Преговорите за европейско петролно ембарго срещу Русия буксуват заради разногласията

...
Преговорите за европейско петролно ембарго срещу Русия буксуват заради разногласията
Коментари Харесай

Унгария създава големи проблеми на ЕС

Преговорите за европейско петролно ембарго против Русия буксуват поради различията сред Еврокомисията и Унгария по отношение на финансовите обезщетения, желани от Будапеща за възможен отвод от съветския нефт, оповестява Ройтерс, съобщи БНР.

Според организацията един от разновидностите, предлаган от унгарската страна - в ембаргото да не бъде включвани доставките по нефтопроводи, е твърдо недопустим за Брюксел. Като опция на този вид унгарците желаят обезщетения, с цел да разширят петролопровода от Хърватия и да бъдат преустроени две рафинерии в Унгария и Словакия, които в този момент могат да работят единствено с съветски петрол.

Единият спор е за желаната сума. Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто разгласи, че с цел да се освободи от съветските енергоизточници, на Унгария ще се нуждае от 18 милиарда евро. Днес обаче унгарските договарящи приказват за 750 милиона евро.

Вторият спор е за съвместимостта на унгарските претенции с разпоредбите за конкуренцията в Европейски Съюз От Брюксел от дълго време гледат благосклонно на вероятно разширение на тръбата от Хърватия, само че считат, че модернизирането на рафинериите с европейски фондове би било непочтено по отношение на комерсиалните съперници, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР