Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС отбелязаха най-сериозния си

...
Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС отбелязаха най-сериозния си
Коментари Харесай

Великобритания и ЕС постигнаха най-сериозния пробив в преговорите за Brexit

Преговорите за излизането на Англия от Европейски Съюз означиха най-сериозния си прогрес до момента. Британският министър председател Тереза Мей съобщи, след диалога си с ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че Обединеното кралство и Европейски Съюз са постигнали договорка за Brexit, която ще подсигурява правата на повече от три милиона европейски жители, живеещи във Англия.

" Общият отчет не е финалното съглашение за Brexit. То би трябвало да бъде направено от договарящите екипи, въз основата на това, което се разбрахме през вчерашния ден и през днешния ден (четвъртък и петък) и по-късно да бъде утвърдено от Европейския съвет и утвърдено от парламентите на Англия и Европа “, обясни от своя страна Юнкер, представен от The Telegraph.

Ще бъдат ли жителите на Европейски Съюз обект единствено на английското право, без да има господство на Европейския съд след окончателното привършване на Brexit? На този въпрос на Sky News английският министър председател Тереза Мей и ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер не дадоха безапелационен отговор, като Юнкер само сподели, че зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс ще хвърли повече светлина в публично изказване за детайлностите по-късно през днешния ден, 8 декември.
Според Юнкер, Европейска комисия е подсигурила, че всички административни процедури за жителите на Европейски Съюз в Обединеното кралство ще бъдат лесни и евтини . Върховенството на Европейския съд обаче се вижда от Европейския парламент като твърдо изискване за реализиране на съглашение. А Тереза Мей сподели, че жителите на Европейски Съюз ще продължат да живеят във Англия " както преди ", " според английските закони и при решенията на английските съдилища ", без да прецизира каква ще е ролята на Европейския съд. Според пуснати малко по-късно механически параметри от договарянията, Англия се съгласява да одобри върховенството на Европейския съд като съдия при интерпретацията на правото на Европейски Съюз на английска територия. Този механизъм ще бъде годен за английски съдилища за интервал от 8 години - от момента на подаване на административна молба на жител на Европейски Съюз, живеещ на английска територия, за споразумяване на правата му. По въпроса за границата сред Ирландия и Северна Ирландия, Обединеното кралство признава неповторимата обстановка на остров Ирландия и е поело основни задължения за отбягване на въвеждането на " твърда " граница. На конференцията, обаче, Тереза Мей сподели, че " в някои области " по границата има " характерни условия " и би трябвало да се взема поради единния европейски пазар, като тя засяга особено енергетиката. Въпросът с режимите е извънредно трънлив, като съдружниците на Мей – юнионистите от Северна Ирландия, са твърдо срещу каквито и да е ограничавания по границата с Ирландия и блокираха проектоспоразумение по въпроса този понеделник, 4 декември.Доста изненадващо на фона на мълчанието на Юнкер на формалната конференция, Европейска комисия споделя, че е задоволена от реализирането на задоволителен прогрес по всяка от трите предпочитани области в първата фаза на договарянията за Brexit - правата на жителите, разговорът по отношение на Ирландия/Северна Ирландия и финансовото съглашение какъв брой би трябвало да заплати Англия като задължения към европейския бюджет. Затова Европейска комисия предлага на Европейския съвет за съвещанието на 15 декември да одобри, че има задоволителен прогрес по договарянията за Brexit от първата фаза. Припомняме, че Европейски Съюз към този момент заявява, че няма да стартира договаряния по втората фаза – бъдещото комерсиално съглашение с Англия, в случай че няма единодушие по въпросите в първата фаза.
Специално за финансовото съглашение, към този момент има съгласие сметката да бъде платена в евро и Англия да покрие отговорностите си по всички европейски политики към Бюджета на Европейски Съюз до 2020 година.

Ако Европейският съвет счете, че е реализиран задоволителен прогрес, договарящите на Европейската комисия и на държавното управление на Обединеното кралство ще стартират да изготвят съглашение за отдръпване на съображение член 50 от Договора за Европейския съюз, опиращо се на взаимния отчет и на резултата от договарянията по другите въпроси, свързани с отдръпването. Преговорите би трябвало да приключат до есента на 2018 година, с цел да се даде опция за навреме подписване на съглашението за отдръпване на Англия, след приемане на утвърждението на Европейския парламент, както и за одобрение на съглашението от Обединеното кралство в сходство със личните му процедури преди 29 март 2019 година.


Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР