Преговорите за постигане на сделка за климата на Конференцията на

...
Преговорите за постигане на сделка за климата на Конференцията на
Коментари Харесай

Преговорите за сделка за климата продължават и днес в Глазгоу

Преговорите за реализиране на договорка за климата на Конференцията на Организация на обединените нации в Глазгоу ще продължат и през днешния ден, откакто избраният за това краен период в петък вечер изтече без резултат и финален документ, съобщи БНР.

Председателят на конференцията Алок Шарма осведоми делегатите, че ревизираните документи по споразуменията ще бъдат направени през нощта и ще бъдат на тяхно разположение в 8.00 часа сутринта локално време (10.00 часа българско). Кратка пленарна сесия ще се организира сутринта, на която Шарма ще показа документите. Той чака на формалната пленарна сесия следобяд да бъдат признати заключителите решения на форума и вечерта той да бъда закрит.

Основният проблем на договарянията са текстовете за фосилните горива. Страни като Саудитска Арабия не престават да са срещу текста за поетапно отричане от въглищата и прекъсване на вложенията за създаване на нови нефтени и газови залежи до 2030 година. Друг сериозен проблем е оказването на финансова помощ на по-бедните страни в битката с климатичните промени.

В изказване от Лондон английският министър председател Борис Джонсън означи, че „ богатите страни ще би трябвало да сложат повече пари в брой на масата с цел да оказват помощ на развиващя се свят с прехода от фосилни към възобновими горива “. А заместник-председателят на Европейски Съюз Франс Тимерманс сподели: „ Ако се провалим, моят едногодишен внук ще се бие с други човешки същества за вода и храна. Това е мрачната реалност, пред която сме изправени. Така че задачата от възпиране на световното стопляне до 1,5 градуса е отбягване на неприемливо бъдеще за нашите деца и внуци “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР