на електронното ръководство. Като възможен министър на правораздаването се сочи Надежда Йорданова, а на електронното ръководство - Божидар Божанов. Едно от имената, които се разискват за министър на околната среда е това на съпредседателят на " Зелено придвижване " Борислав Сандов. " Демократична България " ще има и вицепремиер по климата като към този момент към момента не е ясно дали екоминистърът ще съвместява тази функционалност или ще има обособен човек за този пост.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР