Преговорите за съставяне на коалиционно споразумение за бъдещо управление на

...
Преговорите за съставяне на коалиционно споразумение за бъдещо управление на
Коментари Харесай

Преговарящите: Ревизия в МВР, зелен рестарт, култура на ниво, инхаус поръчките

Преговорите за сформиране на съдружно съглашение за бъдещо ръководство на страната, водени от " Продължаваме Промяната ", продължиха в четвъртък, 25 ноември, по тематиките " Вътрешна сигурност " и " Екология ", " Култура " и " Регионално развиване ".

В експертните полемики вземат участие представители на възможните бъдещи съдружни сътрудници - " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ".

Относно Вътрешната сигурност представителите на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се оповестиха за деполитизация на системата на вътрешното министерство. Политиците разискаха и основаването на нов Закон за Министерство на вътрешните работи и спецслужбите, имаше предложение и Пожарната, и Гражданска отбрана да бъдат извадени от Министерство на вътрешните работи и да станат министерство на бедствията и повредите.

Представителите на политическите сили дискутираха още заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, битката с корупцията и нов Закон за публичния ред.

По тематиката " Екология " се разискаха оферти за отпадъците, за качеството на въздуха, електротранспорта, язовирите.

В първия цикъл договаряния бяха разисквани въпросите, свързани с енергетиката, стопанската система, превоза и правораздаването.

Във вторник договарянията продължиха с тематиките опазване на здравето, земеделие, обучение и електронно държавно управление.

Всяка полемика се води от един от двамата водачи на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков и Асен Василев, които след първите 2 срещи показаха, че са оптимисти за реализиране на единодушие по главните политики.

Тема " Регионално развиване ":



Тема " Култура "





Тема " Вътрешна сигурност ":


Нов закон за Министерство на вътрешните работи и за всички спецслужби, проверка на вътрешното ведомство, с изключение на обзор на наличния състав, по този начин и финансова. Такива оферти направиха първите оратори в панела договаряния по тематиката за вътрешната сигурност, чийто модератор е Асен Василев. Представителите на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се оповестиха за деполитизация на системата на вътрешното министерство.

" На политическото инженерство би трябвало да му бъде комплициран край. С тези механизми стигнахме до най-ниските равнища на доверие на жителите в системата ", акцентира Иван Иванов от Българска социалистическа партия. " Гражданите са наблюдаващи на едни зрелищни рекламни акции, в сравнение с действителни дейности в тяхна изгода ", добави и Николай Радулов от Има Такъв Народ, който също се разгласи за " деполитизация и демутризация ". Вече сме покрай санитарния най-малко по доверие ", сподели някогашният кадър на Министерство на вътрешните работи и изиска засилен и действителен цивилен надзор върху дейностите на службите.

По думите му целият пакет закони в региона на сигурността са доста неприятно направени и съдържат противоконституционни правила. А законът за СРС-та дава опция на службите да следят всеки без значение дали се готви да извърши или е направил закононарушение. Радулов разкритикува още равнището на образование в Академията на Министерство на вътрешните работи, отхвърли на ДАНС да разкрие конструкция за образование на своите фрагменти там и предложи школата в Симеоново да прерастне в Агенция по сигурността.

Има Такъв Народ предлага още Пожарната и Гражданска отбрана да бъдат извадени от Министерство на вътрешните работи и да станат министерство на бедствията и повредите, тъй като в този момент се оказва, че парите за тези действия при пораждане на случай, към този момент са изхарчени в друга посока. От партията на Трифонов упорстват да се разкрие още веднъж закритото милиционерско учебно заведение, в което да се образоват хора от всички общности.

Повишаване на полицейските заплати, само че и унищожаване на дублиращите структури и чиновници, оферират пък от Българска социалистическа партия, както и понижение с 20% на кражбите и рецидивите. Друга цел да бъде двойното понижение на наркоманите на възраст до 18 година Социалистите оферират още приемането на нов антикорупционен кодекс.

Борбата с корупцията посредством систематични ограничения през всички управляващи да е преди всичко, настояха от " Демократична България ". Институциите за битка с корупцията са приспани посредством кадрови назначения, установи Атанас Атанасов. Функционални и лични промени изиска още Демократична България, с цел да се опълчи страната на това. " Купуването на гласове на избори се трансформира в резистентен престъпен бизнес ", съобщи още Атанасов.

Трябва да се сътвори Закон за публичния ред, който да се отнася освен за Министерство на вътрешните работи, а и за другите институции и субекти, които имат отношение към сигурността, с цел да се усъвършенства работата в бранша. Това предложение направиха от " Продължаваме Промяната ".

Милен Иванов от Политическа партия подчертава на проблемите със законодателството в България, като уточни, че има структурни закони, а не функционални. Той добави, че е нужен и Закон за оперативно-издирвателната активност. По думите му неналичието на такава активност е повода за растежа на престъпността в България.

Икономическа полиция сега е правоприемник на стопанската милиция, мястото й е към Министерство на финансите, да стане данъчна полиция, защото тя пази фиска, оферират от Политическа партия.

Иванов уточни още, че Министерство на вътрешните работи би трябвало да се почисти от несвойствените действия. Например, да се премине към " аутсорсване на чистачките, да вземем за пример ", предложи специалистът от Политическа партия. Той сложи казуса и с криминалистичните лаборатории, които са в окаяно положение, а някъде няма даже дори хладилници.

Частните охранителни компании не трябва да са врагове на системата, а да имат достъп до осведомителните масиви, в случай че съблюдават разпоредбите. " Секторът на сигурността страда от липсва на отваряне в посока към частния бизнес ", счита някогашният зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи и някогашен действен шеф.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев пък сложи потребността от езикова подготовка на служителите на реда и потреблението на осведомителните технологии, като по южната граница поради мигрантския напън да се обезпечи нужното видеонаблюдение, включително и с дронове.

Ето и част от ограниченията в областта на сигурността, към които се сплотиха четирите партии, взели участие в договарянията:

- заслужено заплащане и поръчителство на работещите в системата на Министерство на вътрешните работи

- по реда на парламентарния надзор да се разпореди на министъра направа на нови мостри на униформи за служителите на реда и защитно облекло за пожарникарите

- да се отстрани дублирането на хартия на електронни документи и електронизирани процеси

- езикова подготовка

- образование в чужбина на криминолози

- увеличаване на интернационалното съдействие при отпора на мигрантската рецесия

- общ закон за националната сигурност

- основаване на полицейска карта

- непрекъснато наличие и постоянно наблюдаване в дребните обитаеми места

Тема " Екология ":



" Демократична България " поддържа концепцията на Коалиция " За зелен рестарт " да има вицепремиер по климатичните промени в идващия постоянен кабинет. Това съобщи Борислав Сандов по време на консултациите в бранш " Екология ".

Екологията има директно отношение към здравето на хората, означи Сандов. Той напомни, че България е обект на наказателни процедури в областта на околната среда. От Демократична България желаят да се развие система за бързо разполагане на краткотрайни станции. Това, по думите на Сандов, може да стане и с стартиране на дронове, които да ревизират сигналите за замърсяване на въздуха. Осигуряване на обществен достъп до данните за премерване качеството на въздуха е друга концепция, която уточни Сандов.

От Демократична България са и за засилен надзор и завишаване на глобите за източниците на замърсяване. По думите на Сандов у нас липсва мониторинг на причинителите на неприятни миризми и на шумовото и светлинно замърсяване. Стимулиране на потреблението на възобноваеми енергийни източници и прекъсване на практиката да се раздават дърва за огрев за фамилиите са другите цели за Демократична България.

Управлението на водите е друга значима тематика, която сложиха от групировката. До края на годината да се направи обзор на положението на язовирите, с цел да не се позволен събития като тези в село Бисер или в кв. " Аспарухово " във Варна, уточни Грети Стефанова. Тя даде образец с язовирите " Камчия ", " Студена " и " Ястребино ".

Стефанова посочи, че би трябвало да се знае кой стопанисва всеки язовир, тъй като това са уреди, които засягат националната сигурност. Друг акцент в ревюто на Стефанова беше положението на хвостохранилищата. Мерки за възстановяване ръководството на боклуци, предложиха също от Демократична България.

От групировката са срещу основаването на инсинератор в София. Демократична България предлага да се проучат опциите за изгаряне на боклуци в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Демократична България поддържа и смяна на методиката за такса боклук.

ВиК системата би трябвало да се усъвършенства, с цел да се спре загубата на водата. Това е един от целите за " ИТН " /ИТН/ в бранш " Екология ", показан от Силвия Бакърджиева по време на съдружните диалози.

От Има Такъв Народ акцентираха, че по оперативните стратегии има ниско асимилиране на средства във ВиК бранша.

Друг акцент в изявлението на Бакърджиева беше за предприемане на незабавни ограничения за мониторинг на качеството за въздуха. Бихме желали да забележим ефикасен надзор от страна на институциите, означи Бакърджиева. Тя уточни, че би трябвало да се вкарат незабавни регулаторни ограничения и тласъци за превоза и енергетиката във връзка с замърсяването.

Електрификация на публичния превоз е значим приоритет, означи Бакърджиева. Поетапната подмяна на остарели печки и облекчени процедури за инсталиране на самостоятелни ВЕИ-та са другите ограничения, препоръчани от Има Такъв Народ. По думите на Бакърджиева би трябвало да се избегне " по-критичен сюжет " с качеството на въздуха.

От Има Такъв Народ поддържат концепцията за вицепремиер по климатичните промени. Те чакат да има и съвет по климата, в който да вземат участие политици и специалисти. От Има Такъв Народ оферират приходите от продажби на квоти за излъчвания на парникови газове да остават в Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околна среда /ПУДООС/ и да се употребяват напълно за ограничения за климата. Има Такъв Народ предложи и цялостна проверка на ръководството на оперативните стратегии в бранш " Екология ".

Българска социалистическа партия предлага проверка на Закона за ръководство на отпадъците, с която да се вкарат тласъци за разделно събиране на боклуци и за преработване.

Българите заплащат по пет пъти повече за еднакъв боклук. Разходите за ръководство на боклуци би трябвало да се усъвършенстват, сподели Явор Божанков. Той уточни, че Българска социалистическа партия счита, че водещ би трябвало да е правилото " замърсителят заплаща ".

Сред концепциите на Българска социалистическа партия в бранша са още основаване на екоиндустриални паркове и замяна на автопарка на държавните институции за екосъобразност.

Българска социалистическа партия показаха и предлагането си за независимо министерство за климата - по този начин, по думите на Атанас Костадинов, ще се координира работата на всички министерства, които имат отношение към политиката за справяне с климатичните промени.

" Продължаваме Промяната " предлага основаване на работещ механизъм за унищожаване на изоставените градежи, разгласи Мирослава Петрова.

Картиране и оценка на положението на екосистемите също е измежду целите, показани от Политическа партия. Необходим е запас за справяне със строителните боклуци, сподели Татяна Султанова. Тя уточни, че следва да се прекрати потреблението на пластмаса в държавната администрация. Политическа партия поддържа концепцията за замяна на автопарка и закупуване на повече електрически автомобили. Електрифицирането на превоза, зелена подвижност, стимулиране на споделеното пътешестване също са част от целите за Политическа партия.

Може да помислим дружно за по-високи налози и такси за мощните коли, уточни съпредседателят на групировката Кирил Петков.

По отношение на нерегламентираното изгаряне на боклуци от Политическа партия упорстват за усилване на контрола и налагане по-строги наказания за нарушителите.

Политическа партия вижда проблеми и в бранша с водните запаси. За ръководство на отпадъчните води и подсигуряване на чиста питейна вода за всички жители, упорстват от групировката.

За " нулева приемливост към корупцията " при подбора на планове в бранша се оповестиха още от Политическа партия. Кирил Петков посочи, че би трябвало да се уточняват условията за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, а администрацията да бъде в услуга на бизнеса, с цел да се избегне опцията за корупционни практики.

Има 99% подобие на целите в бранш " Екология " сред " Продължаваме Промяната " /ПП/, Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", сподели Кирил Петков в края на консултациите сред четирите обединения. По думите му екологията е сферата, в която се открояват най-вече проблеми. Който и да е бъдещият министър на екологията, няма да му е по никакъв начин елементарно, само че тук сме един тим, сподели Кирил Петков.

Всички показани хрумвания бяха систематизирани в три групи - с цялостно единогласие, под въпрос и такива, които би трябвало да бъдат още дискутирани, тъй като зависят и от други министерства. Всички обединения бяха единомислещи, че би трябвало да се приложи незабавен проект във връзка с наказателните процедури против България в екологията.

Вицепремиер за климатичните промени е концепцията, към която четирите партии се сплотиха. Под въпрос остана предлагането за настрана министерство по климата. Единодушие има за нуждата от наложителна система за подготовка на фрагментите на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Четирите обединения записаха измежду целите си замърсяването на въздуха да не надвиши 25 микрограма фини прахови частици на пространствен метър въздух. Разширяване на националната система за мониторинг на измерването на чистотата на въздуха и основаване на опция за достъп до данните от нея в действително време са другите точки, към които има единодушие. Партиите поддържат и предложенията за стимулиране на екологичната подвижност, подмяна на старите печки за отопление, повишение на контрола върху източниците на замърсяване. Акцент в полемиките за екологията беше и стимулирането на преработването и кръговата стопанска система.

Всички обединения акцентираха потребността от промяна в областта на водните запаси. С ангажимента, че Министерство на околната среда и водите не е притежател на язовири, участниците подчертаха потребността от паспортизиране и незабавен обзор на положението на язовирите до края на годината. Кирил Петков съобщи, че у нас има 5700 язовира, стопанисвани от разнообразни държавни или общински структури. Някои от тях са и частни, уточни още той.

Предложението на Политическа партия за ограничение на противозаконното строителство и изсичането на горите също среща поддръжка от останалите политически сили. Допълнително ще бъде разисквана опцията за налагането на мораториум в предпазените зони. Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България се оповестиха за гласност на забавените заповеди за оповестяване предпазените зоните по Натура 2000.

Изваждането на Изпълнителната организация по горите /ИАГ/ от структурата на Министерството на земеделието, храните и горите и обособяването й в независимо звено не събра цялостна поддръжка. Българска социалистическа партия, Политическа партия и Демократична България застават зад концепцията, само че Има Такъв Народ не. По думите на Кирил Петков в ИАГ има огромни злоупотреби. Той сподели, че би трябвало да се прекъсне потреблението на Агенцията за политически цели.

Горите би трябвало да са съставен елемент на околната среда и неприятните практики би трябвало да са забравени, сподели Атанас Костадинов.

Демократична България предложиха и фигурата на " екологичен омбудсман ", определен от Народното събрание. Идеята не срещна цялостна поддръжка и ще бъде разисквана в по-нататъшните диалози.

Тема Култура

По време на полемиката Демократична България предложи закони за всички обособени изкуства и креативен индустрии; проверка на Закона за културното завещание и Закона за радиото и телевизията; усъвършенстване на Закона за авторското право; основаване на нов Закон за статута на актьора и създателя, включващ почтено възнаграждение, обществена отбрана и обективна пенсия. Предлага се извеждане на фонд " Култура " и Националният институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/ от Министерството на културата и превръщането им в национални организации. Демократична България оферират и въвеждане на ваучери за културни услуги за младежите и ограничения за потърпевшите от пандемията културни браншове.

Финансирането на културния бранш да доближи до 1,5 % от брутния вътрешен артикул в средносрочен проект, а в кратковременен - 1%, предложиха още от Демократична България.

Георги Султанов от Има Такъв Народ показа акценти в три сегмента - администрация и кадрова политика, художествено-творчески цели и финанси и закони. Административните цели плануват правене на неснижими кадрови минимуми в културните институти за гарантиране на пълноценната работа в тях; облекчение на процедурата за издаване на работни визи за привличане на фрагменти от чужбина за разрешаване на задълбочаващия се кадрови проблем, с главен приоритет са хора от нашите общности в чужбина - бесарабски българи, от Западните околности, и всички етнически групи с българско съзнание.

Има Такъв Народ предлага да се изготви лист с обекти, нуждаещи се от незабавна реституция, консервация и социализация, а също по този начин предпочитано финансиране на процеса по анализиране на материалните активи на Министерството на културата. Създаване на експертен екип за финансов надзор и работа по стратегии за извънбюджетно финансиране в областта на културата към финансовото министерство. Специализирани ограничения оферират от Има Такъв Народ и за показване на българската просвета в чужбина.

Те считат, че би трябвало да се изработят критерии за заплащането в сектора; да се дефинират минимални цени на входните такси за посещаване на културни мероприятия по райони. Трябва да се направи пререгистрация на частните сбирки от творби на изкуствата и археологически артефакти. Според Има Такъв Народ би трябвало да се стремим към финансиране в границите на към един % от Брутният вътрешен продукт - предложение, сходно на това на Демократична България.

Устойчивото културно развиване може да бъде обезпечено с този митичен един % от Брутният вътрешен продукт за просвета. Това сподели Александър Симов от левицата. Според него в историята на прехода един единствен път сме се доближавали до това равнище - 2008 година, когато процентът става 1,3 на 100, по-късно бюджетът пада на 0,4 на 100 и оттогава общо взето стои в тази мъртва среда.

Българска социалистическа партия предлага подсилване на музейната, библиотечната и читалищната мрежа посредством разширение на целевите национални стратегии за поддръжка на художественото слово.

Според представителите на левицата едно от най-важните неща е изработването на национална културна тактика, напълно нов Закон за радиото и малкия екран, общовалидни критерии за финансиране на медиите с държавни и европейски средства. Въвеждане на законови минимуми за отразяване в медиите на български продукции.

От групировката оферират и въвеждане на културен ваучер, означи Симов. Според него това е един от механизмите за разширение на общата просвета на младежите.

В средносрочните цели на Българска социалистическа партия е Законът за отбрана и приложимост на българския език, книжовност и книжовност; осъвременяване на Закона за културното завещание и наредбите към него; както и Закон за театралните изкуства и коренна смяна на методиката на финансирането им. Законодателното регламентиране на меценатството е още една тематика, която повдигнаха и Българска социалистическа партия.

Като антикризисна мярка оферират отплата на самоосигуряващите се дейци на културата по една минимална работна заплата на месец, в случай че се постанова още веднъж да се вкарват ограничаващи ограничения.

Друго предложение на Българска социалистическа партия е Данък добавена стойност на книгите да остане 9%.

Тема Регионално развиване

В траялата пет часа полемика по тематиката съпредседателят на Политическа партия Асен Василев предложи общини, които нямат общи устройствени проекти до края на 2022 година, в бюджета за 2023 година да не получават средства за финансови разноски.

Партията предлага язовирите да се разделят сред другите ведомства на база на това защо се употребяват - тези за напояване да отидат към земеделското министерство, за питейни потребности - към районното министерство, и надлежно ВиК холдинга, в случай че тази конструкция се резервира, а язовирите за енергоподаване да отидат към енергийното ведомство. Ако има такива, които са със смесени цели, да се направи съответната преценка къде да отидат.

От спечелилата изборите политическа групировка оферират също да се задели запас в централния бюджет за вдишване на разноските по осъществяване на всички влезнали в действие решения за разрушение на противозаконното строителство. В рамките на Бюджет 2022 да се заделят средства за задачата, след това ще си ги търсим по правосъден ред, сподели Василев.

ДНСК би трябвало да направи обзор на всички обекти, които евентуално попадат в обсега на предпазените територии или в обсега на Черноморската територия, и да откри дали има нарушавания при строителните бумаги. Ако има такива, ДНСК би трябвало да предприеме правосъдни дейности, оферират от Политическа партия.

Йордан Терзийски от Политическа партия подчертава върху това, че се възнамерява построяването на единна обновена Географска информационна система системата, което ще в поддръжка на вложителите да разполагат с ясна база данни. Според политическата групировка би трябвало да има механизъм за стимулиране на общините да притеглят вложенията, да си партнират и да вземат участие в общи публични поръчки. По думите на Терзийски това ще понижи корупцията и ще им разреши да получават по-добри цени.

Терзийски сподели, че Плановете за интегрирано развиване в този момент не се употребяват пълноценно и би трябвало да има междуведомствена съгласуваност.

От Политическа партия оферират да има конструкция за образование и съвещания в поддръжка на общините при кандидатстването по европрограмите, с цел да не се постанова потреблението на консултанти, както и да има учебно заведение за админи. Работи се интензивно по основаването на Кодекс за териториално и районно обмисляне, който да обгръща всички закони, свързани със строителния развой.

За ВиК бранша се възнамерява да има одит на ВиК холдинга и създаване на система за онлайн мониторинг, която да обезпечава опция за предварителна защита и ранно предизвестие при пожари, наводнения и свлачища.

Консенсус бе реализиран по това финансовите разноските на общините отвън естественото финансово обмисляне да бъдат одобрявани на планов принцип дружно с държавния бюджет от Народното събрание, а Министерство на регионалното развитие би трябвало да дава методическа помощ за правене на плановата документи.

По тематиката за финансовата децентрализация даване и предлагането на Демократична България два процентни пункта от налога върху физическите лица да остават в общините, Василев разяснява, че това ще докара до това дребните общини да останат без запас. С което от Българска социалистическа партия се съгласиха. Дискутиращите взеха решение предлагането да остане като дискусионно и да се прегледа по време на полемиките по тематиката " финанси ".

Василев подсети, че страната е изправена пред риск от загуба на към 700 млн. евро във ВиК бранша. Холдингът не е оптимално ръководен, а той е основан, с цел да се създадат големи финансови поправки, а общините нямат запас, подсети той повода за основаването на холдинга. По думите му в идващите година - две най-малко няма по какъв начин да бъде отстранен, без да загубим еврофинансирането. По тази причина най-целесъобразно е да се фокусираме върху организация на работата му и по тази причина сме за незабавен одит на холдинга и да се намерения по какъв начин да се усъвършенства ръководството на тази конструкция, добави Василев. За предпочитано вложение във ВиК инфраструктура се сплотиха участниците в полемиката.

На политическо ниво ще се взема решение тематиката за това дали Пътната организация да остане в Министерство на регионалното развитие или да отиде към транспортното ведомство, както желаят от Политическа партия, се схванаха дискутиращите. Съгласие бе реализирано за това да се създадат функционални разбори на АПИ.

При разискването на казуса за индексация поради растежа на цените на строителните материали на подписаните контракти по планове, финансирани по оперативните стратегии, Василев сподели, че не е податлив на такава поради това по какъв начин са възлагани публичните поръчки. Предложението на Василев е в Закона за публичните поръчки да залегнат европейските правила по ФИДИК за инфраструктурни планове, с което казусът с индексацията ще се реши отсега нататък, а не за съществуващите планове. Василев предложи възложителите по Закон за обществените поръчки да пускат инженеринг процедури единствено с методически инструкции.

В Закона за публичните поръчки да се регламентират инхаус поръчките при изключителни случаи и да се търси механизъм за регламентирането на публично-частното партньорство, се съгласиха представителите на партиите.

Сред дебатираните тематики бяха обсегът и цените на тол системата, както и това дали да има промени в Закона за устройството на територията или да се прави нов закон или кодекс.

Дискутиращите се съгласиха да се създаде проект, капиталова стратегия и обезпечаване на финансов запас за отбрана от ерозия, промяна на реки.

Като дискусионни останаха тематиките за държавната поддръжка за фотоволтаици за семействата в многофамилните жилищни здания, както и това регионалните шефове да имат капиталов бюджет, което не се поддържа от Политическа партия. По тематиката за санирането на многофамилните жилищни здания дискутиращите се съгласиха да се направи пилотно градивно проучване на извадка от панелни здания.

Обсъдена бе и опцията за обезпечаване на целеви средства и вменяване на отговорност на общините да вършат цялостна реорганизация на изоставени здания - недвижима културна полезност, а предлагането да има данъчни тласъци за зелено строителство ще бъде разисквано на идната полемика по тематиката " финанси ". Прието бе предлагането за подземния кадастър.

Дискутиращите се съгласиха да стартира дейна работа по въвеждане на второ равнище на локално самоуправление, както и с това, че мястото на работа ГРАО е в Министерство на вътрешните работи.

Прието бе и да се направи незабавно проучване на язовири, като измежду тях от Демократична България показаха " Тича ", " Камчия ", " Ястребино ", " Студена ", " Бели Искър ".

В полемиката от Българска социалистическа партия участваха Борислав Гуцанов, Генади Събков, Петко Тюфекчиев, Михаил Лисков, Стефан Начев, от Има Такъв Народ - Георги Георгиев, Гроздан Караджов, Силвия Бакърджиева, Владо Вълков, Галя Бърдарска, от Демократична България - Зарко Маринов, Надежда Йорданова, Йордан Иванов, Надежда Бобчева, Грети Стефанова, от Политическа партия - Йордан Терзийски, Богомил Петков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР