Преговорите за присъединяване към ЕС могат да продължат с години

...
Преговорите за присъединяване към ЕС могат да продължат с години
Коментари Харесай

Песков: Присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС ще го дестабилизира

" Преговорите за присъединение към Европейски Съюз могат да продължат с години или десетилетия. Европейски Съюз постоянно е имал строги критерии за присъединение и е явно, че в този миг нито Украйна, нито Молдова ги покриват ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред публицисти.

" Ясно е, че става въпрос за безусловно политизирано решение, с което Европейски Съюз желае да показва поддръжката си към тези страни. Подобни нови членки обаче биха могли да дестабилизират Европейски Съюз... И несъмнено, защото ние и Европейски Съюз живеем на еднакъв континент, тематиката ни интересува, тъй че следим нещата от близко ", добави Песков.

В първия ден от срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел през вчерашния ден водачите на страните в блока се съгласиха със стартирането на договаряния с Украйна, макар че не реализираха съглашение за отпущането на помощ в размер на 50 милиарда евро за нея поради несъгласието на Унгария, отбелязва Ройтерс.

Днес Песков съобщи, че Унгария не е проруска страна, само че Москва е впечатлена от готовността ѝ да пази личните си ползи.

Той разяснява и отбранителния пакт, който възнамеряват да сключат Финландия и Съединени американски щати. Говорителят на Кремъл уточни, че сходен ход " сигурно ще провокира напрежение " сред Хелзинки и Москва. " Може единствено да съжаляваме по тази причина ", добави той.

По думите му Русия и Финландия са били в отлични връзки и нито една от двете страни не е застрашавала другата. " Нямахме проблеми или недоволства... Никой не нарушаваше ничии ползи, имаше взаимно почитание. Финландия обаче стана членка на НАТО и откакто на финландска територия бъде ситуирана военна инфраструктура на алианса, тя явно ще съставлява опасност за нас ", уточни Песков.

Вчера финландската външна министърка Елина Валтонен заяви, че при започване на идната седмица Хелзинки и Вашингтон ще подпишат контракт за военно съдействие, който планува изпращането на американски военнослужещи и военно съоръжение за подкрепяне на защитата на северноевропейската страна, напомня Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР